Witam.
Trafił właśnie do mnie taki odbiornik, naprawiany jednak przez jakiegoś racjonalizatora. Chciał bym ten odbiornik doprowadzić do pełnej sprawności. Wiem, że są osoby na tym forum, które są w posiadaniu takiego odbiornika i chciał bym zasięgnąć ich porady, o ile jest to możliwe. Schematu tego odbiornika niestety nie można znaleźć w sieci, do porównania próbowałem posłużyć się schematami odbiorników
Fidelio Z i Marszałka, jednak nie do końca one się przydają. Co mnie zastanawia:
1. Potencjometr głośności jedną z końcówek powinien być na masie - w moim odbiorniku jest podłączony do katody EBC3 (na zdjęciu żółty przewód), czy tak było w oryginale?
2. Wartość rezystora w filtrze anody ( na podobnych schematach jest 5,1K, u mnie jest 2K)?
3.Podłączenie sprzężenia zwrotnego z katodą EBC3 poprzez rezystor 50ohm ( na podobnych schematach występuje wartość 400ohm)?
Prosił bym również o zdjęcie spodu chassis odbiornika jeśli jest to możliwe.
Elektrit Komandor
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Elektrit Komandor
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Re: Elektrit Komandor
Nikt nie ma takiego odbiornika? 

-
- moderator
Nie mam niestety Komandora, ale zapewne tak było, dla prądów zmiennych katoda EBC3 powinna być uziemiona. Możliwe, że przez potencjometr zamyka się obwód prądu stałego detektora (dioda EBC3, cewka obwodu rezonansowego, potencjometr, katoda EBC3).Zenek pisze: 1. Potencjometr głośności jedną z końcówek powinien być na masie - w moim odbiorniku jest podłączony do katody EBC3 (na zdjęciu żółty przewód), czy tak było w oryginale?
-
- 125...249 postów
Po zrysowaniu części schematu, właśnie na to wygląda. Dziękuję za podpowiedź.tszczesn pisze: Możliwe, że przez potencjometr zamyka się obwód prądu stałego detektora (dioda EBC3, cewka obwodu rezonansowego, potencjometr, katoda EBC3).