Pozdrawiam
Chassis jakiego radia?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marconi
- 375...499 postów

Chassis jakiego radia?
Witam! Mam takie niepozorne, ale raczej kompletne chassis nieznanego radia: trzy pokrętła od frontu, z boku prawdopodobnie była dźwignia przełącznika zakresów, skonstruowane na trzech lampach. Proszę o pomoc w identyfikacji odbiornika, ewentualnie zdjęcia kompletnego radia. W załącznikach zdjęcia chassis. Gdyby potrzebne były bardziej szczegółowe, to nie ma problemu, mam je obok.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
andy401
- 250...374 postów

Re: Chassis jakiego radia?
a to nie Irys?
-
Marconi
- 375...499 postów

Znalazłem Irysa i rzeczywiście moje chassis jest z tego odbiornika. Dlaczego nie zamieszczono go w katalogu urządzeń lampowych?andy401 pisze:a to nie Irys?
Dzięki za pomoc
-
Krzysiek Kozłowski
Chassis na sprzedaż czy nie ?
PS. Czy mógłbyś przysłać na priva więcej fotek?
PS. Czy mógłbyś przysłać na priva więcej fotek?
-
Marconi
- 375...499 postów

Nie ma uszkodzeń mechanicznych, trafa i cewki nie pogryzione, spróbuję je uruchomić na stole. 
-
Krzysiek Kozłowski
Ja swojego Irysa rozebrałem w wieku 6-iu lat 
Już wtedy interesowałem się radiotechniką
, a radyjko bardzo popsute nie było, brum było słychać.
PS. Jak radio nie na sprzedaż, to mogę ci oddać do tego radia obudowę, dwie lampy i tylną ściankę oraz kilka drobiazgów
Już wtedy interesowałem się radiotechniką
PS. Jak radio nie na sprzedaż, to mogę ci oddać do tego radia obudowę, dwie lampy i tylną ściankę oraz kilka drobiazgów
-
Marconi
- 375...499 postów

Zaczynałem podobnie, tylko że od Goplany, też zresztą prostej, potem zacząłem zbierać. Co do Irysa, to jest jeszcze prostszy. Mam Promyka Lux, który porównywany był z Irysem, ale ten jednak jest bardziej rozbudowany, nie ma jednak barwy dźwięku. Z tego podobnych dzisiaj przywiozłem Kankana 3, ale szybka rozbita, w środku wygląda na nienaruszone. Posiada dwie anteny ferrytowe. Według mnie, to takie lampowe "Tarabany".Krzysiek Kozłowski pisze:Ja swojego Irysa rozebrałem w wieku 6-iu lat
Już wtedy interesowałem się radiotechniką, a radyjko bardzo popsute nie było, brum było słychać.
Co do Irysa, to nie wiem czy radio jest warte zachodu i miejsca w kolekcji. Gdybyś miał obudowę do Saby Schwarzwald Automatic, Freudenstadt, wziąłbym bez namysłu, bo mam działające chassi do tych modeli.
Pozdrawiam
-
Krzysiek Kozłowski
Jakbyś uznał, że niewarte zachodu to pisz i jaka lampa przetrwała w tym twoim egzemplarzu ?
-
Marconi
- 375...499 postów

Jest jedna lampa z lewej strony patrząc od tyłu, ma zaciśniętą sprężynę.
-
captain
- 25...49 postów

Raczej ECL-ka 
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Przecież w tamtym miejscu, obok agregatu strojeniowego (od Szarotki) siedzi ECH81. Brakuje EBF89 i ECL82.captain pisze:Raczej ECL-ka