Lmapy do Odchylania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Lmapy do Odchylania
Witam.
Wyjaśni mi może ktoś czym są spowodowane plamy "w tych lampach" wygladające jakby ociekający czarny tusz.
Nowe lampy są przezroczyste ale trochę używane miewają w/w plamy - co to jest?
Proble jest błachostką ale jestem zaciekawiony co to cholera jest i co powoduje że w innych tego niema np.EL34?
Pozdrawiam.
Wyjaśni mi może ktoś czym są spowodowane plamy "w tych lampach" wygladające jakby ociekający czarny tusz.
Nowe lampy są przezroczyste ale trochę używane miewają w/w plamy - co to jest?
Proble jest błachostką ale jestem zaciekawiony co to cholera jest i co powoduje że w innych tego niema np.EL34?
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
-
- 250...374 postów
Owszem, zjawisko wystęuje w lampach pracujących przy niższych napięciach, ale znacznie rzadziej (najczęsciej naprzeciwko dziur w anodzie ->widziałem takie 6П14П). Natomiast w lampach od odchylania jest to norma. Obserwując lampy od odchylania podczas pracy w ciemności zauważyłem, że w miejscu gdzie są brunatne plamy, wystepują uloty wysokiego napięcia, wnioskuje więc, że to głównie one są przyczyną owych plam (obstawiałbym elektrolizę szkła). Przyczyną pojawiania się tych plam mogą być też prądy powierzchniowe. Do ich odprowadzania służył grafitowy pierscień umieszczony na dole większości lamp od odchylania, owy pierścień rzadko był jednak łączony z masą. Uloty wysokiego napięcia pojawiały się najczęściej w okolicach mostków mikowych (z ostrych krawędzi) i wspomnianego pierścienia (w załączniku lampa PL519).krzkomar pisze:Ja mam gdzieś PL81/EL81, które mają to samo a pracowały w zwykłym stabilizatorze napięcia w oscyloskopie. Też jestem ciekawy skąd te plamy się biorą.
Myślę, że jakieś znaczenie ma też rodzaj szkła. Na przykład większość lamp 6П45C z lat 70 ma wspomniane plamy, natomiast lampy z lat 80, a zwłaszcza z drugiej połowy, nawet znacznie wyeksploatowane, takich plam nie posiadają.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Myślę teraz, że to może być spowodowane jakimś zabrudzeniem organicznym szkła (np zatłuszczeniem) na powierzchni. W tych miejscach mogłyby się łatwiej tworzyć prądy powierzchniowe, o których wspominałeś powodując rozkład tych zanieczyszczeń np na gazy i węgiel. Gazy byłyby pochłaniane przez getter, a węgiel by zostawał na ściankach tworząc ciemne plamy. Oczywiście to tylko domysł.
Krzysztof Komarnicki
-
- 500...624 posty
Pytałem bo plamy te zauważyłem w lampie PL509 - wyglądają jak ociekający tusz i są bardzo nieregularne i co ciekawe lampa ta nie ma żadnych otworów w anodzie.
Czy te lampy mogą swiadczyc w jakiś sposób o zużyciu lampy?
Jeszcze nie spotkałem się z podobnymi plamami w lampach typu 6P45S - być może dlatego że ta lampa ma szeroką bańkę oddaloną od anody bardziej niż pozostałe(PL504,PL509,itd).
Czy te lampy mogą swiadczyc w jakiś sposób o zużyciu lampy?
Jeszcze nie spotkałem się z podobnymi plamami w lampach typu 6P45S - być może dlatego że ta lampa ma szeroką bańkę oddaloną od anody bardziej niż pozostałe(PL504,PL509,itd).
"Mathematics is the language of nature"
Myślę, że to zjawisko w lampach od odchylania może zachodzić po dwóch stronach bańki, nie tylko od wewnatrz. Myślę, że na zewnętrznej stronie bańki prądy powierzchniowe również mają swój udział w tworzeniu tych plam, tym bardziej, że działają czynniki zewnętrzne (choćby np. wilgotność powietrza), które mają bezpośredni wpływ na prąd powierzchniowy i procesy rozkładu owych zanieczyszczeń szkła.krzkomar pisze:... prądy powierzchniowe, o których wspominałeś powodując rozkład tych zanieczyszczeń np na gazy i węgiel. Gazy byłyby pochłaniane przez getter, a węgiel by zostawał na ściankach tworząc ciemne plamy. Oczywiście to tylko domysł.
Załączam jeszcze fotkę lamp 6П45C.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 16 lipca 2005, 13:26 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
-
- moderator
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów