Schemat Marshalla AFD100 - czy jest już w sieci?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Schemat Marshalla AFD100 - czy jest już w sieci?
Witam
Macie jakieś informacje na temat tego schematu?
Macie jakieś informacje na temat tego schematu?
- Oloorin
- 250...374 postów
Re: Schemat Marshalla AFD100 - czy jest już w sieci?
Są wersje modyfikacji wzmacniaczy na których grał Slash przy nagrywaniu "Apetite for Destruction" oraz "Use Your Illusion": http://forum.metroamp.com/viewtopic.php ... start=2085
Z czego SIR#34 (UYI) był to modyfikowany JCM800, schemat został potwierdzony przez Santiago - konstruktora z firmy Marshall; a SIR#36 (AFD) to zmodyfikowany JMP100 1959T, został opracowany przez forumowiczów MetroAmp metodą prób i błędów bazując na dostępnych informacjach.
Sygnatura AFD100 zawiera zwyczajnie przełączanie pomiędzy tymi dwoma przedwzmacniaczami oraz pare innych bajerów.
Z czego SIR#34 (UYI) był to modyfikowany JCM800, schemat został potwierdzony przez Santiago - konstruktora z firmy Marshall; a SIR#36 (AFD) to zmodyfikowany JMP100 1959T, został opracowany przez forumowiczów MetroAmp metodą prób i błędów bazując na dostępnych informacjach.
Sygnatura AFD100 zawiera zwyczajnie przełączanie pomiędzy tymi dwoma przedwzmacniaczami oraz pare innych bajerów.
Już jest. Dzisiaj wychaczyłem go na na forum metroamp. Wrzucam w załączniku. Nie do końca rozumiem koncepcje wykonania regulatora mocy wyjściowej i ogolnie jakiś taki przekombinowany ale popatrzeć można.
- Załączniki
-
- AFD100 Main PCB.pdf
- (97.38 KiB) Pobrany 479 razy
- Oloorin
- 250...374 postów
Czy mi się wydaje, czy po prostu wspaniała regulacja mocy wyjściowej polega na zwykłym operowaniu wartością sprzężenia zwrotnego? A dokładnie wartością rezystora między odwracaczem a uzwojeniem wtórnym TG, od 10k do 110k.
Dosyć dobry materiał w preampie do wykorzystania zarówno przy konstrukcjach zarówno cztero- jak i pięcio-triodowych. Polecam posłuchać próbek wzmacniacza na YT.
Dosyć dobry materiał w preampie do wykorzystania zarówno przy konstrukcjach zarówno cztero- jak i pięcio-triodowych. Polecam posłuchać próbek wzmacniacza na YT.
Gdyby to było takie proste to nie ma sensu żeby potencjometr był podwójny a jednak jest. Poza tym widać, że jest tu układ wpływający na napięcie na siatkach. Na moje oko to jakaś przekombinowana wersja powerscalingu który omawialiśmy jakiś czas temu. No ale mogę się mylić - za dużo elementów jak na moja skromna percepcje.
A gdzie jest ten podwójny , potek , jakoś go nie mogę znależć ?
- Oloorin
- 250...374 postów
Potek jest pojedynczy, kolega Ghost zasugerował się nazwą VR7A. Na tym schemacie wszystkie potki mają taka literkę "A". Jest więc tak jak to opisałem powyżej, natomiast układy sterujące napięciem na siatkach służą jego automatycznemu ustawieniu, połączonym z czterema LEDami na tylnym panelu wzmacniacza.
A więc zgadza się , tzw. ,,regulacja mocy'' to ściema , ale o ile działa to dobrze można zastosować jako dodatkowy master . Presence idzie na masę ?
Skoro to nie jest podwójny potencjometr to czemu jeden jest opisany jako VR7A a drugi VR7B przy czym oba są podpisane power i mają taka sama wartość ? Ciężko się trochę połapać z tymi oznaczeniami conektorów :/
- Oloorin
- 250...374 postów
Jednak masz rację to moja pomyłka, nie mogłem znaleźć tego potencjometru. Steruje on więc zarówno wartością sprzężenia zwrotnego, jak i napięciem siatek drugich oraz możliwe że również napięciem biasu.
A jednak
. Przez te ,,nowoczesne i niezawodne '' złącza , ciężko pewne elementy znależć i połączyć w całość
.

-
- 3 posty
Witam,
Mam pytanie - czy da się odtworzyć na podstawie schematu ten Marshallowski układ EPA i zaadaptować go do innego niż AFD100 modelu? Na przykład do JCM2000 DSL401?
Mam pytanie - czy da się odtworzyć na podstawie schematu ten Marshallowski układ EPA i zaadaptować go do innego niż AFD100 modelu? Na przykład do JCM2000 DSL401?
Wszystko się da zrobić tylko, że czasem nie warto się za niektóre rzeczy brać. Tak jak w tym wypadku. Ten układ regulacji Power nie jest najlepszy z tego co czytałem opinie użytkowników. Poza tym schemat jest trudny do rozczytania co ma być gdzie podłączone poszczególnymi złączami. Lepiej zastanowić się nad którymś z alternatywnych rozwiązań opisanych na stronie Toma lub dyskutowanymi już wcześniej na Triodzie.
Kit do power scaling od O'Connora az taki drogi nie jest.
'All the stars in the north are dead now.'
Czy ja wiem czy aż tak nie drogi. Moim zdaniem najlepszym kitem do PS jest ten z pliku w załączniku. Jest on niemal identyczny z tym co prezentował Tom, i w zasadzie można go łatwo wykonać samemu a w dodatku jest uniwersalny i można go dopasować do każdego rodzaju biasu.
- Załączniki
-
- VVR2.pdf
- (983.28 KiB) Pobrany 251 razy