Witam
Panowie czy da się ten fornir jakoś uratować czy kupić nowy i docinać i przykleić całość ??
Jeżeli ktoś wie z czego jest ten fornir to tez proszę dać znać , bo póki co wydaje mi sie ze to jakis orzech ale nie jestem pewny ...
Moim skromnym zdaniem można ratować.Chyba orzech bo wtedy taki styl lubili.Z fotek ciężko wydać opinię.
Najpierw popodklejał bym odstający fornir a po wyschnięciu kleju wyciął równo brzegi i wkleił wstawki.
Czasami jednak lepiej ,prościej i szybciej robić nowym całość.
Pozdrawiam T
Witam !
Na 90 % jest to fornir orzech. Cały problem ze wstawkami polega na tym , że warto zachować we wstawkach ten sam układ słoi co jest zadaniem niezwykle trudnym i wymaga posiadania sporej ilości forniru do wybrania dokładnie pasujących fragmentów. Problem ten nie występuje przy fornirze o prostych słojach np.: dębowym lub bukowym.
W twoim przypadku skłonny byłbym raczej do wymiany całości forniru na zblizony fakturą do oryginału a więc orzech lub orzech kaukaski.
Pozdrawiam ed_net
dzięki za porady , chyba zdecyduje się na wymianę całości bo takie podklejane kawałków może długo trwać i nie da takiego efektu jak nowa całość . Będę to robił pierwszy raz wiec będzie ciekawie .jak tylko radio do mnei dotrze biore sie za robote
kilka fotek po rozpakowaniu paczki z radiem . niestety dopatrzyłem się z ojcem przeróbki i zmiany jednej z lamp na taka bez kapturka ... ciekawe czy dało by się to powrotem odwrócić ?
Piękny radioodbiornik - zazdroszczę!
Co do przodu to masz wg mnie dwie możliwości:
Kupić dwa "liście" orzechowego forniru ( dwa aby uzyskać efekt lustrzanego odbicia słoi) i samemu wymienić fornir ( dość trudnie ale nie niemożliwe)
albo dać do stolarza specjalizującego się w fornirze.
To jest przód i wg mnie wstawki nie wchodzą w rachubę bo będą bardzo widoczne.
znalazlem cos takeigo mysle ze bedzie dobre ? http://allegro.pl/fornir-okleina-orzech ... 80442.html
a co nakladania forniru to chyba oddam to do specjalisty no chyba ze krzyknie mi za wymiane duza kwote .
glupio by bylo zrobic samemu i po jakims czasie zaczelo by cos odstawac . Na takim radiu wole sie nie bawic w nauke fornirowania