Witam przymierzam sie do pierwszej mojej powarznej budowy wzmacniacza na lampie 6c33c z tematu urzytkownika gsmok z linka http://www.fonar.com.pl/audio/diy/se_6s ... _se_pa.htm , mam za soba pare innych układów lampowych i chcialbym sprubować zrobić coś powarzniejszego, mam juz prawie wszystkie brakujace elemety oprucz transformatora zasilajacego i obudowy i tu w tym temacie chciałbym prosic was o ewentualną pomoc i wsparcie bede na bierzaco wklejał zdjęcia z prac nad wzmacniaczem.
Ogólnie lampę 6c33c chcę zasilić z lampy prostowniczej 5U4G chodzi mi o napiecie anodowe lampy wiem ze potrzebuje 2 uzwojenia na ta lampe a chcę zasilić każdą lampe z osobnej lampy prostowniczej i tu mam pytanie czy wystarczą 2 uzwojenia czy muszą być 4 ? i jakie napięcia tych oto uzwojeń są mi potrzebne do zasilenia lampy 6c33c
marcin-86 pisze:To pojechałem z pojemnościa czyli w zasilaczu lampowym nie są potrzebne takie wielkie pojemności jak w zasilaczu krzemowym
1. "zajedziesz" katodę lampy (ma ograniczoną wydolność a prostownik pracuje impulsowo - doładowując kondesator i wtedy można traktować obwód za lampa jao niemalże zwarcie)
2. Lampa prostownicza próżniową ma dość sporą rezystancję wewnętrzną to poprawia filtrację tętnień (pomimo niewielkiej pojemności tuż za lampa).
Jak masz szanse zdobyć gazotron to może go zastosuj. Będzie lampowo i na dodatek widowiskowo - gazotrony ładnie świecą a oferują znacznie większa wydajności prądową i mniejsze spadki napięcia.
STUDI pisze:Jak masz szanse zdobyć gazotron to może go zastosuj. Będzie lampowo i na dodatek widowiskowo - gazotrony ładnie świecą a oferują znacznie większa wydajności prądową i mniejsze spadki napięcia.
Początkującemu gazotron proponujesz? A układ opóźniania włączania napięcia prostowanego, który przy takiej lampie jest bezwzględnie konieczny?
Samo porywanie się na 6S33S nie jest już zadaniem dla początkującego nieprawdaż?
Lampa kapryśna, wymaga w praktyce źródeł prądowych w katodzie, dużej mocy trafa, dobór dobrej jakości podstawek (nowe chińskie nie nadają się).
Posiadam dwie lampki 5u4g i dwie lampki gazotron DCG 4/1000 G-866A z tego co mi wiadomo to gazotron sieje większe przydzwięki ale za to ładnie świeci
Dlatego wolałbym zrobić na 5u4g
Czy to wystarczy czy dołożyć kondensatory stałe dla lepszego odfiltrowania i czy pojemności kondensatorów są wystarczające ?
marcin-86 pisze:Posiadam dwie lampki 5u4g i dwie lampki gazotron DCG 4/1000 G-866A z tego co mi wiadomo to gazotron sieje większe przydzwięki ale za to ładnie świeci
A wiesz przynajmniej w jakim to głównie "kolorze" tak ładnie świeci ów rtęciowy gazotron? Jeśli jednocześnie świeżo pachnie ozonem podczas pracy - delektowanie się jego barwą lila-róż będzie zdecydowanie niewskazane - zwłaszcza dla oczu
Wiem jakim kolorem świeci gazotron ale nie wiedziałem że szkodzi:), ogółem posiadam te dwie lampki i nie będę stosował ich w wzmacniaczu . Co powiecie na zasilanie 6n1p z lampy prostowniczej chodzi o prąd anodowy lampy czy to ma sens, mam pare lampek ez80
marcin-86 pisze:Posiadam dwie lampki 5u4g i dwie lampki gazotron DCG 4/1000 G-866A z tego co mi wiadomo to gazotron sieje większe przydzwięki ale za to ładnie świeci
A wiesz przynajmniej w jakim to głównie "kolorze" tak ładnie świeci ów rtęciowy gazotron? Jeśli jednocześnie świeżo pachnie ozonem podczas pracy - delektowanie się jego barwą lila-róż będzie zdecydowanie niewskazane - zwłaszcza dla oczu
Nie wiedziałem że bańki gazotronów specjalnie robili ze szkła kwarcowego. Inne rodzaje sporo tłumią ultrafiolet.
Przydźwięki no tak jak ktoś schrzani konstrukcję zasilacza....
Jakoś rtęciówki na ulicach nikogo nie oślepiły. Jakoś niekt nie zakazuje stosowanie świetlówek kompaktowych a przecież tam w środku to głównie UV jest wytwarzane. Tak samo telewizory LCD z podświetleniem jarzeniowym, tudziez notebooki, monitory LCD, oświeltenie LED (tak tanie LED'y świeca głównie w UV) jako zamienniki żarówek i w samochodach, lampy wyładowcze w samochodach.
Ozon - telewizory mamy w domach z CRT - ludzie masowo umierali? Tam tęz jest wysokie napięcie.