Witam ponownie.
Powielacze udało się jakiś czas temu zestroić. Generator kwarcowy działa jak należy.
Teraz do dyspozycji mam wobuloskop i przystąpiłem do strojenia pierwszej p.cz. (10,7 MHz). Sygnał podaje na siatkę lampy przez kondensator 10p a pobieram z punktu A.
O ile K211 udało się zestroić, to K201 nijak nie chce się zestroić. Na wobuloskopie nie widać w ogóle żadnych wierzchołków..
Przy strojeniu K211 zauważyłem, że strojąc jedną z cewek przesuwam wierzchołek, a drugą dostrajam na max wysokości tego wierzchołka. Czy tak to powinno się zachowywać?
Pozdrawiam
Radiotelefon MORS FM311
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Radiotelefon MORS FM311
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1250...1874 posty
Witam!
Lampa L201 ma w anodzie tylko uzwojenie pierwotne trafa p.cz. czyli tutaj nie ma obwodu strojonego. Strojony jest obwód wtórny ale on ma mniej ostry rezonans. Jeśli coś miałoby tam nawalić to albo urwana cewka (łatwo sprawdzić omomierzem) albo C204 do wymiany (jeśli jest taki płaski, mikowy to jest to możliwe). Opisywane przez Ciebie zachowanie K211 wygląda na prawidłowe.
Teraz tak - kwarc KR211 to kwarc oscylatora przemiany z 10.7 -> ? (nie wiem ile wynosi druga p.cz. - 465k?)?. Jeśli tak to oscylacje powinny być widoczne też w punkcje A (zwykły oscyloskop wystarczy). Jeśli to pracuje to możesz wpiąć sondę w punkt B i stroić 2 p.cz. ale nie wiem czy Twój wobulator da radę (pod względem stabilności częstotliwości - najwyżej go wygrzej przed strojeniem). W razie czego pamiętaj - na L201 możesz mieć wobulowany sygnał wokół 10,7MHz a przejdzie przez mieszacz i filtr 2 p.cz. To Ci się przyda bo jak pisałeś Twój wobulator nie pracuje poniżej 1MHz.
Pozdrawiam
Lampa L201 ma w anodzie tylko uzwojenie pierwotne trafa p.cz. czyli tutaj nie ma obwodu strojonego. Strojony jest obwód wtórny ale on ma mniej ostry rezonans. Jeśli coś miałoby tam nawalić to albo urwana cewka (łatwo sprawdzić omomierzem) albo C204 do wymiany (jeśli jest taki płaski, mikowy to jest to możliwe). Opisywane przez Ciebie zachowanie K211 wygląda na prawidłowe.
Teraz tak - kwarc KR211 to kwarc oscylatora przemiany z 10.7 -> ? (nie wiem ile wynosi druga p.cz. - 465k?)?. Jeśli tak to oscylacje powinny być widoczne też w punkcje A (zwykły oscyloskop wystarczy). Jeśli to pracuje to możesz wpiąć sondę w punkt B i stroić 2 p.cz. ale nie wiem czy Twój wobulator da radę (pod względem stabilności częstotliwości - najwyżej go wygrzej przed strojeniem). W razie czego pamiętaj - na L201 możesz mieć wobulowany sygnał wokół 10,7MHz a przejdzie przez mieszacz i filtr 2 p.cz. To Ci się przyda bo jak pisałeś Twój wobulator nie pracuje poniżej 1MHz.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 1875...2499 postów
Druga p.cz wynosi 1,6 MHz. Kwarc bodajże 9,1 MHz.
Pierwsze p.cz stroiłem przy wyjętym kwarcu.
Co do L201 o nie zauważyłem, że w anodzie jest tylko cewka.
Pytania:
1. Dlaczego zastosowano taki filtr a nie normalny p.cz?
2. Jak go zestroić?
Jeszcze jakby ten stopień nic nie wnosił to jeszcze. Niestety podłączając się na siatkę L201 na wyjściu A nie ma kompletnie nic..
Kondensatory tylko ceramiczne- mikowych brak.
Pierwsze p.cz stroiłem przy wyjętym kwarcu.
Co do L201 o nie zauważyłem, że w anodzie jest tylko cewka.
Pytania:
1. Dlaczego zastosowano taki filtr a nie normalny p.cz?
2. Jak go zestroić?
Jeszcze jakby ten stopień nic nie wnosił to jeszcze. Niestety podłączając się na siatkę L201 na wyjściu A nie ma kompletnie nic..
Kondensatory tylko ceramiczne- mikowych brak.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1250...1874 posty
A sorry, teraz patrze i jest tam przecież C203 - co prawda nie tak klasycznie włączony równolegle do cewki ale jest. W takim razie musi się to stroić. Także coś jest z tym stopniem nie tak - sprawdź napięcia na elektrodach L201, jeśli są prawidłowe to wymień C203 i C204 i spróbuj jeszcze raz to stroić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 1875...2499 postów
Jednak K201 jest sprawny, tylko był bardzo rozstrojony. Pomogło zestrojenie go podłączając sondę na wyjście tego filtru a nie w punkt A. Stroił się inaczej niż K211, ponieważ mam 2 wierzchołki które mogę wzajemnie przesuwać(i nałożyć na siebie tworząc jeden wierzchołek o dużej amplitudzie).
Postanowiłem sprawdzić jeszcze raz filtr K211 i okazało się, że oprócz wierzchołka który stroiłem jest jeszcze jeden na niższej częstotliwości. Strojenie jedną z cewek mało wnosiło, a powinno przesuwać drugi pik.
Otworzyłem K211 i zauważyłem, że kondensator C214 ma 51 a nie 61 pF
Dodałem do C214 równolegle 10p ale wierzchołek krzywej się nie przesunął. Kręcenie cewką także nic nie zmienia.
Zastanawiam się jak kontrolować pasmo takiej p.cz. Chyba jednak nie wystarczy stroić na max dla jednego piku, lecz tak aby mieć jakieś sensowne pasmo. Zastanawiam się nad porównywaniem pasma strojonych filtrów z pasmem jakie ma filtr ceramiczny..
Postanowiłem sprawdzić jeszcze raz filtr K211 i okazało się, że oprócz wierzchołka który stroiłem jest jeszcze jeden na niższej częstotliwości. Strojenie jedną z cewek mało wnosiło, a powinno przesuwać drugi pik.
Otworzyłem K211 i zauważyłem, że kondensator C214 ma 51 a nie 61 pF
Dodałem do C214 równolegle 10p ale wierzchołek krzywej się nie przesunął. Kręcenie cewką także nic nie zmienia.
Zastanawiam się jak kontrolować pasmo takiej p.cz. Chyba jednak nie wystarczy stroić na max dla jednego piku, lecz tak aby mieć jakieś sensowne pasmo. Zastanawiam się nad porównywaniem pasma strojonych filtrów z pasmem jakie ma filtr ceramiczny..
-
- 1250...1874 posty
Pamiętaj że przykładając sondę na wyjście obwodu strojonego dokładasz sporą pojemność wejściową sondy plus elementy nieliniowe (diody). Stąd punkt A jest dogodniejszy, bo odizolowany dzielnikiem rezystancyjnym.
Nie wiem z jaką dewiacją pracował ten radiotelefon ale podejrzewam że była dość mała - masz jakieś dane na ten temat?. W takich sytuacjach o selektywności toru odbiorczego decyduje 1 pośrednia, natomiast przemiana na drugą, niższą ma na celu uzyskanie dużego wzmocnienia oraz poprawę jakości demodulacji (większe napięcie na wyjściu demodulatora). Jeśli właśnie tak jest to prawdopodobnie filtry będziesz stroił na jedno maksimum.
Nie wiem z jaką dewiacją pracował ten radiotelefon ale podejrzewam że była dość mała - masz jakieś dane na ten temat?. W takich sytuacjach o selektywności toru odbiorczego decyduje 1 pośrednia, natomiast przemiana na drugą, niższą ma na celu uzyskanie dużego wzmocnienia oraz poprawę jakości demodulacji (większe napięcie na wyjściu demodulatora). Jeśli właśnie tak jest to prawdopodobnie filtry będziesz stroił na jedno maksimum.
SQ9KQZ
-
- 1875...2499 postów
W książce jest napisane:
"Selektywność (mierzona metodą dwóch sygnałów):
Przy odstrojeniu o +/- 15 kHz - tłumienie =<6 dB
Przy odstrojeniu o +/- 50 kHz - tłumienie >=60 dB"
Wskazuje to jednak na bardzo wąskie pasmo.
Filtr ceramiczny ma pasmo co najmniej 200 kHz przy 3 dB.
"Selektywność (mierzona metodą dwóch sygnałów):
Przy odstrojeniu o +/- 15 kHz - tłumienie =<6 dB
Przy odstrojeniu o +/- 50 kHz - tłumienie >=60 dB"
Wskazuje to jednak na bardzo wąskie pasmo.
Filtr ceramiczny ma pasmo co najmniej 200 kHz przy 3 dB.