Posiadam takowy wzmacniacz i z racji tego iż oryginalne lampy chcę sobie zachować na potem mam ochotę przerobić go na rosyjskie lampy 6p14p czyli typowe EL84 .
Prosiłbym kolegów aby zapoznali się ze schematem i podpowiedzieli jak to najszybciej dokonać oraz czy jest to możliwe.
Aktualnie gram nim na 7189A ale próbowałem wkładać el84 jednak lampa wewnątrz robi się niebieska .
Proszę o wyjaśnienie co w niej robi się takie niebieskie (anoda katoda czy siatka )
Bo nie potrafię ich jeszcze rozróżnić wewnątrz lampy)
Z góry dziękuje za pomoc.
Pioneer SM-83 prośba o pomoć w przeróbce napięcia zasilania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Pioneer SM-83 prośba o pomoć w przeróbce napięcia zasilania
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Re: Pioneer SM-83 prośba o pomoć w przeróbce napięcia zasila
Niebieska bo przeskakują iskry (znaczne przeciążenie lampy) czy tylko delikatna poświata, która niczym szczególnym nie jest?
świecenie wewnętrzny powierzchni anody oraz szkła (szczególnie radzieckie lampy) nie jest niczym złym. Im wyższe Ua tym intensywniejsza to poświata. O ile nie świeci cała przestrzeń a szczególnie wokół samej katody to nie jest to efekt zagazowania lampy.
świecenie wewnętrzny powierzchni anody oraz szkła (szczególnie radzieckie lampy) nie jest niczym złym. Im wyższe Ua tym intensywniejsza to poświata. O ile nie świeci cała przestrzeń a szczególnie wokół samej katody to nie jest to efekt zagazowania lampy.
-
- 1250...1874 posty
Re: Pioneer SM-83 prośba o pomoć w przeróbce napięcia zasila
Podczas regulacji głośności lampa rozbłyskuje na niebiesko zauważyłem , że jak nie ruszam potencjometru od głośności to jest okay .
Niezależnie od tego jak głośno gram .
(Tymczasem testuję na 6P14P-EW)
Bo na 6P14P miga na niebiesko , wszystko wewnątrz aż iskrzy.
Ale dziwi mnie fakt że w 6P14P-EW też to występuje ale tylko jak ruszam potencjometr od głośności?
Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość że jak włączę filtr LOW i HIGH.
To podczas regulacji potencjometrem od głośności lampy nie rozbłyskują.
Doszedłem do tego dlaczego lampy migają podczas regulacji głośności.
Uszkodzone kondensatory tuż przed lampą ECC83 wymienione w obu kanałach na wimy MKP 0,22nF/400V.
Problem migania i rozbłysków lamp podczas regulowania pokrętłem znikł (z ciekawości dopiszę wam iż towarzyszyło mu również trzeszczenie potencjometru).
Za moment sprawdzę czy lamp 6P14P bez rozszerzenia EW chodzą normalnie .
Wzmacniacz pół godziny chodzi w jednym kanale na 6P14P (bez EW).
W drugim obsadziłem EL84 Z Funkwerk Erfurt.
Działają normalnie nie widzę iskier .
Wewnątrz lampy są ładne błękitne rozbłyskują z basem.
Niezależnie od tego jak głośno gram .
(Tymczasem testuję na 6P14P-EW)
Bo na 6P14P miga na niebiesko , wszystko wewnątrz aż iskrzy.
Ale dziwi mnie fakt że w 6P14P-EW też to występuje ale tylko jak ruszam potencjometr od głośności?
Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość że jak włączę filtr LOW i HIGH.
To podczas regulacji potencjometrem od głośności lampy nie rozbłyskują.
Doszedłem do tego dlaczego lampy migają podczas regulacji głośności.
Uszkodzone kondensatory tuż przed lampą ECC83 wymienione w obu kanałach na wimy MKP 0,22nF/400V.
Problem migania i rozbłysków lamp podczas regulowania pokrętłem znikł (z ciekawości dopiszę wam iż towarzyszyło mu również trzeszczenie potencjometru).
Za moment sprawdzę czy lamp 6P14P bez rozszerzenia EW chodzą normalnie .
Wzmacniacz pół godziny chodzi w jednym kanale na 6P14P (bez EW).
W drugim obsadziłem EL84 Z Funkwerk Erfurt.
Działają normalnie nie widzę iskier .
Wewnątrz lampy są ładne błękitne rozbłyskują z basem.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?