Witam.Moje "archiwa" wzbogaciło kilkanaście egzemplarzy "Wiadomości Telekomunikacyjnych" z lat 50-51 /miesięcznik sekcji telekomunikacyjnej SEP wyd. NOT/. W jednym z numerów /9 /51 / ,w sążnistym,ideowym artykule n.t postępu technicznego w przemyśle w okresie 6-latki , całkiem spory rozdział p.t."Postęp konstrukcyjny w lampach elektronowych " /autor W.Barwicz / .Między innymi zapowiedziano w nim wprowadzenie do produkcji lamp 6H6 ,6SN7,EL20 jako odpowiednika 6L6 i U52 jako lampy próżniowej o mocy 2 razy większej /zwrot z artykułu / od AZ4.Zapowiedziano również uruchomienie zupełnie nowej z technologicznego punktu widzenia /zwrot z artykułu / produkcji lamp miniaturowych -bateryjnych serii 1.../...ogromny krok naprzód !! , małe wymiary !! i cena o 30% niższa od lamp serii 21/22... / Dla realizacji tych wdrożeń zapowiedziano powołanie Biura Technologiczno -Konstrukcyjnego Lamp Elektronowycn. Było /60 lat temu /,minęło .
Pozdrawiam
Lampy w Planie 6-letnim
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Lampy w Planie 6-letnim
W tamtym czasie Wiesław Barwicz był dyrektorem technicznym ZWLE. Widać, że już wtedy poważnie myślał o utworzeniu instytutu (wówczas jeszcze jako biura konstrukcyjnego). O ile lampy 6H6 wprowadzono do produkcji, o tyle dwa pozostałe typy chyba nie weszły do produkcji. Myślę, że jednak robiono różne próby. Pamiętam doskonale, jak w jednym z pudeł znalazła się lampa UF22, nie do końca odpompowana. Mam ją do tej pory i zastanawiam się, czy nie spróbować jej "dokończyć".
Rozważam też, czy nie spróbować nawiązać kontaktu z córką prof. Barwicza. Może ma jakieś ciekawe wspomnienia z dawnych czasów i dałoby się je zachować dla potomności
.
Czy można prosić o skan cytowanego artykułu?
Rozważam też, czy nie spróbować nawiązać kontaktu z córką prof. Barwicza. Może ma jakieś ciekawe wspomnienia z dawnych czasów i dałoby się je zachować dla potomności

Czy można prosić o skan cytowanego artykułu?