Wzmacniacz na lampie 6c33c
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz na lampie 6c33c
Pełna geometryczna symetria
. Pozostaje teraz zrealizować montaż.

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Witam. Juz nie długo zacznę zostało mi oddać blachę do wycięcia dziur i będzie zszywanie wzmacniacza 

Marcin, też jestem w trakcie składania takiego SET'a , gdzie dajesz blachę do obróbki ? no i czy robią wysyłkowo ?
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czasem wykonuję obudowy wycinane na laserze:)
viewtopic.php?f=38&t=19438
viewtopic.php?f=38&t=19438
Tutaj jest pies pogrzebany, nie za bardzo mam komu oddać blaszki do wycięcia 
Tu moje pytanko do dolphin123 czy jest możliwość wycięcia blaszek pod wymiar z otworami
Pewnie kolega też by chciał:)

Tu moje pytanko do dolphin123 czy jest możliwość wycięcia blaszek pod wymiar z otworami

Mój wygląda narazie tak:
Bardzo ładnie 

Panowie jakiej mocy powinien być potencjometr ze schematu.
-
- 6250...9374 posty
Wartość PR1, R3 i innych elementów masz chyba podane, napięcie na emiterze T1 mniejsze o ok, 0,6V od napięcia diody zenera, na wyjściu nie ma prądu, policz sam, jak nie chcesz liczyć daj potencjometr 1W.
Ja PR1 mam 1W, ale prąd płynący przez dzielnik R3 PR1 to 6mA więc i tak 1W to z dużym zapasem.
A oto schematy i PCB do wzmacniacza który buduję:
A oto schematy i PCB do wzmacniacza który buduję:
-
- 6250...9374 posty
W tym układzie nie chodzi o moc, ja w odpowiedzialnych miejscach (i takich gdzie czasami trzeba będzie coś podregulować) daję potencjometry (często ,,stare'' telpodowskie 2W) bo kompletnie nie mam zaufania do tych obecnie sprzedawanych pizdrykowatych gabarytowo peerkow na ułamek wata z plastikowym pokrętełkiem.wojtekkom pisze:Ja PR1 mam 1W, ale prąd płynący przez dzielnik R3 PR1 to 6mA więc i tak 1W to z dużym zapasem.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nie za duże pojemności kondensatorów przy stosowanej aktywnej filtracji IRFami..?
Czy problemem byłoby udostępnić pcb pod zasilacz anodowy do 6C33C, pierwszy z góry?
Czy problemem byłoby udostępnić pcb pod zasilacz anodowy do 6C33C, pierwszy z góry?
Całkowicie popieram Cirrostrato, telpodowskie potencjometry warstwowe to chyba najlepsze z tanich rozwiązań, nie ma problemu z mocą czy co ważniejsze z zanieczyszczeniami powodującymi czasem brak kontaktu ślizgacza ze ścieżką oporową. http://allegro.pl/potencjometr-warstwow ... 06233.html - Stosując takie z krótką ośką można je wyprowadzić spokojnie na górny panel i zawsze mieć możliwość regulacji w miarę zużywania się lamp. Ba znacznie ułatwiło by to ustawianie prądu anodowego po wymianie lamp 6S33S , które są znane z olbrzymiego rozrzutu parametrów pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami. Dla wygody można by się jeszcze pokusić o jakiś miliamperomierz zamontowany w obudowie ale równie dobrze mogą to być dwa "bananki" w które wpina się multimetr.
wojtekkom -> Piękna konstrukcja się zapowiada, już wygląda na dobrze przemyślaną. Gratuluję wykonania obudowy, te podfrezowania na krawędziach musiały być upierdliwe w wykonaniu ale dzięki nim nic nie wystaje i świetnie wygląda. Dziękuję za zamieszczenie wzorów PCB do zasilaczy z filtrem na mosfecie - akurat szukałem czegoś takiego.
wojtekkom -> Piękna konstrukcja się zapowiada, już wygląda na dobrze przemyślaną. Gratuluję wykonania obudowy, te podfrezowania na krawędziach musiały być upierdliwe w wykonaniu ale dzięki nim nic nie wystaje i świetnie wygląda. Dziękuję za zamieszczenie wzorów PCB do zasilaczy z filtrem na mosfecie - akurat szukałem czegoś takiego.
Ja zastosowałem 1W VISHAY http://www.vishay.com/docs/51031/p11.pdf, dodatkowo jest zabezpieczenie przed utratą kontaktu suwaka z scieżką w postaci R5, mam nadzieję, że w przyszłości niebędzie problemów. (a trzeba było zrobić autobias;)cirrostrato pisze:W tym układzie nie chodzi o moc, ja w odpowiedzialnych miejscach (i takich gdzie czasami trzeba będzie coś podregulować) daję potencjometry (często ,,stare'' telpodowskie 2W) bo kompletnie nie mam zaufania do tych obecnie sprzedawanych pizdrykowatych gabarytowo peerkow na ułamek wata z plastikowym pokrętełkiem.wojtekkom pisze:Ja PR1 mam 1W, ale prąd płynący przez dzielnik R3 PR1 to 6mA więc i tak 1W to z dużym zapasem.
Czy za duże pojemności mogą powodować jakiś problem?dolphin123 pisze:Nie za duże pojemności kondensatorów przy stosowanej aktywnej filtracji IRFami..?