Daaawno mnie tu nie było, ale studia mnie pochłonęły na czas jakiś. Konstruuję aktualnie przedwzmacniacz mikrofonowy do studia i prawie wszystko mam już przygotowane (poza porządnym stopniem wejściowym). Ale postawiłem sobie za cel, że na wyjściu będzie 0dBu niezależnie od tego jak duży sygnał będzie z mikrofonu ale jednocześnie żeby nie było przesteru, więc skonstruowanie limitera było dość logicznym wyborem. Przekopałem trochę internet i teorii nie znalazłem porządnej... W układzie alka ujemne napięcie regulacyjne jest uzyskiwane przez wzmocnienie sygnału wej. i wykorzystanie diody. Zastanawiam się czy efekt limitera da się uzyskać przez ustawienie na stałe napięcie progu zadziałania.
Oprócz samego limitera szukam rozwiązania na stopień wejściowy. Będzie on dezymetryzował sygnał z mikrofonu. O ile same układy już jakieś znalazłem na internecie o tyle ich parametry pozostawiają trochę do życzenia. W tej chwili mam 2 rozwiązania które rozpatruję - stopień wejściowy z dynacord eminent na połówce ECC808 albo podanie sygnału na "całą" ECC83 i z jednej połówki z anody, z drugiej z katody sygnał i sumowanie za kondensatorami... Nie mniej tutaj pozostaje jeszcze kwestia odpowiedniego sumatora. Zależy mi żeby współczynnik CMRR był jak najwyższy (układ z dynacorda ma ten współczynnik na poziomie -45dB co jest dla mnie trochę za mało -docelowo koło -60 - -70dB). Może jakiś inny układ zastosować?
Pozdrowienia
airnox
Limiter na EF83 oraz desymetryzator na ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Limiter na EF83 oraz desymetryzator na ECC83
Stopień wejściowy rozwiązany :] Przynajmniej w zamyśle i symulacjach się spisuje idealnie, czyli tak jak się spodziewałem. Jutro/pojutrze zrobię testy i jeśli wypadną pomyślnie to podzielę się schematem
Nie mniej szukam w tej chwili pomysłu na wyjście... Moja koncepcja jest nast.:
Sygnał idzie przez desymetryzator, później przez stopnie wzmacniające (wzmocnienie jakieś 60dB czyli 1000 razy). Następnie do limitera/arw/cokolwiek co ograniczy sygnał do 0dBu (czyli 0.775V) i zasygnalizuje przekroczenie poziomu 0 dBu (zaświecenie LEDa). Na koniec trafia na symetryzator (prawdopodobnie będzie to odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem).
Szukam pomysłu i rozwiązania na limiter/arw/cokolwiek
Musi on działać dopiero od 775mV i kompresować sygnał do pożądanego poziomu. O ile cały tor sygnałowy musi być lampowy o tyle dodatki i regulatory poza nim mogą być krzemowe
Jakieś pomysły towarzysze?
Pozdrowienia
airnox

Sygnał idzie przez desymetryzator, później przez stopnie wzmacniające (wzmocnienie jakieś 60dB czyli 1000 razy). Następnie do limitera/arw/cokolwiek co ograniczy sygnał do 0dBu (czyli 0.775V) i zasygnalizuje przekroczenie poziomu 0 dBu (zaświecenie LEDa). Na koniec trafia na symetryzator (prawdopodobnie będzie to odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem).
Szukam pomysłu i rozwiązania na limiter/arw/cokolwiek

Pozdrowienia
airnox
Witaj!
A masz może schemat do zk 125/145 bo zastanawiam się czy podobnie nie działała automatyczna regulacja poziomu nagrywania w nich?
Pozdrawiam
A masz może schemat do zk 125/145 bo zastanawiam się czy podobnie nie działała automatyczna regulacja poziomu nagrywania w nich?
Pozdrawiam
Tylko tam były używane do regulacji prądu podkładu... Schemat chyba gdzieś mam, zaraz spojrzę jak to było tam zrobione.
Pozdrowienia
airnox
Pozdrowienia
airnox