Lampowe radio samochodowe, ciekawostka

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Lampowe radio samochodowe, ciekawostka

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Dostałem do uruchomienia od (bardzo) starszego Pana radio do jego Mercedesa. Mercedes prawdziwy klasyk, rocznik chyba 1955, model tzw. "Ponton", czarny, czerwona skórka w środku, chromy piękne, 1,5l w dieslu (piękny klekot wolnossący), dziadziuś robi wszystko (dosłownie wszystko) przy tym aucie sam, nie potrafił tylko uruchomić radyjka, które dawno temu wyciągnął z niego podczas remontu autka.
Radio to Becker Autoradio Europa model LM. Posiada zakresy fal długich i średnich. Jest 5 przycisków które działają jak swoisty programator stacji :)
W środku 2xEF89, ECH81 i EBF80. Do tego osobno jest zasilaczo-wzmacniacz. Sam wzmacniacz m.cz. jest zrobiony na EL84, zasilacz to zaś przetwornica wibratorowa robiąca z 12V zmienne około 160V. Przetwornica pięknie cichutko brzęczy ale samo radio ma świetną czułość i bardzo głośno odbiera bez żadnego brumu (nie to co Pionierki)! Byłem bardzo mile zaskoczony jak radio wydało z siebie dźwięki.
Teraz nie pozostaje nic innego jak zamontowanie tego cuda do cudnego auta :) Zdjęcia auta nie mam w tej chwili ale zrobię jak będę zakładał radyjko.
Oto zdjęcia radia: https://picasaweb.google.com/1069951380 ... JfagILwpwE
Mam też filmik jak to działa, wkleję niedługo.
Pozdrawiam!
PS. Radio jak i auto nie są na sprzedaż za żadne pieniądze, Pan kocha to auto i miał już bardzo dużo konkretnych propozycji sprzedaży/zamiany na inne auta. Nigdy tego nie zrobi, to jego Mercedes i koniec... Cóż, mam tak z Komarkiem :lol:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Lampowe radio samochodowe, ciekawostka

Post autor: chrzan49 »

Becker to tez Mercedes ale radiowy.Miałem tranzystorowego i grał wybitnie.
Pozdrawiam T
Krzysiek Kozłowski

Re: Lampowe radio samochodowe, ciekawostka

Post autor: Krzysiek Kozłowski »

Mam podobne, zobaczę, czy na lampach.