Budowa Oscyloskopu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Uzyskanie szerokopasmowego wzmacniacza 0-20MHz z wyjściem o amplitudzie 100V na lampach nie jest prostym zadaniem, mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę?Piroman1024 pisze:Niech będzie przebieg o max. częstotliwości 20MHz(Wyższej częstotliwości nie przewiduje)
Myśle że to nie taki znowu kosmos.
A schematu takiego układu nie mam na lampach (na półprzewodnikach zresztą też). Dość istotna jest tu precyzja wykonania - opóźnienie wyzwalania drugiej podstawy musi być bardzo stabilne aby przebieg nie 'skakał'.
Pogrzebię w starych radioamatorach -gdzieś mam fajny schemat oscyloskopu, ale na lampach rosyjskich. Co do generatora piły na pentodzie to dość prosta sprawa. W załączniku układ na EF80, pracujacy kiedyś w telewizorze mojej roboty. Po zmianie wartości elementów prawie identyczny układ pracował jako generator odchylania poziomego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Dzięki Alek - jest to schemat integratora Millera.
Nic pozostaje mi tylko eksperymentować może coś się urodzi.
W obecnej chwili mam ukończoną obudowę wraz z płytą czołową,skończyłem też lutować ekran na lampę oscyloskopową.
Znalazłem stronkę ze schematami ,jakby kogoś interesowało to jest tutaj:
http://www.thevalvepage.com/servdata/servdata.htm#d43
Jest tam sporo oscyloskopów,mierników ,generator sygnałowy.
Nic pozostaje mi tylko eksperymentować może coś się urodzi.
W obecnej chwili mam ukończoną obudowę wraz z płytą czołową,skończyłem też lutować ekran na lampę oscyloskopową.
Znalazłem stronkę ze schematami ,jakby kogoś interesowało to jest tutaj:
http://www.thevalvepage.com/servdata/servdata.htm#d43
Jest tam sporo oscyloskopów,mierników ,generator sygnałowy.
"Mathematics is the language of nature"
-
- 3125...6249 postów
Jak dopadnę skaner to postaram się dodać do wątku cały opis konstrukcji tego oscyloskopu.maciej_333 pisze:Mam pytanie do Gsmoka. Spodobał mi się ten oscyloskop. Zrobiłbym go choćby z ciekawości. Jednak co tu biega ? Czemu ma on tylko wejście Y bez X i czemu ma on jakieś wyjście ? Poza tym jak wykonać trafo generatora piły na pentodzie od ECF82 ?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 500...624 posty
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc - dzisiaj będe budował zasilacz.
>Jasiu
Niestety na te wakacje nie będe w bibliotece(wole się tam nie pokazywać bo wisze za przetrzymywanie książek
),a ten oscyloskop chce zrobić jak najszybciej.
>OTLamp
A jakie parametry ma ten oscyloskop - głównie rozchodzi mi się o maksymalną częstotliwość?
>Jasiu
Niestety na te wakacje nie będe w bibliotece(wole się tam nie pokazywać bo wisze za przetrzymywanie książek

>OTLamp
A jakie parametry ma ten oscyloskop - głównie rozchodzi mi się o maksymalną częstotliwość?
-
- 500...624 posty
W takim razie zdecyduje się na wybudowanie tego oscyloskopu.
A jakimi lampami najlepiej zastąpić te ruskie?
Mam 6N1P(dużo) , 6F1P(5) , EF80(dużo) ,6F12P (dużo) ,ECC83(1) ,ECC81(1) ,6N9S(2) ,E88CC(2) ,ECC84(1) ,EF183(2) ,EL83(1) ,EL84(dużo),6Ż52P(3),ECL86(5)
lampy które chciałbym zastąpić na inne to:
-6Ż5P
-6P15P
-6Ż9P
-6N6P
A jakimi lampami najlepiej zastąpić te ruskie?
Mam 6N1P(dużo) , 6F1P(5) , EF80(dużo) ,6F12P (dużo) ,ECC83(1) ,ECC81(1) ,6N9S(2) ,E88CC(2) ,ECC84(1) ,EF183(2) ,EL83(1) ,EL84(dużo),6Ż52P(3),ECL86(5)
lampy które chciałbym zastąpić na inne to:
-6Ż5P
-6P15P
-6Ż9P
-6N6P
-
- 2500...3124 posty
parę schematów oscylografów rodukcji fabrycznej.
http://www.izmer-tech.narod.ru/oscil/oscil.html
nie sprawdzałem czy lampowe.
format djv
http://www.izmer-tech.narod.ru/oscil/oscil.html
nie sprawdzałem czy lampowe.
format djv
-
- 500...624 posty
Wymyśliłem tak:
6P15P zastąpie EL84
6Ż5P i 6Ż9P zastąpie EF80 (co prawda to trzy różne lampy ale może coś wyjdzie)
6N6P - ta lampa stanowi odwracacz fazy.
Pomysł mam taki aby zastąpić go odwacaczem na ECC88 według schematu MINI-4.
Tu właśnie mam dylemat - który z tych układów byłby lepszy w tym zastosowaniu(lepsze pasmo,większa liniowość)?
Do czego służy przełącznik P2 ,a dokładniej jakie funcje są realizowane w danym jego położeniu?
6P15P zastąpie EL84
6Ż5P i 6Ż9P zastąpie EF80 (co prawda to trzy różne lampy ale może coś wyjdzie)
6N6P - ta lampa stanowi odwracacz fazy.
Pomysł mam taki aby zastąpić go odwacaczem na ECC88 według schematu MINI-4.
Tu właśnie mam dylemat - który z tych układów byłby lepszy w tym zastosowaniu(lepsze pasmo,większa liniowość)?
Do czego służy przełącznik P2 ,a dokładniej jakie funcje są realizowane w danym jego położeniu?
-
- 3125...6249 postów
Piroman1024 -> przepraszam, że trochę zakłócam Ci wątek, ale skoro obiecałem to zamieszczam opis oscyloskopu, którego schemat podałem.
Pryz okazji - w książce Fausta jest jeszcze opisany oscyloskop serwisowy - jego parametry są na końcu opisu, który zamieszczam - jeśli Cię zainteresuje to mogę dodać cały jego opis i schemat.
Pryz okazji - w książce Fausta jest jeszcze opisany oscyloskop serwisowy - jego parametry są na końcu opisu, który zamieszczam - jeśli Cię zainteresuje to mogę dodać cały jego opis i schemat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
>Gsmok
Nic nie zakłócasz - schematy i opisy oscyloskopów są w tym temacie bardzo przydatne.
Jeżeli możesz to prosiłbym o zamieszczenie tego opisu.
>Alek
Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem że posiadasz cały artykuł na temat budowy tego oscyloskopu którego schemat zamieścił OTLamp(Zamieszczony jest też opis ale niestety nie można się nic doczytać) ,z kolei który ja mam zamiar zrobić.
No właśnie i tu dochodzimy do sedna sprawy - mógłbyś zamieścić ten artykuł ,bo podejrzewam że może być tam wiele cennych informacji odnoście budowy?
Nic nie zakłócasz - schematy i opisy oscyloskopów są w tym temacie bardzo przydatne.
Jeżeli możesz to prosiłbym o zamieszczenie tego opisu.
>Alek
Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem że posiadasz cały artykuł na temat budowy tego oscyloskopu którego schemat zamieścił OTLamp(Zamieszczony jest też opis ale niestety nie można się nic doczytać) ,z kolei który ja mam zamiar zrobić.
No właśnie i tu dochodzimy do sedna sprawy - mógłbyś zamieścić ten artykuł ,bo podejrzewam że może być tam wiele cennych informacji odnoście budowy?
-
- 3125...6249 postów
Opis oscyloskopu warsztatowego z ksiażki Zbigniewa Fausta "Konstruowanie i montaż układów radioamatorskich.
http://www.tubedevices.com/download/osc_warszt.zip
Rozmiar pliku; 876748 bajtów.
Dodane przez Admin: zaktualizowałem adres, pod którym można pobrać materiały.
http://www.tubedevices.com/download/osc_warszt.zip
Rozmiar pliku; 876748 bajtów.
Dodane przez Admin: zaktualizowałem adres, pod którym można pobrać materiały.
Pozdrawiam