Radio gminne AM Kraków - gdzie jest nadajnik?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Radio gminne AM Kraków - gdzie jest nadajnik?
Ktoś z Was wie może gdzie jest fizycznie ulokowany nadajnik tej słabiutkiej (< 1kW) stacji nadającej w Krakowie z modulacją AM? Być może będę miał okazję przeprowadzić eksperymenty z odbiornikiem detektorowym w samym mieście (mieszkając 30 km dalej mam raczej marne szanse uzyskać jakieś rezultaty...) i chciałbym sprawdzić czy jest to plan realny w miejscu, które wchodzi w grę. 

-
- 2500...3124 posty
Re: Radio gminne AM Kraków - gdzie jest nadajnik?
Koło szpitala dziecięcego w ProkocimiuAtlantis pisze:Ktoś z Was wie może gdzie jest fizycznie ulokowany nadajnik tej słabiutkiej (< 1kW) stacji nadającej w Krakowie z modulacją AM? Być może będę miał okazję przeprowadzić eksperymenty z odbiornikiem detektorowym w samym mieście (mieszkając 30 km dalej mam raczej marne szanse uzyskać jakieś rezultaty...) i chciałbym sprawdzić czy jest to plan realny w miejscu, które wchodzi w grę.

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Przy odległości około 6-7 km jest szansa, że detektor zadziała?
-
- 250...374 postów
Warto spróbować .Wiele zależy od anteny .Atlantis pisze:Przy odległości około 6-7 km jest szansa, że detektor zadziała?
A na jakiej częśtotliwości nadają? Ja mieszkam ok 30 km od tej dzielnicy - nigdy mi się nie udalo tego radia usłyszeć.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- 625...1249 postów
Ja z odległości 30km od Krakowa nie jestem w stanie odebrać tej stacji nawet na fabrycznej superheterodynie w rodzaju YachtBoy'a 80. Przynajmniej nie na antenie ferrytowej - po owinięciu radia kilkoma zwojami drutu połączonego z zewnętrzną anteną (20m linki miedzianej w PCV) rozwieszoną za oknem coś się wyłania z szumu. Za to w samochodzie stacja ta całkiem przyzwoicie odbiera na okolicznych wzniesieniach. 
Ciekaw jestem jak poradzi sobie detektor z odległości 6km. W końcu stacja PTR w 1925 miała mniejszą moc, a na odbiornikach detektorowych mogła jej słuchać praktycznie cała ówczesna Warszawa...

Ciekaw jestem jak poradzi sobie detektor z odległości 6km. W końcu stacja PTR w 1925 miała mniejszą moc, a na odbiornikach detektorowych mogła jej słuchać praktycznie cała ówczesna Warszawa...
-
- 125...249 postów
1602 kHz, Moc 0.8 Kwjurek968 pisze:Warto spróbować .Wiele zależy od anteny .Atlantis pisze:Przy odległości około 6-7 km jest szansa, że detektor zadziała?
A na jakiej częśtotliwości nadają? Ja mieszkam ok 30 km od tej dzielnicy - nigdy mi się nie udalo tego radia usłyszeć.
-
- 2500...3124 posty
A ja w Krakowie odbieram radio AM Andrychówjurek968 pisze:Warto spróbować .Wiele zależy od anteny .Atlantis pisze:Przy odległości około 6-7 km jest szansa, że detektor zadziała?

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
Jestem z Myślenic i radio Andrychów też odbieram, na samym końcu skali co najśmieszniejsze łapię go najlepiej na jednym z najstarszych radii tzn. telefunkenie 250 ! Akurat w tym radiu jest na środku skali w wielu innych wogóle nie łapie się na zakresie odbioru.
Andrychów - Kraków to jest ok 45 km a Andrychów - Myślenice podobna odległość ok 42 km w prostej linii.
Andrychów - Kraków to jest ok 45 km a Andrychów - Myślenice podobna odległość ok 42 km w prostej linii.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
-
- 125...249 postów
Jest tam jakiś maszt średniofalowy czy niższa antena gdzieś ukryta?
Może ktoś by zrobił zdjęcie nadajników i systemu antenowego.
PS. Ciekawe czy nadajnik jest lampowy.
Może ktoś by zrobił zdjęcie nadajników i systemu antenowego.
PS. Ciekawe czy nadajnik jest lampowy.

Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
-
- 6250...9374 posty
U nas na "ślonsku" w Lublińcu też jest Twoje Radio AM i w Częstochowie (a raczej na jej obrzeżu, w lesie, niedaleko mojego osiedla) słychać tą stację za pomocą tranzystorowych radyjek z anteną ferrytową, słabo bo słabo ale słychać. Moc nadajnika tylko 100W. Odległość po linii prostej to około 35-40km więc Ty w odległości 6-10km od nadajnika powinieneś to odebrać na plombie w zębie
Widziałem kiedyś tą "radiostację"... No cóż, budynek jak każdy inny, niski, niepozorny a antena to nic innego jak kawał kabla ukośnie spuszczony z komina ciepłowni w dół. Działa? Działa i to całkiem dobrze. W samym Lublińcu ta stacja odbierana jest za pomocą odbiornika o bezpośrednim wzmocnieniu zbudowanego przeze mnie z taką czułością że aż przesada.

Widziałem kiedyś tą "radiostację"... No cóż, budynek jak każdy inny, niski, niepozorny a antena to nic innego jak kawał kabla ukośnie spuszczony z komina ciepłowni w dół. Działa? Działa i to całkiem dobrze. W samym Lublińcu ta stacja odbierana jest za pomocą odbiornika o bezpośrednim wzmocnieniu zbudowanego przeze mnie z taką czułością że aż przesada.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
A widział ktoś nadajniki?
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
-
- 625...1249 postów
A rezultaty mogą być ciekawe. Odbieram stację Radio Brzesko (963kHz) na własnoręcznie skonstruowanym odbiorniku o bezpośrednim wzmocnieniu i jakość nadawanych audycji jest na poziomie FM. ( nie może byc to heterodyna, która ogranicza pasmo m. cz. do góra 4,5 kHz)Atlantis pisze:uzyskać jakieś rezultaty...)
Poszukuję 1R5T.
-
- 625...1249 postów
Nie wiem czy to na temat, ale tak się zastanawiam jakie to radio (ogólnie radio gminne) ma słuchalność? Niestety nie działa cały dzień, i - tu pytanie - czy poza zapaleńcami z triody i polska-AM są "normalni" słuchacze, którzy mówią "Aha! już 17... Przełączę się na "radio gminne" No i jak to się ma biznesowo, czy są tam reklamy itp. Jakie były (są) założenia takiego radia? Słowem, czemu ma służyć?elektrit pisze: Odbieram stację Radio Brzesko (963kHz) na własnoręcznie skonstruowanym odbiorniku o bezpośrednim wzmocnieniu i jakość nadawanych audycji jest na poziomie FM. ( nie może byc to heterodyna, która ogranicza pasmo m. cz. do góra 4,5 kHz)
Pozdr.
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
To nie heterodyna ogranicza ci pasmo a sam nadajnik a właściwie modulator. Raster na falach długich to 9 kHz.elektrit pisze:nie może byc to heterodyna, która ogranicza pasmo m. cz. do góra 4,5 kHz)
_
-
- 625...1249 postów