Stabilizator lampowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Stabilizator lampowy.
Witam. Mam pytanie, czy w stabilizatorze z załącznika mogę zastosować zamiast diody zenera w katodzie triody stabilitron ? Czy wogóle da się tanio kupić taki element o napięciu stabilizacji ok. 100V i prądzie dopuszczalnym parę mA ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Witam.
Typowe jarzeniówki stabilizacyjne były produkowane na napięcia od 70 do 150V. W przedstawionym układzie w roli diody Zenera dałoby się użyć nawet małej świetlówki (po zmianie wartości rezystora R1 i dobraniu rezystorów dzielnika R4, R6).
W tej chwili można na Allegro kupić lampę SG3S o napięciu stabilizacji 105-112V pracującą poprawnie w przedziale prądu 5-40mA:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57658037
oraz dwa stabilitrony na inne napięcia:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57658320
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58476592
Pozdrawiam,
Romek
Typowe jarzeniówki stabilizacyjne były produkowane na napięcia od 70 do 150V. W przedstawionym układzie w roli diody Zenera dałoby się użyć nawet małej świetlówki (po zmianie wartości rezystora R1 i dobraniu rezystorów dzielnika R4, R6).
W tej chwili można na Allegro kupić lampę SG3S o napięciu stabilizacji 105-112V pracującą poprawnie w przedziale prądu 5-40mA:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57658037
oraz dwa stabilitrony na inne napięcia:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57658320
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58476592
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Ponieważ nikt nie zakupił wystawionych na aukcji lampek, to zawsze można poprosić sprzedającego o ponowne ich wystawienie (na stronie mówiącej, że aukcja już się zakończyła jest opcja „wystaw przedmiot ponownie”) lub wysłać maila i jakoś się dogadać.
Przedstawiony przez Ciebie układ przetestowałem z małą jarzeniówką, wymontowaną z programatora odbiornika TV SONY „KV1820R” (stary model z przełączaniem kanałów przy pomocy ośmiu sensorów). Napięcie pracy tej lampki wyniosło około 50,5V dla prądu 1mA i około 52V dla prądu 5mA. Dwie takie lampki tlące połączone szeregowo dawałyby napięcie około 100V, czyli dokładnie tyle ile potrzeba do przedstawionego przez Ciebie układu.
Pozdrawiam,
Romek
Przedstawiony przez Ciebie układ przetestowałem z małą jarzeniówką, wymontowaną z programatora odbiornika TV SONY „KV1820R” (stary model z przełączaniem kanałów przy pomocy ośmiu sensorów). Napięcie pracy tej lampki wyniosło około 50,5V dla prądu 1mA i około 52V dla prądu 5mA. Dwie takie lampki tlące połączone szeregowo dawałyby napięcie około 100V, czyli dokładnie tyle ile potrzeba do przedstawionego przez Ciebie układu.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Będziesz miał większe. Pmiętaj, żrównolegle ze stabilitronami nie łączy się kondensatorów. Najwyżej malutkie.maciej_333 pisze:Tak, ale mój zasilaczyk retro chciałbym, aby był całkowicie na lampkach. Zamierzam go zrobić całkowicie na lampach elektronowych, bez używania nowych podzespołów. Pomyślę o jakichś innych neonówkach. Mam trochę małych neonówek.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Czołem.
.
Jeżeli chodzi o Twój stabilizator, to jego parametry nie będą rewelacyjne... Ma zdecydowanie zbyt małe wzmocnienie w pętli. Nie tylko ECC88 jest pod tym względem mizerna, ale jeszcze ten dzielnik na wejściu... Nie warto zrobić wzmacniacza kaskodowego albo na pentodzie? W stabilizaytorach często stosuje się wzmacniacze na pentodzie ze stosunkowo małym prądem, ale wielkim oporem anodowym. To daje duże wzmocnienie, a ograniczenie pasma nie ma tu znaczenia.
Pozdrawiam,
Jasiu
Dlaczego dziwacznie? Po prostu miałem dobry humormaciej_333 pisze:Choć zrobił to dziwaczenie, bo nie napisał nic o cenie, tylko poprosił o adres.

Jeżeli chodzi o Twój stabilizator, to jego parametry nie będą rewelacyjne... Ma zdecydowanie zbyt małe wzmocnienie w pętli. Nie tylko ECC88 jest pod tym względem mizerna, ale jeszcze ten dzielnik na wejściu... Nie warto zrobić wzmacniacza kaskodowego albo na pentodzie? W stabilizaytorach często stosuje się wzmacniacze na pentodzie ze stosunkowo małym prądem, ale wielkim oporem anodowym. To daje duże wzmocnienie, a ograniczenie pasma nie ma tu znaczenia.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
Sugeruje stabilitron CГ15П-2 który daje 105 V z tolerancja 2-3 V w zakresie 5-15 mA, choc SG3S na 100% daje ladniejszy efekt przy pracy. Lampka SG15P-2 ma anode (czy katode? nie pamietam co w nich jest anoda: cylinder czy drucik...
)zatkana ceramicznymi plytkami z obu stron i ledwo widac jej swiecenie. A szkoda bo na SG3S mnie nie stac i juz. Ze wszystkich lamp co mam tylko 3 sa kupione, i to tanio, bo w Sandomierzu nigdzie lampki nie kupisz.

-
- 625...1249 postów
Cześć właśnie skończyłem go robić i pracuje znakomicie, a stabiltron od Jasia zachowuje się świetnie. Jednak jaki dać prąd stabilitronu ? Jak narazie mam 6,8mA i rezystor ograniczający 33K/2W. Jako wzmacniacz sterujący dałem EF80 zamiast PCC88 w kaskodzie. Wtedy sprawował się lepiej. Aktualnie zamierzam sprawdzić jego osiągi. I przyszedł mi do głowy taki pomysł na sztuczne obciążenie: wziąść jakiś tranzystor polowy mocy z kanałem N o Rds(on)=1,59K i Udss=400V. Dren tego tranzystora dać do plusa zasilacza, a źródło do masy. W dren wstawić amperomierz Między źródło, a bramkę przyłożyć napięcie Ugs (plus do masy, minus na bramkę). Regulując Ugs regulowałbym prąd obciążenia zasilacza. Wiem, że takie cudo nigdy liniowe nie będzie, ale czy wogóle to ma sens. Naturalnie analogicznie można zrobić to z pentodą. Niech się ktoś wypowie na ten temat.
-
- moderator
To będzie bardzo dobre regulowane sztuczne obciążenie. Pamiętaj tylko o mocy wydzialanej na tranzystorze - radiator!maciej_333 pisze:[...]
wziąść jakiś tranzystor polowy mocy z kanałem N o Rds(on)=1,59K i Udss=400V. Dren tego tranzystora dać do plusa zasilacza, a źródło do masy. W dren wstawić amperomierz Między źródło, a bramkę przyłożyć napięcie Ugs (plus do masy, minus na bramkę). Regulując Ugs regulowałbym prąd obciążenia zasilacza. Wiem, że takie cudo nigdy liniowe nie będzie, ale czy wogóle to ma sens. Naturalnie analogicznie można zrobić to z pentodą. Niech się ktoś wypowie na ten temat.
-
- 625...1249 postów