Tesla Liberty

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Tesla Liberty

Post autor: PZL P-11c »

Witam forumowiczów ,nabyłem odbiornik Tesla ,po oczyszczeniu i kontroli elementów wyszła na początek usterka w transformatorze głośnikowym.Odbiornik ma końcówkę m.cz zrealizowaną na lampie EL82,niestety typowy transformator typu TG2 nie pasuje w orginalnym są odczepy.Z chwilą załączenia radia widać w transformatorze przeskoki iskry i słychać trzaski w głośnikach.Może ktoś z kolegów posiada taki transformator lub potrafi wskazać jaki można zastosować.Inną alternatywą jest przewinięcie istniejącego,może ktoś podejmie się wykonania ?Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Re: Tesla Liberty

Post autor: stas2 »

cyt. "Inną alternatywą jest przewinięcie istniejącego,może ktoś podejmie się wykonania ?"

Polecam fachowca od napraw i renowacji starych i zabytkowych radioodbiorników i wzmacniaczy lampowych z terenu Trójmiasta.
Niestety nie zarejestrowany na forum, ale mam jego zgodę na podanie telefonu kontaktowego: 58-306-10-19.
Najlepiej dzwonić w godzinach popołudniowo-wieczornych.
stas2
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ponownie,transformator głośnikowy na 100% uszkodzony(przerwa na jednym z pierwotnych uzwojeń).Czy mogę do uruchomienia odbiornika podłączyć nasz TG2?,nie posiada odczepów ,jeżeli tak to jak go wpiąć aby ominąć przełącznik korektora ?. Odbiornik miał pozrywane ceweczki,aby je naprawić byłem zmuszony odwinąć kilka zwojów .Przed zleceniem nawinięcia transformatora chciałbym sprawdzić czy nie ma więcej niespodzianek i uruchomić częściowo.W gramofonie brakuje przetwornika z igłą,może ktoś posiada i zechce odsprzedać ?. Pozdrawiam Darek.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Pewno możesz podłączyć do testów TG2 Pomiń po prostu uzwojenie onaczone L3 i tyle. Będzie brumiło ale zagra :twisted: TG2.5 posiada nawet w niektórych wykonaniach odczep na środku pierwotnego (różne rezystancje! ).
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Pasować powinien transformator głośnikowy z radia Tatry/Bolero a pewnie też z Rapsodii.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,dziękuję za odpowiedzi, podłączyłem TG2 do odbiornika i po małych problemach radio ruszyło.Obecnie mam za wysokie napięcie zasilające na pierwszym kondensatorze filtra jest 278V zamiast 240V które podaje schemat.Drugi kondensator filtra 235V,czy można zbić to napięcie za pomocą rezystora ?.Drugim problemem jest nie świecenie EM80.Napięcia jakie występują na niej noga 9 lampy 136V wydaje mi się za niskie,noga 7- (-1,87V ) i ulega zmianie z chwilą kręcenia pokrętłem strojenia,noga 1-(-0,76V).Co może być przyczyną takiego zachowania lampy ?.Nadal nie mam wkładki krystalicznej z igłą do gramofonu,czy mogę zastosować z naszego adapteru Bambino ?.Pozdrawiam Darek.