Syntektor

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Syntektor

Post autor: tradytor »

Ostatnio zafascynował mnie ten patent Kortinga i staram się bliżej mu przyjrzeć. Samo oglądanie schematów do rodziny Syntektor to niezła rozrywka/łamigłówka, bo nie tylko detektor FM w nich jest niecodzienny. STUDI kiedyś podał link do szczegółowego opracowania nt. Royala 55W (http://www.radiomuseum.org/forumdata/up ... ektor2.pdf). I chwała mu za to, tylko, że ja w niemieckim zielony jestem i zdecydowanie za mało z tego cennego tekstu rozumiem. Tym bardziej, że jest tam opisana zdaje się procedura strojenia tego cuda, a to wielce cenna rzecz.
I teraz właściwe pytanie - czy ktoś z triodowiczów zechciałby przetłumaczyć ten tekst? Nie powinien żałować, bo temat ciekawy. A jeśliby w tym zasmakował, to jest jeszcze druga część - o torze AM 8)
Pozdrawiam.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Syntektor

Post autor: chrzan49 »

Posiadam kilka odbiorników z Syntektorem i grają tak sobie w porównaniu z lepszymi konstrukcjami.Co prawda sa to amplitunery tranzystorowe wybitnej firmy Elac ale Grundig,Tfk,Saba czy Braun o niebo lepsze.Moim zdaniem "'wiele hałasu o nic"
Pozdrawiam T
PS lampowca Syntektora nie słyszałem ale loookając w schemat i czytając (bo mnie zainteresowało wcześniej) nie widzę spec korzyści.Każda firma próbowała sie czymś wyróżniać i wypisywali wierutne bzdety.
Pozdrawiam T