Budowa wzmacniacza mono na PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Budowa wzmacniacza mono na PCL86
Witam.
Wpadło mi ostatnimi czasy sporo lamp telewizyjnych i transformatorów.
Znalazłem dedykowany pod PCL86 transformator głośnikowy: TG5-46-666-4.
Chciałbym, abyście mi pomogli zaprojektować, jak i w razie komplikacji doradzili, jak rozwiązać napotkane problemy.
Mam zasilanie transformatorowe ok 260V na wyjściu do anodowego i 19V żarzeniowego(prąd ustabilizuję rezystorem), napięcia bez obciążenia na wyjściu.
Głównie chodzi mi o dobieranie punktów pracy, gdyż chcę się czegoś nauczyć i zgłębić wiedzę.
Pozdrawiam.
Wpadło mi ostatnimi czasy sporo lamp telewizyjnych i transformatorów.
Znalazłem dedykowany pod PCL86 transformator głośnikowy: TG5-46-666-4.
Chciałbym, abyście mi pomogli zaprojektować, jak i w razie komplikacji doradzili, jak rozwiązać napotkane problemy.
Mam zasilanie transformatorowe ok 260V na wyjściu do anodowego i 19V żarzeniowego(prąd ustabilizuję rezystorem), napięcia bez obciążenia na wyjściu.
Głównie chodzi mi o dobieranie punktów pracy, gdyż chcę się czegoś nauczyć i zgłębić wiedzę.
Pozdrawiam.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
-
- 75...99 postów
Re: Budowa wzmacniacza mono na PCL86
Ja robiłem na PLC86 i nie zadziałał przerobiłem go na podstawie innego schematu też nie zadziałał, a schematy niby były sprawdzone. Wszystko było ok trafa obydwa i lampy wszystko posprawdzane i nie zadziałał. Więc powiem Ci tylko że jak będziesz brał schematy skądś to posprawdzaj wszystko.
PTaudio&PolThom
-
- 625...1249 postów
Wzmacniacze SE na PCL`kach to bardzo proste układy i ciężko jest je całkiem sknocić. Jeśli jak piszesz wszystko z montażem i elementami było poprawne i posprawdzane to musiał działać. Jesteś pewny że wszystko zmontowałeś poprawnie i zgodnie ze "sztuką" ? Według jakich schematów składałeś układ?PTaudio pisze:Ja robiłem na PLC86 i nie zadziałał przerobiłem go na podstawie innego schematu też nie zadziałał, a schematy niby były sprawdzone. Wszystko było ok trafa obydwa i lampy wszystko posprawdzane i nie zadziałał. Więc powiem Ci tylko że jak będziesz brał schematy skądś to posprawdzaj wszystko.
Btw. http://www.tubeamp.sk/se_pcl_ecl_86_tub ... ifier.html - Tu można znaleźć przetestowany projekt wzmacniacza z prostym wzorem PCB. Montaż na sprawdzonym PCB zmniejsza możliwość popełnienia błędu przez początkujących konstruktorów. (Chociaż zawsze może coś się zdarzyć np. z prowadzeniem mas)
OTS-2

W kartach katalogowych wyżej wymienionych lamp masz podane przykładowe punkty pracy z całą otoczką parametrów

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL86.pdf
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /PCL86.pdf
http://www.fonar.com.pl/audio/teoria/po ... m1/wzm.htm - Na początek proponuję się zapoznać z podstawową teorią dotyczącą lampy pracującej w stopniu końcowym wzmacniacza pracującego w klasie A.
Na triodzie swojego czasu pojawiło się kilka tematów związanych z obliczaniem wzmacniaczy w kasie A, wystarczy użyć wyszukiwarki.
-
- 75...99 postów
No ja robiłem i mi nie wyszedł nie wiem dlaczego.
PTaudio&PolThom
-
- 6250...9374 posty
Po co szukać w necie, jak dobry projekt jest na miejscu?
viewtopic.php?f=18&t=15417
viewtopic.php?f=18&t=15417
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
O to mi dokładniej chodziOTS-2Wydaje mi się, że projektowanie od podstaw układu SE na E/PCL86 jest mało sensowne (Chyba że chodzi jedynie o ćwiczenie obliczeń i korzystania z charakterystyk lamp)

-
- 6250...9374 posty
http://allegro.pl/elektronika-lampy-rad ... 21719.html To jest podręcznik dla techników, mój (nie ten dokładnie) podręcznik napisany dla nas, uczniów, przez naszego nauczyciela w Techniku Kasprzaka Pana Mirosława Szczepańskiego, dokładnie to co potrzebujesz, w części drugiej (drugi tom) tego podręcznika dobrze opisane tranzystory. Pisanie na trodzie wypracowań, jak się projektuje układy (dowolne, lampowe też) uważam za bezcelowe i niepoważne, podstaw uczyć się trzeba z książek, dziś jeszcze dostępnych i bardo tanich.
Prawdopodobnie pomyliłeś kierunek numeracji cokołu...
-
- 125...249 postów
Mógłby mi ktoś przybliżyć, jak wyliczyć rezystory w katodzie i anodzie.
Rozumiem że rezystor anodowy na maksymalny prąd anodowy przy wybranym Ua, a katodowy na maksymalny prąd katody przy tym samym Ua?
Rozumiem że rezystor anodowy na maksymalny prąd anodowy przy wybranym Ua, a katodowy na maksymalny prąd katody przy tym samym Ua?
-
- 2 posty
witam nawiązując do tematu mam gramofon bambino 2 do tego radio koliber-lux i jeszcze dwa radia lampowe diora, chciał bym z tego złożyć jakiś prosty wzmacniacz lampowy w zamian oferuje swoja usługę przy budowie obudowy a dokładniej mogę wykonać na plaźmie z blachy nierdzewnej łada górę + otwory.
-
- moderator
Najlepiej? Nie demoluj, tylko sprzedaj te rzeczy, bo mają one pewną wartość historyczną i kup części do budowy prostego wzmacniacza, na przykład na PCL86, czy czymś podobnym.kiri pisze:mam gramofon bambino 2 do tego radio koliber-lux i jeszcze dwa radia lampowe diora, chciał bym z tego złożyć jakiś prosty wzmacniacz lampowy
Ponadto polecam tą stronę: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629736