Pomalowane przepusty EF804S

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Pomalowane przepusty EF804S

Post autor: gsmok »

Witam
Obejrzałem sobie dzisiaj dokładnie lampę EF804S wyprodukowaną przez firmę Telefunken. Wewnątrz bańki zauważyłem, ze trzy z dziewięciu szklanych przepustów (nóżki o numerach 2, 6 i 9) zostały pomalowane jakąś białą substancją. Czemu to mogło służyć? Zamieszczam fotkę, na której widać dwa z tych przepustów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Re: Pomalowane przepusty EF804S

Post autor: _idu »

To jest G1 i połączenia z ekranem - czyli krytyczne na przydźwięk i zakłócenia. Jedyne co mi przychodzi do głowy to redukcja przenikania do tych elektrod (w wyniku elektrolizy szkła lub na skutek odparowywania metalu np. z żarnika)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

A widziałeś może takie malowanie w jakiejś innej lampie?
Zapomniałem jeszcze o jednej ważnej rzeczy - tą farbą namalowane są na dnie wewnętrznej strony bańki lampy ścieżki łączące ze sobą w formie "gwiazdy" te trzy wymienione przepusty.
_idu

Post autor: _idu »

gsmok pisze:A widziałeś może takie malowanie w jakiejś innej lampie?
Zapomniałem jeszcze o jednej ważnej rzeczy - tą farbą namalowane są na dnie wewnętrznej strony bańki lampy ścieżki łączące ze sobą w formie "gwiazdy" te trzy wymienione przepusty.

Przepusty ceramiczne w szkle widziałem.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

gsmok pisze:A widziałeś może takie malowanie w jakiejś innej lampie?
Owszem. Ta warstwa to najprawdopodobniej tlenek glinu (alundum). W starych lampach barowych pokrywano nim spłaszcze, by parujacy bar nie pogarszał izolacji pomiędzy przepustami. W nowszych czasami malowano nim mostki mikowe.
Alek

Post autor: Alek »

Może też być tlenek magnezu.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Ciekawy jestem jaki jest mechanizm działania takiego pokrycia. Bar włazi w pory i nie tworzy ciągłej warstwy?
J.
Alek

Post autor: Alek »

Przy małych ilościach napylanego metalu takie rozwiązanie jest skuteczne. Idzie tu raczej o "szorstkość" powierzchni, która tworzy swego rodzaju labirynty niż włażenie metalu w pory. W niektórych lampach, zwłaszcza w sondach jonizacyjnych, zamiast warstwy tlenku, w której więzione byłyby niepożądane gazy stosuje się "kołnierzyki" szklane.