niskoszumna lampa sygnałowa m.cz.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
niskoszumna lampa sygnałowa m.cz.
Witam!
Czy moglibyście mi pomóc z doborem lampy.
Mianowicie konstruuje przedwzmacniacz do gramofonu z wejściem na mm i mc, więc grożą mi naprawdę małe sygnały wyjściowe, powiedzmy 0.1mV.
W związku z tym potrzebuje lampy o niskim poziomie szumów własnych i niezbyt wrażliwej na mikrofonowanie.
Żarzyć będę stałym (dobrze odfiltrowanym) także tutaj źródło brumienia odpada:)
Nigdy się nie bawiłem tak małymi sygnałami na lampach więc nie wiem jak sprawdzą się typowe konstrukcje np:
ecc83/6n2p-ew,ecc82,ecc81,e88cc/ecc88,6n1p-ew
a może np. e186f, albo 12ż1ł?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam Wszystkich
Czy moglibyście mi pomóc z doborem lampy.
Mianowicie konstruuje przedwzmacniacz do gramofonu z wejściem na mm i mc, więc grożą mi naprawdę małe sygnały wyjściowe, powiedzmy 0.1mV.
W związku z tym potrzebuje lampy o niskim poziomie szumów własnych i niezbyt wrażliwej na mikrofonowanie.
Żarzyć będę stałym (dobrze odfiltrowanym) także tutaj źródło brumienia odpada:)
Nigdy się nie bawiłem tak małymi sygnałami na lampach więc nie wiem jak sprawdzą się typowe konstrukcje np:
ecc83/6n2p-ew,ecc82,ecc81,e88cc/ecc88,6n1p-ew
a może np. e186f, albo 12ż1ł?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam Wszystkich
-
- 375...499 postów
Re: niskoszumna lampa sygnałowa m.cz.
A EF86? To podobno lampa dedykowana do takich małych sygnałów.
-
- 50...74 posty
A wiesz może jak wypada taka EF86 w porównaniu np. z ecc88, bo generalnie ef86 jest dość trudna do dostania z tego co widzę:/
Ewentualnie jakieś inne typy?
Ewentualnie jakieś inne typy?
-
- 375...499 postów
ECC88 ma za małe wzmocnienie. Niby jest niskoszumna, ale to lampa w.cz. i niekoniecznie jest zabezpieczona przed mikrofonowaniem. Za to EF86 była skonstruowana właśnie do pracy z małymi sygnałami.
-
- 50...74 posty
Przepraszam, że tak drążę, ale czy istnieje jeszcze jakaś lampa, która parametrami dorównuje EF86 ale jest tańsza i łatwiej dostępna?
Dziękuje i pozdrawiam?
edit:
Albo czy ef86 nie ma jakiegoś rosyjskiego odpowiednika/kopii który nie kosztuje 50zł/szt tylko np 15zł:P
Dziękuje i pozdrawiam?
edit:
Albo czy ef86 nie ma jakiegoś rosyjskiego odpowiednika/kopii który nie kosztuje 50zł/szt tylko np 15zł:P
-
- 625...1249 postów
Istnieje, to lampa o oznaczeniu 6Ж32П czyli mówiąc i pisząc po naszemu 6Ż32P.
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 50...74 posty
Dzięki:)
To chyba najdokładniejszy zamiennik jaki widziałem:)
A nie wiesz gdzie można je dostać?
Pozdrawiam
To chyba najdokładniejszy zamiennik jaki widziałem:)
A nie wiesz gdzie można je dostać?
Pozdrawiam
Zamiennik czego? To po prostu lampa najbardziej pasująca do tego, co chcesz wykonać. Obawiam się jednak, czy nie polegnieszuosiu pisze: To chyba najdokładniejszy zamiennik jaki widziałem:)

Przeglądaj allegro, czasem się pojawia i niedużo kosztuje.uosiu pisze: A nie wiesz gdzie można je dostać?
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
50 zł za EF86 to przesada. To że akurat tyle ktoś sobie aktualnie życzy nie znaczy że po tyle te lampy "chodzą". Całkiem niedawno widziałem na allegro Tesle po zdaje się 12 czy 15 zł, nówki, w kartonikach.
-
- 50...74 posty
Przepraszam OTLamp, nie widziałem twojego posta jak wtedy odpisywałem i chodziło mi o to, że 6ż32p jest idealnym zamiennikiem ef86.
A to, że e80f to inna lampa to wiem:P
Poradzę sobie bo to nie moja pierwsza konstrukcja, tylko pierwsza tak nisko sygnałowa.
W takim razie zapoluje na ef86 lub e80f:)
Dzięki za pomoc
Poradzę sobie bo to nie moja pierwsza konstrukcja, tylko pierwsza tak nisko sygnałowa.
Dzięki za pomoc
-
- 50...74 posty
Przepraszam OTLamp, nie widziałem twojego posta jak wtedy odpisywałem i chodziło mi o to, że 6ż32p jest idealnym zamiennikiem ef86.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
-
- 50...74 posty
Witam!
Jednak wróciłem:/
Mianowicie ef86 ma szumy własne na poziomie 2uV (po usunięciu ryzyka przydźwięku sieciowego).
Co daje mi, przy sygnale 0.1mV, odstęp sygnału od szumu 34dB co jest bardzo kiepskim wynikiem.
Czy nie ma czegoś o mniejszym poziomie szumów, np. rzędu setek lub dziesiątek (na to w sumie mało liczę) nV?
Pozdrawiam
Jednak wróciłem:/
Mianowicie ef86 ma szumy własne na poziomie 2uV (po usunięciu ryzyka przydźwięku sieciowego).
Co daje mi, przy sygnale 0.1mV, odstęp sygnału od szumu 34dB co jest bardzo kiepskim wynikiem.
Czy nie ma czegoś o mniejszym poziomie szumów, np. rzędu setek lub dziesiątek (na to w sumie mało liczę) nV?
Pozdrawiam
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Transformator.uosiu pisze: Czy nie ma czegoś o mniejszym poziomie szumów, np. rzędu setek lub dziesiątek (na to w sumie mało liczę) nV?
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 50...74 posty
Witam!
Dużo się już dowiedziałem za co jestem wdzięczny:)
Jeszcze jedna sprawa jak napięcie zasilania i Ra ma wpływ na poziom szumów, bo w katalogu podają 2uV na siatce przy Ua=250V i Ra=100k, a jakby wyglądały szumy, gdym np. dał 400v i 220k? Albo w drugą stronę i obniżył zasilanie?
Pozdrawiam
Dużo się już dowiedziałem za co jestem wdzięczny:)
Jeszcze jedna sprawa jak napięcie zasilania i Ra ma wpływ na poziom szumów, bo w katalogu podają 2uV na siatce przy Ua=250V i Ra=100k, a jakby wyglądały szumy, gdym np. dał 400v i 220k? Albo w drugą stronę i obniżył zasilanie?
Pozdrawiam