To co piszą autorzy Audio to często są teksty "sponsorowane" - a więc stronnicze jak najbardziejWiesław Lipowski pisze:Czy Panu jest wszystko jedno, czy autorzy Audio i podobnych czasopism piszą same bzdury porównując sprzęty, przewody, kolumny itd?

Sam nie wiem co bym napisał, gdyby mi udostępniono na czas nieokreślony "do testowania" np. kable firmy Jakotako + dodatkowo hajendowy zestaw akustyczny + samochód (no, niech już tam będzie nawet Volvo 70

W kwestii kolumn i sprzętu zgadzam się: tutaj rzeczywiście jest to kwestia układowo-wykonawcza (zwłaszcza kolumny) - ale kable, które brzmią "inaczej" to - przynajmniej dla mnie - wierutna bzdura!
Mogę się także zgodzić, że zaistnieją jakieś różnice w przypadku zastosowania kabla żelaznego (tzw. "górniczego") zamiast miedzianego, ale już różnice wywołane zmniejszoną o 0, 000nic% zawartością tlenu w miedzi - niemierzalne nawet spektroskopią - są jedynie spekulacją.
Taką samą jak kierunkowość kabli dla prądu zmiennego (

No, ale cóż: każdy ma prawo do usłyszenia tego co słyszy (zwykle z kilku osób zgromadzonych na tzw. odsłuchach każda słyszy coś innego (

Byle z tego nie robić religii z dodatkowym podziałem na sekty - co ostatnimi czasy stało się nagminne. I co najciekawsze - wyznawcy tej parareligii wywodzą się ze środowisk o odpowiednio wysokim statusie materialnym - zwykli zaś "budżetowi" słuchacze (w większości z doskonałym osłuchaniem muzycznym) zazwyczaj cieszą się, że ich (zdaniem tych pierwszych- badziewie) "świetnie gra"...

Tym (ze swojej strony) kończę te polemikę - kwestia dużych różnic w przydźwięku żarzeniowym dla kilku identycznych lamp tego samego producenta i wręcz z jednej serii wciąż nie została wyjaśniona

Pzdr. ZoltAn