Podłączanie MP3 do starego radia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Podłączanie MP3 do starego radia

Post autor: Marcin K. »

OTLamp pisze:
Marcin K. pisze:To jeszcze p.cz. nie zestroiłeś? O czym rozmowa kolego? Na co czekasz? Choćby na słych spróbuj zestroić :roll:
Najpierw niech sprawdzi kondensatory mikowe w filtrach, ale z tego co widzę, trzeba go wołami do tego zaciągać :? ...
Masz rację kolego :!:
Atlantisie drogi! Nie broń się przed wymianą C w kubkach, to i tak je czeka (może nie wszystkich choć to było by najrozsądniejsze). Nie broń się przed strojenie tychże kubków! Nic nie zepsujesz a fabrykę poprawisz... Jeśli coś spieprzysz to wyślij mi to chassis na litość Boską a ja Ci to zestroję na generatorze.

PS. Propozycja: nie piszemy nic dopóki kol. Atlantis nie ruszy p.cz. :evil:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

To nie jest tak, że ja nigdy nie miałem do czynienia z procesem strojenia superheterodyny. Złożyłem w swoim życiu kilka odbiorników FM na półprzewodnikach, niektóre z nich zupełnie od podstaw (to znaczy głowica także była własnoręcznie wykonana), chociaż rzecz jasna zastosowania filtrów ceramicznych mocno ułatwiało sprawę narzucając tylko jedną właściwą, bardzo wąską p.cz. Poza tym było też kilka amatorskich transceivrków KF (Bartek, Taurus, Libra) - wszystkie uruchomione na poziomie odbiornika, nawet jeśli złożyłem nadajnik (brak licencji na nadawanie). Tylko tam także wielkim ułatwieniem był filtr kwarcowy. Bardzo pomocny był licznik częstotliwości i prowizoryczna sonda w.cz. sklecona w parę minut z kilku elementów (nie sądzę, żeby dawała wiarygodne odczyty, ale można było ustalić maksimum sygnału). Obwody wejściowe, z powodu braku generatora sygnałowego stroiłem na słuch.

Obwodów Mazura wolałem nie ruszać ze względu na przekonanie, że w fabryce strojono go wobuloskopem na konkretną szerokość pasma przenoszenia, a w moich domowych warunkach nigdy nie uzyskałbym takiego efektu. Jednak skoro faktycznie oryginalnie dostrajano filtry do maksimum sygnału na wyjściu, to chyba spróbuję wymienić kondensatory i/lub dostroić cewki. Czy TAKA sonda wystarczy do wykrycia maksymalnego sygnału?

Obwody wejściowe/heterodyny także miały tendencję do rozstrajania się czy problem dotyczy raczej filtrów p.cz.?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Kolego, z tego co piszesz to wykonywałeś rzeczy bardziej skomplikowane niż prosta p.cz od Mazura/Pioniera. Obwody strojone jak sama nazwa wskazuje służą do STROJENIA. Jeżeli odbiornik był strojony 60 lat temu, nawet pozłacanym generatorem, to i tak po latach parametry takich elementów jak kondensatory, cewki, rdzenie ulegają rozjechaniu a i nowe elementy nie posiadają identycznych, idealnych parametrów. Dlatego większość obwodów rezonansowych posiada rdzenie. Nie bój się i kręć, rdzeniem i głową. Tam nie ma co zepsuć. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Czyli mam rozumieć, że taka prosta sonda w.cz., wpięta na wyjściu ostatniego filtra p.cz. wystarczy?
Skoro te filtry faktycznie stroi się jedynie na maksymalną wartość sygnału, a nie na określoną szerokość pasma przenoszenia, to myślę, że jakoś sobie poradzę. W razie konieczności zestrojenia heterodyny też jakoś mogę sobie poradzić z pomocą miernika częstotliwości.
Gorzej z obwodami wejściowymi, nie mam generatora sygnałowego...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Facet to podłącz sobie teraz wobuloskop i zobacz jak wygląda ch-ka tych filtrów po 50-ciu latach! Nie rozumiesz, że te kondensatorki co są w kubkach dały d... (i nie tylko one)? One nie były złe lecz ich styk uległ już skorodowania po tylu latach. To tak jak z silnikiem, kiedyś można by zrobić szlif cylindrów :roll:
Rób jak uważasz za stosowne, daliśmy Ci rady, robisz z igły widły.
Kop dalej w tym prostym poniekąd odbiorniku gdzie cudów naprawdę się nie znajdzie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Nie potrzeba generatora ani wobulatora.
Samo radio plus to co w eterze wystarczy do poprawnego zestrojenia!!!.
Pierwszy krok to zestrojenie filtrów na właściwą p.cz.. Właściwą inaczej np średni nie zestroisz. Krótkie tak, średnie nie a długie to będzie pełna klapa.
Kup sobie taki prosty częstościomierz zna PIC'u. Kosztuje z przesyłką coś około 60PLN.

Znasz zasadę superheterodyny? No to wiesz że częstotliwość heterodyny jest wieśza o wartośc p.cz. od odbieranej częstotliwości (większa bo łatwiej o współbieżność przy szerokim zakresie przestrajania).
Załóżmy że prawidłowa p.cz. Pioniera to 468kHz.
Podłącz się częstościomierze przez kondesator 5pF do siatki triody pierwszej ECH21.
Spróbuj odebrać Warszawę I. Odczytaj częstotliwość. Odejmij 225kHz. Masz wartość p.cz. jak aktualnie jest w Twoim radiu.
Przyjmijmy że jest za wysoka (typowy przypadek). Przestrój się w stronę mniejszych częstotliwości na skali ta aby jeszcze słyszeć ślad Warszawy I.
Kręcąc obwodem wejściowym i filtrami uzyskać odbiór Warszawy I jak najgłośniejszy i mający niskie tony. Sprawdź co pokazuje częstościomierz, oblicz p.cz., nadal brakuje to powtarzaj te czynności aż do skutku tj gdy maksimum głośności i same niskie tony były słyszalne a obliczona p.cz. była taką jak ma być plus minus 2kHz. Teraz mierz napięcie ARW - dokładniej zestrój p.c.z na maksimum.
Masz już najważniejsze poprawnie zestrojone p.cz. Reszta to pikuś. Jak masz nisza p.cz niż właściwa to postępujesz tak samo tylko przestrajasz się w druga stronę na skali.
Punkty końców zakresów to proste. Masz częstościomierz, znasz p.cz. wiec ustawisz trymery i rdzenie cewek heterodyn na właściwych pozycjach.
Jedna uwaga - kondesatory strojeniowe ni zawsze mają minimum pojemności (oraz maksimum) w skrajnym położeniu rotora (na częstościomierzu ładnie to widać)
Masz już zestrojone poprawnie obwody heterodyny. Co zostało? Wejściowe. Długie i średnie to wieczorem - stroisz na max sygnału w okolicach znaczników na skali albo w pewnej odległości od końców skali.
Krótkie trochę kłopotu - 49m rano prawie cisza. zaś 16m to głównie tylko przedpołudnie. Ale na 19m wczesnym popołudniem coś jeszcze złapiesz.
Na górze zakresu fal krótkich zauważysz silne przeciągnie heterodyny obwodem wejściowym. To uciążliwe jest też jakbyś miał generator. Jak poradzić sobie przestrajasz obwód wejściowy - ale stacja tobie Ucieknie, podstrajasz gałką strojenia tak aby odebrać patrzysz na napięcie ARW czy masz silniejszy sygnał (niższe ujemne napięcie), nie to w drugą stronę. Kilka takich kroków i masz zestrojone. Powtórzę to wredne zjawisko będzie przeszkadzać nawet jak będziesz używał generatora!!!. W pionierkach nie było neutralizacji mieszacza dla krótkich fal (był w późniejszych naszych radiach np. w Relaksie II na K2).

Czy to takie trudne? Multimetr, antena i tani częstościomierz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Przy czym akurat do p.cz. nie potrzeba jakiegoś wyszukanego generatora (jeśli się ktoś upiera). Wystarczy prosty z filtrem ceramicznym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
_idu

fugasi pisze:Przy czym akurat do p.cz. nie potrzeba jakiegoś wyszukanego generatora (jeśli się ktoś upiera). Wystarczy prosty z filtrem ceramicznym.
Ma sens jak p.cz. będzie taka jak cżęstotliwość tegoż filtru piezoceramicznego - chyba że masz patent by te filtry przestrajać (no i jeszcze jak wyskalować....) :lol: . Maly problem szczególnie dla najłatwiej dostęnych japońskich i zachodnioeuropejskich bo oni lubią 455kHz - to znaczne różnicza jak dla p.cz. Pioniera. Te filtry to chyba 465kHz A p.cz. Pioniera to chyba 468kHz, miby 3 kHz ale odchyłka p.cz. 10kHz i na średnich nie da rady uzyskać wpsołbieżności z dole zakresu ... Nie zapominaj że wiele odbiorników z tego okresu ma inną p.cz. - np. 472kHz a nazwet wyższą - w tym przpyadku ten generatorek jest bezużytezny. Częstościomierz jest uniwersalny a jak sklecisz generator ma jakiejś triodzie z cewkami hetrrodyny od dowolnego radia to odpada skalowanie generatora.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

NOS ECH21 dotarł. No cóż - chyba macie rację. Nie ma wielkiej zmiany (a nawet jest zmiana na gorsze, bo ta lampa mniej pewnie siedzi w gniazdku pomimo dogięcia styków i trzeba znaleźć właściwy punkt kontaktu, żeby nie trzeszczała). Wygrzebałem z szuflady licznik częstotliwości i podłączyłem go do heterodyny. Co prawda chwilowo jestem zmuszony go zasilać z zasilacza PC, który straszliwie sieje w eterze, ale udało mi się ustalić, że p.cz. na pewno jest niewłaściwa. Przy 693kHz na heterodynie mam ledwie zarys jedynki w głośniku. Max około 704 kHz, czyli dość daleko...
Poza tym na wszystkich zakresach na jednym krańców skali (maksymalne wsunięcie płytek kondensatora obrotowego) nie ma oscylacji, trzeba trochę przekręcić, żeby heterodyna się wzbudziła. To normalne czy oznaka awarii? Zwarcie na kondensatorze?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Atlantis pisze: ale udało mi się ustalić, że p.cz. na pewno jest niewłaściwa. Przy 693kHz na heterodynie mam ledwie zarys jedynki w głośniku. Max około 704 kHz, czyli dość daleko...
Bo ja wiem 225 kHz + 465 kHz = 690 kHz... A nie wiadomo ile odstroiła się heterodyna przez wpływ pomiaru... Trzeba zobaczyć czy jak podłączasz sondę pomiarową to radio się odstraja od stacji czy też nie.

F.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Sondy jako takiej nie ma... Wiem, że nie tak powinno się to robić, ale licznik jest podpięty prowizorycznie - do siatki kondensator ceramiczny 5pF, a do niego przylutowana gorąca końcówka wejścia licznika. Po odlutowaniu tego kabelka radio się nie rozstraja w sposób zauważalny. Zresztą licznik cały czas pokazuje częstotliwość (najwyraźniej końcówka kabelka wciąż znajdującego się w pobliżu obwodów heterodyny) robi za krótką antenkę - wówczas częstotliwość zmienia się o jakieś 200Hz.
_idu

Atlantis pisze:Przy 693kHz na heterodynie mam ledwie zarys jedynki w głośniku. Max około 704 kHz, czyli dość daleko...
No to już widzisz co Ciebie czeka. Przywrócenie właściwej p.cz. = masz o 10kHz za dużo. Nie wiele dość szybko zejdziesz do właściwej.
Atlantis pisze: Poza tym na wszystkich zakresach na jednym krańców skali (maksymalne wsunięcie płytek kondensatora obrotowego) nie ma oscylacji, trzeba trochę przekręcić, żeby heterodyna się wzbudziła. To normalne czy oznaka awarii? Zwarcie na kondensatorze?
Zwarcie szybko sprawdzisz.
Spróbuj ustawić rdzenie w cewkach heterodyny tak aby było lepsze sprzężenie pomiędzy cewkami siatkowej i anodowej. Jak to nie pomożę to niestety inny egzemplarz ECH21.
_idu

frycz pisze: Bo ja wiem 225 kHz + 465 kHz = 690 kHz... A nie wiadomo ile odstroiła się heterodyna przez wpływ pomiaru... Trzeba zobaczyć czy jak podłączasz sondę pomiarową to radio się odstraja od stacji czy też nie.
F.
Skąd założenie że p.cz to 465kHz? To nie tak era. 465kHz to na pewno era tranzystorów.
Stawiam na 468kHz.

Przestrojenie przez 5pF na długich jest nieznaczne. Mogę zagwarantować.
Potem można się przekonać jak się przesunie na skali.... P.cz. poprawnie zestroi - przecież będzie ten częstościomierz cały czas podłączony.
Błąd będzie mniejszy niż błąd przestrajania kondesatora a to co jest na skali.
Na średnich na górze zakresy strojąc heterodynę przyjąć 10kHz zapasu i problemie. Na krótkich - obecne pasma mają nieco inne skrajne częstotliwości niż 50lat temu.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Takie kondensatory będą się nadawały do filtrów p.cz.?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Te kondensatory mogą nadawać się do filtrów p. cz. Mają one trochę za niskie napięcie dopuszczalne wynoszące 63V, ale powinny wytrzymać. Były one stosowane w filtrach p. cz. odbiorników półprzewodnikowych.
Ratujmy stare tranzystory!