Szukam polskiego porjektu radia w stylu retro

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Szukam polskiego porjektu radia w stylu retro

Post autor: Atlantis »

Jakiś czas temu trafiłem gdzieś w sieci na skan artykułu zamieszczonego w jednym z w miarę współczesnych czasopism elektronicznych. Zawierał opis konstrukcji kompletnego odbiornika lampowego, reakcyjnego, zasilanego z sieci. Projekt dotyczył nie tylko części elektronicznej - opisano też budowę ładnej, drewnianej obudowy stylizowanej na te z lat trzydziestych.
Lampy chyba już powojenne, loctalowe o ile mnie pamięć nie myli.

Ktoś z was wie, gdzie powinienem szukać tych materiałów?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Szukam polskiego porjektu radia w stylu retro

Post autor: Marcin K. »

viewtopic.php?f=11&t=12973
Zrobiłem to radio tylko że na EF80, EL86 i EZ80. EL86 jako lampa głośnikowa nie sprawdziła mi się ale to był tylko powód złego punktu pracy. Cewki nawinąłem źle toteż radio nie zachwycało. Chassis zrobiłem z kumplem z blach, ładne nawet wyszło :) Może kiedyś do tego powrócę...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Marcin K. pisze:viewtopic.php?f=11&t=12973
Zrobiłem to radio tylko że na EF80, EL86 i EZ80. EL86 jako lampa głośnikowa nie sprawdziła mi się ale to był tylko powód złego punktu pracy.
Schemat rozpoznaję, widziałem go już w paru różnych miejscach (m.in. na tym forum) tylko z innymi lampami. Co do złego punktu pracy to właśnie dziwi mnie brak polaryzacji siatki pierwszej niewielkim napięciem ujemnym.

Cewki nawinąłem źle toteż radio nie zachwycało.
A mogę zapytać na czym polegało to złe nawinięcie cewek? Mi ogólnie nie udało się uzyskać pozytywnego efektu z reakcją na falach długich i średnich - radio niby się wzbuda po przekroczeniu progu reakcji, a i tak staje słyszę bardzo słabo, tak słabo, że ledwie idzie rozpoznać język. Sama treść audycji jest niezrozumiała. Na KF o wiele, wiele lepiej.
Zresztą czy na tym schemacie nie ma błędu? Cewka reakcyjna ma bardzo mało zwojów w porównaniu do siatkowej i antenowej, z kolei kondensator w obwodzie tej cewki jest dziwnie duży. W innych projektach cewka ta miała nawet 1/2 ilości zwojów siatkowej, kondensator miał z kolei jakieś 100-200pF.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Te cewki muszą byś wykonane dość starannie, powinny mieć chyba znaczną dobroć. To chyba nie jest działem przypadku.
Kolega opisuje że jak włożył do cewki pręt ferrytowy to grało głośno.
Gdy ja włożyłem pręt ferrytowy do cewki radia Mikrofona to odbiór zrobił się nienormalnie głośny, ale selektywność była niewielka...

http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... /MK203.pdf

No i kolejna sprawa to obwody wejściowe. W radiu Mikrofona na wejściu jest obwód strojony z dwoma odczepami do anteny: A1 i A2, i na falach średnich strojenie tego obwodu wejściowego jest co najmniej tak samo ważne jak strojenie obwodu głównego. Jeśli ten obwód nie jest dobrze dostrojony to radio na falach średnich jest głuche i mało co odbiera...

Cewki takiego radia trzeba chyba nawinąć na kilku tekturowych karkasach które będą swobodnie, ale z pewnym oporem przesuwać się po rdzeniu z rurki winidurowej o średnicy 2-4 cm i długości 10-15 cm. I takich cewek trzeba nawinąć kilka różnych i próbować, próbować, cierpliwie próbować, dowijać - odwijać zmieniać aż w końcu efekt będzie zadowalający. To zajmie z pewnością kilka wieczorów. Namotanie masowo trzech cewek przypadkowym drutem według opisu kogoś kto się spieszył i chciał "żeby zagrała Warszawa 1" bo trzeba pismo oddać do druku w piątek, bez możliwości przesuwania cewek, ich korygowania, poprawiania może dać tylko marne efekty. Moja Mikrofona odbiera z dobrą anteną ponad 20 stacji z tym że 10 bardzo dobrze, ale cewka na fale dł/śr. wygląda tak jak w załączniku. To jest - trzeba to przyznać - takie małe dzieło sztuki w którym nic nie zostawiono przypadkowi. Cewka wejściowa też jest dokładnie taka jak ma być.

Tu się nic nie da zrobić nic na skróty. Niestety teraz "szybki efekt myśl połyka" , co się kończy tym że AVT jako indukcyjności do swoich - pożal się Boże - "projektów radiowych" stosują dławiki i nie widzą w tym nic złego.... No i to wszystko działa jak działa, czyli byle jak....

A tu niestety, nic nie da się zrobić "na szybko". To znaczy się da, ale potem jest rozczarowanie, poczucie zmarnowanego czasu, i efektów nieadekwatnych do wydatków.

Pozdr!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Dokładnie, winna jest rawie zawsze cewka w takich układach, trzeba to zrobić z głową porządnie a nie na szybko.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: slawekgaj3 »

Jeżeli chodzi o schemat radia z pierwszego postu, to wykonałem go kilka lat temu. Zastosowałem EF80, EL84 i EZ81. Radio do tej pory gra bez zarzutu. Polecam go wszystkim, bo przy małych kosztach można zbudować przyzwoitego lampiaka. Radio gra na ok. 1,5 metrowej antenie w piwnicy bloku. Z tego co pamiętam wprowadziłem zmiany przy cewkach. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany mogę je "rozkminić". Radio gra na falach długich, odbiera dobrze Warszawę I, słabo Czechy.
Pozdrawiam
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

A dlaczego reakcyjniak a nie superheterodyna, gotowe wszystkie elementy (także LC np. z Pionier,Aga lub nowsze) dostępne a przejście na starsze typy lamp (ma być ,,retro'' więc oktal lub loktal, może jeszcze coś) bezproblemowe? A jeśli chodzi o obudowę to zdecydowanie drewniana budka kolegi macska, kiedyś już pokazał na triodzie swoje dzieło, dla mnie piękna klasyka choć dla początkującego stolarza (i trzeba mieć nawet najprostszą frezarkę ręczną do drewna, nawet taką z TESCO za 60zł) dość trudna.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

cirrostrato pisze:A dlaczego reakcyjniak a nie superheterodyna
No właśnie a dlaczego niby super? Jakie to niby przewagi posiada super w porównaniu z reakcyjniakiem, poza wiekopomnym posiadaniem tylko jednej gałki do strojenia? :twisted:
Że przemysł superheterodyny tylko dostarczał? Łatwiej im było stroić i dostarczać duże ilosci powtarzalnych urządzeń, ot co. :)
A mój dziadek cały czas powtarzał że na Kleinempfangerze więcej stacji łapał i dalsze niż na Stolicy, o!
_
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

OK, ty masz swoją rację i ja ma swoją rację a rebe powie, że obaj mamy rację.....ale mimo to upieram się przy mojej racji.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

slawekgaj3 pisze:Jeżeli chodzi o schemat radia z pierwszego postu, to wykonałem go kilka lat temu. Zastosowałem EF80, EL84 i EZ81. Radio do tej pory gra bez zarzutu. Polecam go wszystkim, bo przy małych kosztach można zbudować przyzwoitego lampiaka. Radio gra na ok. 1,5 metrowej antenie w piwnicy bloku. Z tego co pamiętam wprowadziłem zmiany przy cewkach. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany mogę je "rozkminić". Radio gra na falach długich, odbiera dobrze Warszawę I, słabo Czechy.
Pozdrawiam

No jak możesz to rozkmiń. Fajnie by było. Jeżeli na 1,5 metra drutu w piwnicy bloku odbiera Warszawę to jest to coś warte pochylenia się. Jak możesz zrób jakieś foty...

Cirrostrato :arrow: Superheterodyna jest fajna, ale tak na co dzień - użytkowo. Do zabawy, dla pasjonata reakcyjniak jest dużo bardziej uroczy i, co tu dużo mówić - daje więcej zabawy. Poza tym możesz odbierać CW i SSB w sposób najprostszy z możliwych. :D

Pozdr!
F.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Odbiornik superheterodynowy z detektorem reakcyjnym też stroi się jedną gałką, można na nim odbierać emisje CW/SSB/AM. W porównaniu do odbiorników reakcyjnych wymagają tylko jednej lampy więcej, mają lepszą czułość, selektywność, mniej zakłóceń przenika do anteny. Odbiorniki te były popularne w literaturze radiotechnicznej w latach 50 i 60.

Projekty prostych odbiorników radiowych są też w książce Klimczewskiego "Jak czytać schematy radiowe".
Ostatnio zmieniony czw, 25 sierpnia 2011, 14:26 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ale układy superreakcyjne to raczej na wyższe częstotliwości. Takiego do odbioru Warszawy I nie spotkałem.
_
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

fugasi pisze:Ale układy superreakcyjne to raczej na wyższe częstotliwości. Takiego do odbioru Warszawy I nie spotkałem.
Superheterodyna z detektorem reakcyjnym != odbiornik superreakcyjny. To dwie zupełnie inne sprawy.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

W moim poprzednim poście wystąpiła pomyłka dotycząca nazwy odbiornika z reakcją. Odbiornik superreakcyjny UKF na pasmo CCIR budowałem (na PCC88) i działał. Rozstrajał się po zbliżaniu do anteny. na te częstotliwości polecam prostą superheterodynę.
Ratujmy stare tranzystory!
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: slawekgaj3 »

Prosz bardzo.
Zmiany w obwodzie cewek są następujące: ilość zwojów cewki antenowej L1 podwoiłem - 300 zwojów fi 0,3. Poniżej jej nawinąłem cewkę reakcyjną L3 - 12 zw. fi 0,6. Obie te cewki nawinąłem na rurce fi 50 (tuba po silikonie). Wewnątrz tej tuby umieszczona jest szpula z cewką L2 - 200 zw. fi 0,3. Średnica rurki szpuli ok. 35 mm. Po wyregulowaniu położenia tej cewki unieruchomiłem ją gumowymi paskami. Doświadczalnie stwierdziłem, że krótki kawałek anteny ferrytowej umieszczony wewnątrz cewek znacznie poprawia odbiór (60mm, fi 10)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.