Wobuloskop K933

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Dane Wobuloskopu K933

Post autor: Michał_B »

Załączam kilka zdjęć.

Pierwsze zdjęcie pokazuje zakłócenia na wyjściu wobuloskopu dla częstotliwości mniejszej od 1MHz. Co najdziwniejsze zakłócenia w małym stopniu reagują na regulację napięcia wyjściowego wobuloskopu(muszę jeszcze to przebadać). Są jednak tylko dla jednego zakresu, więc to raczej wina VCO i generatora 230 MHz(gdy VCO zbliża się do 230 MHz).

Musze jeszcze sprawdzić którędy sygnał wobuloskopu przechodzi na oscyloskop (przy niepołączonym wyjściu wobuloskopu z wejściem oscyloskopu).

Dwa kolejne obrazki to przebiegi wyjściowe generatora w.cz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Dla częstotliwości poniżej 1MHz możesz zapomnieć o "ładnych przebiegach", to że w ogóle oscylatory są na tyle stabilne że da się cokolwiek na ekranie zobaczyć to już niezły wyczyn :). Stąd też zakres jest 1-135MHz a nie 0-135MHz (choć przecież ktoś kto sobie tylko częstotliwości na papierze poodejmuje od razu pokazałby że da się i 1Hz ustawić :D), radiowych p.cz. o częstotliwościach 455k i szerokości 9kHz raczej nie masz szans tym oglądać.

Pomiary filtru 10,7MHz wyglądają rozsądnie, to był taki ceramiczny z toru p.cz. radia FM? Możesz też zajrzeć do jakiegoś nowszego TV i wymontować ceramiczny (albo i SAW?) filtr pośredniej na 38MHz - jest dość szeroki żeby dało się nawet na cały ekran rozciągnąć.

Co do oscylogramów wyjściowych z generatora - samo to że te sygnały przechodzą przez diodę D3 może powodować ich zniekształcenie (produkcja harmonicznych na elemencie nieliniowym). Jeśli to tylko markery to nie ma się co przejmować.

Podłącz jeszcze wyjście wobulatora wprost na ekran - poza okolicami 1MHz powinieneś uzyskać w miarę poziomą linię (zakładam że używasz jakiejś sondy diodowej, bo wskazują na to pomiary filtru które zamieściłeś).
Pozdrawiam i gratuluję maszynerii :D
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Co do zakresu 5-65 MHz:
1. Mimo, że zakres 5-65, to na kole dostrojczym jest 0-65.
2. Dodatkowo generator stały ma 230 MHz a jakby miał 235MHz to by było w porządku.

Oczywistym jest, że filtru p.cz AM nie zestroję. Zastanawiam się czy dałoby się stroić p.cz FM 1,6 MHz ale to i tak na granicy parametrów wobuloskopu..

Co do filtru:
1. Jest to ceramiczny filtr 10,7 MHZ kupiony w TME. Do części telewizyjnych nie mam dostępu(poza filtrem ceramicznym na 6,5 MHz).
2. Używam sony detekcyjnej z V640. Działa dobrze, ale przez to, ze to sonda do 1GHz to dół ma nieliniowy, i przy częstotliwościach kilku-kilkunastu MHz linia nie jest prostopadła do osi tylko lekko nachylona. Nie przeszkadza to aż tak bardzo. Szczególnie, że generatory nie są idealne i Upp zależy od f.
2. Na tej stronie widać niemal identyczną charakterystykę(pierwszy obrazek):

http://webspace.webring.com/people/mr/r ... filter.htm

Co do VCO:
1. Skala jest z grubsza liniowa, ale w rzeczywistości pod koniec zakresu od 215 do 230 MHz narost częstotliwości względem kąta obrotu kondensatora strojeniowego jest szybszy niż na skali.
2. W związku z tym częstotliwość 10,7 MHz przypada gdzieś koło 15 na skali a 0 przypada w okolicach 5 na skali..
3. Instrukcje i części powinienem dostać po świętach i wtedy złoże to cudo do kupy(praktycznie 100% oryginał). Zobaczę też na oryginalny schemat i porównam go z K932.

Co do dewiacji:
1. Zakres strojenia dewiacji jest tak duży, że badany filtr 10,7 MHz mogę albo skurczyć do pojedynczego piku albo rozciągnąć tak , że widać tylko połowę.
2. Zakres dewiacji ustawia się potencjometrem wewnątrz wobuloskopu. Dzięki temu można łatwo poszerzyć zakres wobulacji częstotliwości VCO.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W załączeniu charakterystyka wzmacniacza p.cz.

Nie wiedziałem, że wzmacniacze p.cz są tak selektywne. Pośrednia jest wzmocniona, a reszta stłumiona.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Używam sony detekcyjnej z V640. Działa dobrze, ale przez to, ze to sonda do 1GHz to dół ma nieliniowy, i przy częstotliwościach kilku-kilkunastu MHz linia nie jest prostopadła do osi tylko lekko nachylona. Nie przeszkadza to aż tak bardzo. Szczególnie, że generatory nie są idealne i Upp zależy od f.
Jeśli na tym małym ekraniku widzisz że linia jest "lekko pochylona" to jak znam życie ten spadek to będzie rzędu 3dB albo i mniej. Niestety takie proste sondy mają to do siebie że mają kiepską dynamikę, ze względu na charakterystykę przejściową zbliżoną do kwadratowej. Dzięki temu widać jak na dłoni wszystkie zafalowania w paśmie przepustowym (jak na Twoich zdjęciach - piękna "książkowa" charakterystyka z dwoma maksimami) ale już niczego co jest poniżej 15dB względem szczytu nie uświadczysz. Jeśli chciałbyś się tym kiedyś na serio zainteresować to receptą na to jest małolampowy AD8307 :)

Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Można nad tym pomyśleć. I tak dobrze by było jakby wobuloskop miał "swoją" sondę a nie pożyczaną z V640.

Aplikacja układu nie jest bardzo skomplikowana i dość łatwo będzie taką sondę wykonać. Największy problem jak zawsze będzie z obudową i końcówką sondy.

Co prawda oscyloskop w wobuloskopie ma mały ekran i nie dużo na nim widać, ale jak się zmniejszy jasność i ustawi dobrze ostrość to krzywa jest naprawdę cienka. Zdjęcia z aparatu sporo pogrubiają przebiegi.

Inną sprawą jest to czy potrzebna jest aż tak dobra sonda do takiego wobuloskopu?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wobuloskop K933

Do takiego to może niekoniecznie, ale kto powiedział że sobie kiedyś lepszego nie sprawisz? :D. A tak serio - taka sonda pewnie ujawniłaby trochę ułomności tego wobulatora, zwłaszcza przy szerokich zakresach przemiatania. Za to w ramach samokształcenia możesz sobie zrobić prostszą i tańszą sondę aktywną - jakiś zgrabny jfet na wejściu w układzie wspólnego drenu, ewentualnie wzmacniacz szerokopasmowy (np. MMIC) a potem typowy detektor diodowy z powielaniem. Taka sonda będzie miała sporo większą czułość i mniejszą pojemność wejściową niż ta z V640. Takie fajne rzeczy produkował kolega Macska ale swego czasu się obraził i zniknął :roll:
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nie ma sensu robić sondy z J-FET-em. Jak już robić to robić.
Chyba jednak sobie sprawie sondę na AD8307.

Co do kolegi Macska :arrow:
Wiem, ze robił fajne rzeczy.
Mam od niego nawet sondę aktywną, ale z tego co wiem ona nie ma detektora(a poza tym pracuje przy wyższych częstotliwościach niż 10,7 MHz).

Przez długi czas nie sprawie sobie lepszego wobuloskopu(ani tym bardziej analizatora)..
Jako, ze jestem studentem to dużymi kwotami nie obracam i mnie nie stać na coś lepszego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam ponownie.

Pożyczyłem płytkę z układem AD8361 (miernik RMS z detektorem).

Po podłączeniu do wobuloskopu:
1. Charakterystyka filtru jeszcze bardziej przypomina idealną. Brak trzeciego małego wzniesienia, ale za to większy dołek między 2 głównymi szczytami.
2. Przy przestrajaniu(w całym zakresie) przebieg jest linią idealnie prostą bez zagięć.
3. Sygnał jest wzmocniony

Tak czy siak wykonam sondę na AD8307. Największą zaletą jest idealnie prosta charakterystyka i na stałym poziomie niezależnie od częstotliwości. Prawdopodobnie charakterystyka badanego elementu będzie bardziej szczegółowa(pożyczony detektor z tego co widzę jest liniowy a nie logarytmiczny..).

Dostałem także serwisówkę oraz brakujące części. Teraz tylko poświęcić trochę czasu na poskładanie tego wobuloskopu oraz strojenie wszystkich elementów po kolei.

Dowiedziałem się także, że minimalna dewiacja wynosi 300 kHz i jest kalibrowalna. A więc będzie można odczytywać pasmo filtrów(z pewną dokładnością).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: biohack »

U mnie podczas dotknięcia wzmocnienia Y widać szał na ekranie :D oraz ciut jakby sieć się przedostawała powinna być linia a, jest minimalna sinusoida.Lampy wszystkie sprawne i parametry także.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

W tej książce jest sporo informacji - na pewno bardzo przydatnych:
Obraz 001.jpg
Obraz 002.jpg
Obraz 003.jpg
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Na podstawie instrukcji serwisowej zestroiłem już prawie wszystko. Jedynie nie stroje generatora wizji bo jest mi to nie potrzebne(choć może się za to wezmę..).

Zestroiłem VCO oraz ustawiłem punkt pracy V26(stałe podmagnesowanie rdzenia cewki VCO). Nie udało się uzyskać liniowości takiej jak na skali ale to prawdopodobnie wina rdzenia(jest to konstrukcja praktycznie nierozbieralna). Niestety tak już musi zostać.

Dewiacja w urządzeniu jest kalibrowalna- min 300 kHz max 10 MHz. Niestety nie mam miernika dewiacji aby to zestroić..

Marzeniem byłby miernik dewiacji ELPO C542 w takiej samej obudowie spięty z wyjściem wobulatora- miałbym możliwość dokładnego określenia pasma strojonego obwodu.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Kolego Michale_B, dorób sobie tzw. kalibrator choć by na TTL-ach. Kwarc 1 MHz nie jest tak trudno kupić - 10 MHz jeszcze łatwiej i podzielić go przez 10 i 100. Da Ci on bardzo pomocne znaczniki i obejdzie się bez miernika dewiacji. Do mieszacza znaczników 10 MHz doprowadzić z większą amplitudą niż pozostałe i będziesz miał możliwość wycechowania skali częstotliwości.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Obawiam się że przez specyfikę tego urządzenia taki kalibrator/generator znaczników byłby nieużyteczny. Zauważcie, że sygnały z pasm 5-135MHz i 165-230MHz występują w zasadzie jednocześnie na obu wyjściach. Stąd sygnał kalibratora mieszałby się z co najmniej dwoma częstotliwościami na wyjściu i nie dałoby się rozpoznać który znacznik należy do którego pasma. W dodatku zakres częstotliwości z jednego pasma jest dwa razy szerszy niż z drugiego a więc jeśli powiedzmy przy danej dewiacji w paśmie 165-230 pojawiłyby się dwa znaczniki, to dla 5-135MHz byłyby cztery. Stąd w sumie mielibyśmy sześć markerów bez możliwości rozpoznania który jest który :roll:

Jeśli już, to możnaby pomyśleć na filtrem dolnoprzepustowym dla zakresu 5-135MHz i wtedy możliwość dołożenia markerów byłaby już realna. Należałoby wtedy pobrać część napięcia wyjściowego z wobulatora i zmieszać w możliwie kiepskim mieszaczu z sygnałem kalibratora, odfiltrować dolnoprzepustowo i dosumować do kanału Y wobulatora.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nie do końca rozumiem czemu sygnały z obu pasm są jednocześnie na dwóch wyjściach.
W paśmie 165-230 działa tylko generator VCO i nie miesza się kompletnie z niczym.
Dopiero w paśmie 5-65 i 65-130 MHz VCO miesza się z generatorami stałymi i tam mogą być teoretycznie obie częstotliwości na wyjściu.

Znaczniki mieszają się z sygnałem gdzie indziej.
Wyjście VCO miesza się z generatorem znaczników i cały sygnał idzie do wzmacniacza oscyloskopu gzie jest mieszany.
Tak więc na wyjściach wobuloskopu nie ma znaczników!
Według mnie można by było wpiąć się mieszaczem do wyjścia w.cz(które idzie prosto na mieszacz na wejściu oscyloskopu).

Tak czy inaczej dewiację planuję ustawić tak:
1. Ustawić generator znaczników na znaną częstotliwość np 50 MHz a następnie ustawić VCO tak aby znacznik był na środku ekranu.
2. Odstroić generator o 150 kHz i regulować dewiację, aż znacznik znajdzie się na skraju ekranu.
3. Przy regulowaniu dewiacji zmieni się położenie znacznika 50 MHz i trzeba bezie go za każdym razem korygować.
4. W podobny sposób ustawić górny zakres dewiacji(będzie on niestety odstrajał dolny zakres..)

Pozdrawiam

Takim sposobem po godzinie powinienem mieć dobrze zeskalowaną dewiację.