Dlaczego żarzenie niektórych lamp ...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

"Jam myslał, ze to Wojski..."

Post autor: ZoltAn »

Wiesław Lipowski pisze:Czy Panu jest wszystko jedno, czy autorzy Audio i podobnych czasopism piszą same bzdury porównując sprzęty, przewody, kolumny itd?
To co piszą autorzy Audio to często są teksty "sponsorowane" - a więc stronnicze jak najbardziej :!:

Sam nie wiem co bym napisał, gdyby mi udostępniono na czas nieokreślony "do testowania" np. kable firmy Jakotako + dodatkowo hajendowy zestaw akustyczny + samochód (no, niech już tam będzie nawet Volvo 70 :wink: ) do demontrowania - oczywiście - walorów kabelków :wink:

W kwestii kolumn i sprzętu zgadzam się: tutaj rzeczywiście jest to kwestia układowo-wykonawcza (zwłaszcza kolumny) - ale kable, które brzmią "inaczej" to - przynajmniej dla mnie - wierutna bzdura!

Mogę się także zgodzić, że zaistnieją jakieś różnice w przypadku zastosowania kabla żelaznego (tzw. "górniczego") zamiast miedzianego, ale już różnice wywołane zmniejszoną o 0, 000nic% zawartością tlenu w miedzi - niemierzalne nawet spektroskopią - są jedynie spekulacją.

Taką samą jak kierunkowość kabli dla prądu zmiennego ( :? ) i różnica brzmieniowa pomiędzy oryginalnie nagraną płyta cyfrową a jej wierną kopią sporządzoną na nagrywarce.

No, ale cóż: każdy ma prawo do usłyszenia tego co słyszy (zwykle z kilku osób zgromadzonych na tzw. odsłuchach każda słyszy coś innego ( :? ) i nikt nie może tego kwestionować czy negować - to są odczucia subiektywne. Na zasadzie "jam myślał, że to Wojski - a to echo grało..."

Byle z tego nie robić religii z dodatkowym podziałem na sekty - co ostatnimi czasy stało się nagminne. I co najciekawsze - wyznawcy tej parareligii wywodzą się ze środowisk o odpowiednio wysokim statusie materialnym - zwykli zaś "budżetowi" słuchacze (w większości z doskonałym osłuchaniem muzycznym) zazwyczaj cieszą się, że ich (zdaniem tych pierwszych- badziewie) "świetnie gra"... :D

Tym (ze swojej strony) kończę te polemikę - kwestia dużych różnic w przydźwięku żarzeniowym dla kilku identycznych lamp tego samego producenta i wręcz z jednej serii wciąż nie została wyjaśniona :oops: :oops: :oops:

Pzdr. ZoltAn
Ostatnio zmieniony ndz, 17 lipca 2005, 12:48 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: "Jam myslał, ze to Wojski..."

Post autor: gsmok »

ZoltAn pisze:Tym (ze swojej strony) kończę te polemikę - kwestia dużych różnic w przydźwięku żarzeniowym dla kilku identycznych lamp tego samego producenta i wręcz z jednej serii wciąż nie została wyjaśniona :oops: :oops: :oops:
Proponuje więc powrót do tego tematu i zaprzestanie polemik audiofilskich - mogą one spowodować przesunięcie wątku do Działu Audiofilskiego :(
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Przyłączam się do Gsmoka. Dyskusja o tym, co się komuś wydaje, że słyszy jest bezsensowna. Podobnie spieranie się o to, czy jeżeli za lampę zapłaci się dziesięciokrotnie więcej od jej faktycznej wartości, wpływa to na jakość reprodukowanego dźwięku. Równie nie na miejscu, jest cytowanie poetów elektroakustyki i proroków audiofilizmu z pisemek dla laików. Oni żyją z naganiania klientów producentom, których wyroby "testują".
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !
1. Kłopoty z brumem muszą wynikać z rozrzutów produkcyjnych lamp, innej przyczyny nie widzę.
2. Inaczej podchodzą do reprodukcji dźwięku ludzie od HI-FI (n.p. ja),
niż gitarmeni, jak, n.p. Zoltan, którego kiedyś ganiłem niepotrzebnie za stosowanie traf zatry z lat 60, nie kumając w momencie pisania postu, że On te trafa stosuje do Exciterów, Marshalli, Voxów, a nie do Marantzów, czy Luxmanów. Sorry za to nieporozumienie !
3. Całą dyskusję o wyższości kabli ze srebra nad kablami ze złota lub platyny i temu podobne należy skwitować tym, że na razie żaden sprzęt, nawet jakieś ONGAKU nie odda tego, co doświadczyłem na byle jakim koncercie rockowym w Stodole... to o co tu bić pianę ?
4. Wypukła karta to nie jest coś zarezerwowane dla bogaczy, ale dla każdego. Ja mam taką kartę w Intelligo, bo musiałem kiedyś kupić oprogramowanie za granicą (firma w Stanach, ściągnęli należność ze Szwajcarii, kody do programu i faktura przyszły emailem z Chin).
Płacę za posiadanie tej karty 0,99 PLN miesięcznie, wyrobienie jej było darmo, albo za jakieś parę PLN. Inna sprawa, to kwoty, jakie trzeba zapłacić za lampy Mullarda...
5. Miałem kiedyś ruski samochód, ruską pralkę i ruską lodówke. Oprócz lodówki, która do końca chodziła dobrze, a poszła do śmietnika z powodu zaśmiardnięcia, tamte dwa, to było jedno utrapienie: awarie non stop. Teraz mam sprzęt zachodni i zero problemów: bryczka suzuki wagon jeździ trzeci rok bez najmniejszej awarii (z Węgier, ale fabryka japońska) itp.
Coś w tym musi być...
6. Dla uczestników tego forum nie jest istotne, jak ten wzma gra, chodzi o dwie jego cechy: ma być na lampach elektronowych i ma być DIY !!!
Czyż nie tak ?
A do perfekcyjnego grania, dojdziemy z czasem...
pzdr pasio
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Taaaa jeeee Teeelu Obaaatelu!!!!

Post autor: ZoltAn »

pasio pisze:, chodzi o dwie jego cechy: ma być na lampach elektronowych i ma być DIY !!!
Czyż nie tak?
Dooo góóóóry paaaczsz :!: :!: :!:

:!: ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Jako obywatel, patrzę do góry i nic...
Co, to k.... wojsko?
pzdr pasio, życzę wielu udanych, wypowiedzianych b. głośno komend...