Budowa Oscyloskopu

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Budowa Oscyloskopu

Post autor: Piroman1024 »

Witam.
Mam zamiar zbudować oscyloskop i chciałbym go wyposarzyć w jak najwięcej dodatków.
Podstawowe bloki to:
-Układ podstawy czasu
-Wzmacniacz odchylania w osi X
-Wzmacniacz odchylania w osi Y

No właśnie co jeszcze powinien posiadać porządny oscyloskop?
-Na kilku schematach natknołem się na blokzawany Trigger lub coś takiego - do czego służy?
-Delay również był na kilku schematach ale nie mam pojęcia jaką role spełnia.
-W jaki sposób na lampie jedno strumieniowej zrobić oscyloskop dwu kanałowy?

Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Budowa Oscyloskopu

Post autor: tszczesn »

Piroman1024 pisze: No właśnie co jeszcze powinien posiadać porządny oscyloskop?
Podwójną podstawę czasu.
Piroman1024 pisze:-Na kilku schematach natknołem się na blokzawany Trigger lub coś takiego - do czego służy?
Wyzwalanie. Bez synchronizowanego wyzwalania podstawy czasu nie dostaniesz na ekranie stabilnego przebiegu.
Piroman1024 pisze:-Delay również był na kilku schematach ale nie mam pojęcia jaką role spełnia.
Abyś zobaczył na ekranie moment wyzwalania. Po prostu opóźnia przebieg sygnału w drodze do lampy tak, aby generator podstawy czasu zaczął już kreślić linię. Istotne przy pomiarach impulsów - wtedy widzisz wyzwalające zbocze.
Piroman1024 pisze:-W jaki sposób na lampie jedno strumieniowej zrobić oscyloskop dwu kanałowy?
Stosujesz przełącznik sygnałów - np. dwie lampy pracujące równolegle na jedno obciążenie, na obie podajesz różne sygnały, ale tylko na jedną właściwą polaryzację (np. na siatkę drugą), a drugą zatykasz.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Wielkie dzięki.
Obudowę już majstruje ze starego peceta.
Narazie nasuwa mi się jedno pytanie - do czego służy druga podstawa czasu?
Alek

Post autor: Alek »

Chodzi tu zapewne o lupę czasową. Chodzi o to, że w wybranym momencie kreślenia piła zwiększa swe nachylenie, co powoduje lepsze uwidocznienie wybranego fragmentu przebiegu. Ciekaw jestem w jakiej technice robisz ten oscyloskop?
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

W technice czysto lampowej oczywiście.
-Wie ktoś może czy lampa B10S3 ma symetryczny układ odchylania?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piroman1024 pisze:Wielkie dzięki.
Obudowę już majstruje ze starego peceta.
Narazie nasuwa mi się jedno pytanie - do czego służy druga podstawa czasu?
Żeby dokładnie obejrzeć interesujący fragment przebiegu. Ma ona inna (większą) prędkość, i jest wyzwalana z opóźnieniem (regulowanym) w stosunku do momentu wyzwolenia pierwszej podstawy. Dzięki temu regulując tym opóźnieniem i szybkością drugiej podstawy jesteś w stanie dokładnie obejrzeć dowolny fragment przebiegu, nawet daleko od punktu wyzwolenia. Przydatne szczególnie w technice impulsowej.
Alek

Ja tydzień temu zeskładałem prowizorycznie prosty oscyloskopik zawierajacy 3 lampy: 2x1Ż24b i 1xD5-100GM. Oscyloskopik ten jest zasilany pojedynczym ogniwem R20 o napięciu 1,5V. Pobór prądu około 260mA. Napięcie przyspieszające: około 1200V.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Do Piroman 1024 -

Zamiast budować , moim zdaniem warto zastanowić się nad kupnem oscyloskopu np. na Allegro. Można tam dostać sprzęt z pasmem kilka Mhz,
dwustrumieniowy już od ok 200 zł . Masz gotowa obudowę z zamontowaną lampą , zasilacze , przełączniki zakresów itp. Wzmacniacze wejściowe , mają kalibrowane wzmocnienie ( tłumiki) , podstawę czasu i spora część problemów konstrukcyjnych odpada.Można na takim sprzęcie polegać.Za sumę w granicach 200zł pewnie będzie ciężko samemu złożyć coś dobrego . Jest sens pomyśleć nad takim rozwiązaniem.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

W tej chwili jestem bez pieniędzy za to dysponuje wszystkimi materiałami i częściami do budowy oscyloskopu ,więc mam zamiar go zbudować :twisted:
W każdym razie dzięki za rade.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Wybacz , jasne, sam wiem jak boli brak gotówki , chciałem tylko podpowiedzieć
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze: Żeby dokładnie obejrzeć interesujący fragment przebiegu. Ma ona inna (większą) prędkość, i jest wyzwalana z opóźnieniem (regulowanym) w stosunku do momentu wyzwolenia pierwszej podstawy. Dzięki temu regulując tym opóźnieniem i szybkością drugiej podstawy jesteś w stanie dokładnie obejrzeć dowolny fragment przebiegu, nawet daleko od punktu wyzwolenia. Przydatne szczególnie w technice impulsowej.
A masz może schemat takiego układu na lampach?

Do ATM:
Nie no niema sprawy - po prostu nie znałeś okoliczności(skorzystałbym z tej okzji jak bym mógł).
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Jako ciekawostkę zamieszczam schemat oscyloskopu, który oprócz oczywiście lampy oscyloskopowej (B4S2) zawiera tylko jedną lampę podwójną ECF82. Schemat pochodzi z książki Zbigniewa Fausta pt. "Konstruowanie i montaż układów radioamatorskich".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

>GSmok
-Ciekawe nie powiem - w technice tranzystorowej zajeło by to zapewne więcej elementów,choć brak żarzenia ,ale i tak wole lampy :P
Pytań ciąg dalszy:
-Mam zamiar zastosować generator piły w/g schematu MINI-4(uważam że jest optymalny) - proszę o komentarz + uwagi + lepsze pomysły...(wydaje mi się że był tam układ wyzwalania na siatce pentody - mylę się?)
-We wzmacniaczach odchylania zauważyłem układ kaskody - p:czy warto stosować ten układ?
-Rozumiem że jeżeli chcę uzyskać dwukanałowy oscyloskop na lampie jedno strumieniowej musze przełączać poszególne kanały odchylania Y - pytanie czy 100Hz wystarczy?

To by było na tyle.
Pozdrawiam.
Alek

zależy jakie przebiegi będziesz oglądać.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Niech będzie przebieg o max. częstotliwości 20MHz(Wyższej częstotliwości nie przewiduje)
Myśle że to nie taki znowu kosmos.