AGA

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: AGA

Post autor: zjawisko »

Wczoraj wziąłem się do roboty. Odbiornik został rozłożony na kawałki i powoli przystępuję do składania. Cieszy mnie to, że większość fabrycznych rezystorów i kondensatorów jest w nie najgorszym stanie. Kartoflak, rezystor MŁT i bajery typu 5 rezystorów połączonych szeregowo zostały usunięte razem z paroma fabrycznymi rezystorami, które miały przerwy.

Na pierwszy ogień poszła płytka obwodów oscylatora. Na szczęście wszystkie elementy są sprawne. Przy okazji okazało się, że jest to typ z pojedynczą cewką dla fal długich, przy czym trymer jest podwójny - 3 okładziny i 2 krążki mikowe.
Pytanie nr 1: jakie były powody zmian w obwodach heterodyny? Ma to jakieś zalety w porównaniu do konwencjonalnego układu Meissnera? Czy rezystor 220Ω sprzęgający heterodynę i mieszacz to fabryczny patent?

Następnie płytka obwodów wejściowych. I tu już nie było tak kolorowo - z oryginalnych cewek została tylko ta od fal krótkich (niemożliwa do zjedzenia :mrgreen: ), cewki dla fal długich i średnich były podmienione na nowsze, klejone. Cewka fal średnich była potłuczona, więc od razu się jej pozbyłem, a cewkę fal długich nieco zmodyfikowałem, by miała potrzebne indukcyjności. Wzoruję się na wykazie indukcyjności z książki "Cewki do odbiorników" H. Borowskiego, mam nadzieję, że autor nie wziął tych danych z kosmosu. Gdzieś chyba mam kawałek pogruchotanej płytki z radia pionieropodobnego, spróbuję przeszczepić cewkę fal średnich.
Pytanie nr 2: ta większa indukcyjność w przypadku cewek fal dł. i śr. jest dołączona od strony anteny, tak? Co prawda trudno zestroić się na 150kHz mając C=500pF i L=10mH, ale dla pewności wolę zapytać...

Eliminator na szczęście jest w całości.
Pytanie nr 3: z jakiego materiału oryginalnie wykonany był dystans między płytką eliminatora a chassis? U mnie jest stos ohydnych, klejących się podkładek z nieznanego mi bliżej materiału.

BTW, patent w filtrach p.cz. z samopodtrzymywaniem cewek o własny rdzeń za pomocą sznurka jest naprawdę kosmiczny...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.