ECH81 - jak szybko sprawdzić emisję heptody?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

velsper
125...249 postów
125...249 postów

ECH81 - jak szybko sprawdzić emisję heptody?

Post autor: velsper »

Mam kilka sztuk ECH81 i są w różnym stanie, a najgorzej ze przez pomyłkę do pudełka powędrowały również niesprawne i teraz już nie wiem, które są które.

Zależy mi głównie na sprawdzeniu emisji części heptodowej - z triodą sobie poradzę. Nie mam na tyle zasilaczy, żeby spolaryzować każdą siatkę osobno i porównać z notą katalogową. Można zapewne połączyć heptodę w diodę albo triodę i sprawdzić w takiej konfiguracji prąd anody - ale jak dobrać warunki pomiaru? Nie chciałbym ich zniszczyć jeszcze bardziej, a nie posiadam w 100% nowej lampy, coby mieć jakiś punkt odniesienia.

Pomiar parametrów nie musi być super dokładny, zależy mi na dobraniu trzech sprawnych sztuk do odbiornika OK-102, ewentualnie określenie "przydatności do użycia" w innym odbiorniku albo chociaż eliminacja padniętych lamp.

PS. Sam OK102 się zachowuje trochę dziwnie i dlatego chcę wykluczyć winę ECH81 które stanowią tam główną (poza EF85 którą podmieniałem na nówkę i PL84 która jest sprawna) obsadę lamp. Niestety miernik do pomiaru parametrów, który jest wbudowany w odbiornik jest uszkodzony, a zdobycie takiego ustroju to ciężka sprawa aktualnie...
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: ECH81 - jak szybko sprawdzić emisję heptody?

Post autor: Marcin K. »

Najprędzej wsadzić do jakiegoś radia które pracuje z tą lampą, np. Kankan, Sarabanda, Atut, Menuet UKF, Sonata i wiele wiele innych.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

Owszem, ale na chwilę obecną nie posiadam nic takiego, prócz nieszczęsnego OK-102 który ma ich aż 3 sztuki. Ożył co prawda po podmianie na inne (dwie były na pewno słabe i zamiast je wyrzucić do śmieci, to wróciły do pudełka :? ), ale dalej nie do końca działa jak trzeba i chciałbym mieć jakieś rozeznanie co do tych ECH81, zanim zacznę w nim grzebać dalej. Sam pomiar prądów i napięć na poszczególnych lampach jest trochę utrudniony (ciężko jest się dostać w niektóre miejsca), żeby móc porównać ze schematem, a miernik kontrolny na płycie czołowej jest spalony.
Pozdrawiam
Marcin
_idu

Post autor: _idu »

velsper pisze:Owszem, ale na chwilę obecną nie posiadam nic takiego, prócz nieszczęsnego OK-102 który ma ich aż 3 sztuki. Ożył co prawda po podmianie na inne (dwie były na pewno słabe i zamiast je wyrzucić do śmieci, to wróciły do pudełka :? ), ale dalej nie do końca działa jak trzeba i chciałbym mieć jakieś rozeznanie co do tych ECH81, zanim zacznę w nim grzebać dalej. Sam pomiar prądów i napięć na poszczególnych lampach jest trochę utrudniony (ciężko jest się dostać w niektóre miejsca), żeby móc porównać ze schematem, a miernik kontrolny na płycie czołowej jest spalony.
Google -> Frank Tube Data -> otworzyć jeden z mirrorów -> znaleźć notę ECH81 -> zrobić naprędce układ pomiarowy -> porównać wyniki.
Sprawdzić punkt pracy, napięcie odcięcia oraz zmianę prądu anodowego po niewielkiej zmianie Ug1 względem jednego z podanych punktów pracy. Oszacujesz w ten sposób nachylenie. W czym więc problem - wg tylko w zdobyciu zasilaczy 6.3V oraz 250V.