Homodyna na ECC85 - prośba o konsultację
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Homodyna na ECC85 - prośba o konsultację
Temat homodyny na pasmo 80m pojawił się na tych łamach przynajmniej dwukrotnie, ale brak doniesień o pozytywnym finale konstrukcji tego urządzenia.
Niepokoją mnie w nim cewki - w opisie jest mowa o tym, że powinny mieć 20μH i pi razy drzwi ta wartość przystaje do wypadkowej pojemności kondensatorów (z obliczeń na sucho wychodzi zakres od 3,47 do 4,00 MHz), ale... Próbowałem policzyć indukcyjność tych cewek wg instrukcji nawijania przytoczonej w tekście i za Chiny nie wychodzi mi nic w okolicy 20μH - raczej dwa razy więcej, około 38.
Gdzie jest dziura - w moim liczeniu czy w opisie?
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Niepokoją mnie w nim cewki - w opisie jest mowa o tym, że powinny mieć 20μH i pi razy drzwi ta wartość przystaje do wypadkowej pojemności kondensatorów (z obliczeń na sucho wychodzi zakres od 3,47 do 4,00 MHz), ale... Próbowałem policzyć indukcyjność tych cewek wg instrukcji nawijania przytoczonej w tekście i za Chiny nie wychodzi mi nic w okolicy 20μH - raczej dwa razy więcej, około 38.
Gdzie jest dziura - w moim liczeniu czy w opisie?
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Re: Homodyna na ECC85 - prośba o konsultację
Witaj nowy. Minęło trzy dni i cisza....w latach 60-tych w programie rozrywkowym, w cyklicznym skeczu ,,Fachowcy'', padło dla mnie niezapomniane ,,maluj docent, maluj i nie teoretyzuj'', ten układ do odpalenia ,,na desce'' to max dwie godziny, dziś młodzi liczą, liczą....zrób, odpal, sprawdź empirycznie uzyskane wyniki, przecież układ opisany dokładnie. Kiedyś kondensator strojeniowy jak w opisie leżał na każdych śmieciach, dziś niekoniecznie, tu dla niektórych problem a nie w liczeniu.... Pozdrawiam.
-
- moderator
Witam.
Liczba zwojów faktycznie jest nieco przesadzona, gdyż cewka o tej średnicy i liczbie zwojów będzie miała indukcyjność w okolicach 35 uH. By cewka jednowarstwowa, nawinięta drutem o średnicy 0,2mm (ściśle - zwój przy zwoju bez odstępu) na karkasie o średnicy 20 mm miała indukcyjność 20 uH, musi posiadać około 28 zwojów.
Pozdrawiam,
Romek
Liczba zwojów faktycznie jest nieco przesadzona, gdyż cewka o tej średnicy i liczbie zwojów będzie miała indukcyjność w okolicach 35 uH. By cewka jednowarstwowa, nawinięta drutem o średnicy 0,2mm (ściśle - zwój przy zwoju bez odstępu) na karkasie o średnicy 20 mm miała indukcyjność 20 uH, musi posiadać około 28 zwojów.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 375...499 postów
Może kolega udostępnić cały artykuł ? Jestem Ciekaw jak to działa naprawdę.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
-
- 625...1249 postów
Te same dane cewek podaje Informator Krótkofalowca rok 1975. Przedruk nie jest dosłowny.
Wojtek SQ2KRZ
-
- moderator
Witam.
To, że artykuł jest przedrukiem nie świadczy jeszcze o braku błędów w podanych parametrach cewek. Często tego typu dane były jedynie orientacyjne, a dopiero podczas uruchamiania układu należało doświadczalnie dobrać parametry innych elementów (np. kondensatorów). By sprawdzić obliczenia z rzeczywistymi parametrami cewki poszukałem karkasu o średnicy 20 mm i nawinąłem na nim cewkę jednowarstwową drutem 0,2 mm. Wskazania mostka potwierdziły wątpliwości Kolegi sysio - 20 uH uzyskałem nie przy 40, a przy 28 zwojach. Przy 40. zwojach miernik pokazał indukcyjność 34,88 uH.
Pozdrawiam,
Romek
To, że artykuł jest przedrukiem nie świadczy jeszcze o braku błędów w podanych parametrach cewek. Często tego typu dane były jedynie orientacyjne, a dopiero podczas uruchamiania układu należało doświadczalnie dobrać parametry innych elementów (np. kondensatorów). By sprawdzić obliczenia z rzeczywistymi parametrami cewki poszukałem karkasu o średnicy 20 mm i nawinąłem na nim cewkę jednowarstwową drutem 0,2 mm. Wskazania mostka potwierdziły wątpliwości Kolegi sysio - 20 uH uzyskałem nie przy 40, a przy 28 zwojach. Przy 40. zwojach miernik pokazał indukcyjność 34,88 uH.
Pozdrawiam,
Romek
-
- 625...1249 postów
-
- 1250...1874 posty
Co do rozbieżności w opisie konstrukcji cewek to kol. Romekd w sposób obrazowy sprawę wyjaśnił.
No niestety Rzym nie zawsze wszystko wie i sprawa wcale nie jest "finita".
Bo przy takim wykonaniu obwodów rezonansowych radio będzie marne. Jest to odbiornik z przemianą bezpośrednią. Jego selektywność określa prosty filtr dolnoprzepustowy - R3,C10,C11. Obwody rezonansowe jej nie poprawią. Obwód wejściowy o selektywności znacząco nie decyduje - wpływa na inne parametry odbiornika. W tak prostej konstrukcji nie wymaga się od niego wiele.
Natomiast obwód VFO musi mieć max. Q (dobroć). Decyduje ona o stabilności heterodyny i o jej szumach fazowych. Zaniedbując te "drobiazgi" nie uda się odbiór stacji amatorskich (CW, SSB ).
edit: fraza "...niestety Rzym nie zawsze wszystko wie..." - to tak ogólnie, nie dotyka kol. Romk'ad, którego cenię za rzeczowe wypowiedzi.
No niestety Rzym nie zawsze wszystko wie i sprawa wcale nie jest "finita".
Bo przy takim wykonaniu obwodów rezonansowych radio będzie marne. Jest to odbiornik z przemianą bezpośrednią. Jego selektywność określa prosty filtr dolnoprzepustowy - R3,C10,C11. Obwody rezonansowe jej nie poprawią. Obwód wejściowy o selektywności znacząco nie decyduje - wpływa na inne parametry odbiornika. W tak prostej konstrukcji nie wymaga się od niego wiele.
Natomiast obwód VFO musi mieć max. Q (dobroć). Decyduje ona o stabilności heterodyny i o jej szumach fazowych. Zaniedbując te "drobiazgi" nie uda się odbiór stacji amatorskich (CW, SSB ).
edit: fraza "...niestety Rzym nie zawsze wszystko wie..." - to tak ogólnie, nie dotyka kol. Romk'ad, którego cenię za rzeczowe wypowiedzi.
-
- moderator
Odbiornik faktycznie jest bardzo prymitywny, choć ja pierwsze nasłuchy w paśmie 3,5 MHz przeprowadziłem (było to w latach 70., gdy uczęszczałem jeszcze do podstawówki) zmontowanym w trzy kwadranse niewiele lepszym tranzystorowym odbiornikiem homodynowym (z bezpośrednią demodulacją sygnałów AM, CW, SSB). Pierwszy stopień tego odbiornika był chyba podobny jak w odbiorniku, którego schemat dostępny jest pod linkiem:
http://home.arcor.de/dl7arv/dl7arv/vonbis/0v1.jpg
Dodałem jedynie filtr dolnoprzepustowy LC w torze m.cz. i dwa (zamiast jednego) stopnie wzmocnienia niskiej częstotliwości. Są to tzw odbiorniki 0-V-1 (zero stopni wzmocnienia w.cz., mieszacz, oraz jeden stopień wzmocnienia m.cz.; mój był 0-V-2, bo miał dwa stopnie m.cz.
). Ten wykonany przeze mnie miał jednak mieszacz aktywny na tranzystorze, czyli mieszacz zapewniający pewne wzmocnienie sygnału, przez co pozytywnie wpływający na czułość układu, a ten tu przedstawiony (w odbiorniku lampowym) ma pasywny mieszacz diodowy (o sporym tłumieniu), czyli czułość tego układu z pewnością będzie gorsza. Dodatkową wadą tak prostych odbiorników jest duży poziom sygnału generatora, który przedostając się do anteny (wraz z harmonicznymi generowanymi przez diody mieszacza) może zakłócać pracę innych znajdujących się w pobliżu odbiorników. Czułość odbiornika dałoby się poprawić stosując przed mieszaczem jednostopniowy lampowy wzmacniacz w.cz., który dodatkowo obniżyłby poziom sygnału generatora w antenie. Selektywność mógłby poprawić bardziej rozbudowany filtr niskiej częstotliwości, o czym wspominał już gustaw353, choć nawet najlepszy filtr nie zmieni takiego odbiornika z dwuwstęgowego (DSB) w jednowstęgowy (SSB).
Pozdrawiam,
Romek
http://home.arcor.de/dl7arv/dl7arv/vonbis/0v1.jpg
Dodałem jedynie filtr dolnoprzepustowy LC w torze m.cz. i dwa (zamiast jednego) stopnie wzmocnienia niskiej częstotliwości. Są to tzw odbiorniki 0-V-1 (zero stopni wzmocnienia w.cz., mieszacz, oraz jeden stopień wzmocnienia m.cz.; mój był 0-V-2, bo miał dwa stopnie m.cz.

Gustaw, te powietrzne cewki nie okazały się wcale takie najgorsze. Małą dobroć to one wykazują w zakresie 200 kHz, przy której to częstotliwości dokonywałem pomiaru indukcyjności mostkiem RLC (mostek wówczas wskazał Q=23). Przy częstotliwości 3,5 MHz dobroć powinna osiągnąć wartość równą kilkaset, a to powinno być już wystarczające do uzyskania stałości pracy generatora niezbędnej do odbioru stacji CW i SSB. Oczywiście pod warunkiem, że pozostałe elementy generatora będą dobrej jakości, a sam generator wykonany poprawnie od strony mechanicznej.gustaw353 pisze:Natomiast obwód VFO musi mieć max. Q (dobroć). Decyduje ona o stabilności heterodyny i o jej szumach fazowych. Zaniedbując te "drobiazgi" nie uda się odbiór stacji amatorskich (CW, SSB ).
Pozdrawiam,
Romek
-
- 15...19 postów
Serdecznie dziękuję za tak konkretny i konstruktywny odzew.
@cirrostrato
Gwoli ścisłości - przywołana kwestia brzmiała "nie teoryzuj, docent"
@qdlaczian
Skan zawiera cały artykuł - nie ma dalszego ciagu.
@Romekd
Specjalne podziękowania za poświęcony czas i definitywny eksperyment.
@cirrostrato
Gwoli ścisłości - przywołana kwestia brzmiała "nie teoryzuj, docent"

@qdlaczian
Skan zawiera cały artykuł - nie ma dalszego ciagu.
@Romekd
Specjalne podziękowania za poświęcony czas i definitywny eksperyment.
-
- 1 post
witam przede wszystkim usunąłbym kondensator c14 z anody do masy , to jest błąd , anoda jest zablokowana , potem zmierzył bym na kondensatorze c9 napięcie wcz. i zmierzył bym napięcie na kondensatorze c8 . Cewka jedna i druga obojętne ile zwojów zostawił bym ją ważne aby była w rezonansie 3,5 MHz , dobrać za pomocą kondensatorów , rezonans stroić za pomocą GDO ,pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Proszę nie bić, ale nie pamiętam skąd ten schemat pochodzi. Był w archiwach na dysku, jeden z wielu zapisanych podczas szau homodynowego. Ale bardzo ciekawy ze względu na prostotę, tylko nieco bardziej rozbudowana konstrukcja. W planach na któryś weekend, oczywiście sam odbiornik, nadawać nie mam wcale zamiaru. 

-
- 2 posty
Chciałbym jeszcze przytoczyć skan tej homodyny z Informatora Krótkofalowca z 1975 roku. Tu schemat podłączenia vfo wygląda nieco inaczej. Ciekawe według jakiego schematu został zrobiony przez autora. Zadałem sobie trudu by pomierzyć co wychodzi z takiego vfo jak z poprawionego schematu z Radioamatora i Krótkofalowca - zniekształcona sinusoida, prawie piła. Natomiast schemat z "Informatora" to idealna sinusoida 6V pomiędzy szczytem.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Wartość rezystora anodowego triody VFO ma wpływ na napięcie na anodzie i zniekształcenia sygnału. W wielu kartach katalogowych lamp jest podawana wartość tego elementu. Zamiast diod germanowych warto by było dać diody krzemowe typu BAT42.
Wartość rezystora anodowego triody VFO ma wpływ na napięcie na anodzie i zniekształcenia sygnału. W wielu kartach katalogowych lamp jest podawana wartość tego elementu. Zamiast diod germanowych warto by było dać diody krzemowe typu BAT42.
Ratujmy stare tranzystory!