Witam wszystkich .
Stałem sie szczęsliwym posiadaczem w/w radyjka.Ale zeby szczęscia nie bylo za duzo , są oczywiscie problemy.Radio jest "skopane", ktos dołozył lampe AF7. Radio w oryginale ma : RGN 354, REN 914, RENS 1374d. Zamiast lampy REN 914 , jest wstawiona REN 904 - czy ta lampa podejdzie za REN 914 ?? . Brak jest transformatora sprzegajacego lampe koncową z lampa REN 914 - jakie moze miec parametry to trafo ?? I tu moja prosba - jezeli ktos z szanownych kolegów ma taki odbiornik , to czy mógłbym dostac foto chassis od spodu. Bede sie starac odtworzyc odbiornik tak jak był w oryginale.
Pozdrawiam
radio Greatz 33W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
radio Greatz 33W
KS....
-
- 375...499 postów
Re: radio Greatz 33W
Zapomniałem napisac ,że cewki wraz z przełacznikiemm sa w b. dobrym stanie.W ogóle bardzo ciekawie jest rozwiazane przełaczanie zakresów
Pozdr.
Pozdr.
KS....
-
- 375...499 postów
Witam !
Widze ze jestem chyba jedynym posiadaczem tego typu radyjka w RP .
A jakies sugestie w sprawie transformatora sprzegajacego ??
Pozdr.
Widze ze jestem chyba jedynym posiadaczem tego typu radyjka w RP .
A jakies sugestie w sprawie transformatora sprzegajacego ??
Pozdr.
KS....
-
- 1250...1874 posty
Takie trafa zwykle miały przekładnie od 1:2 do 1:5, ogólnie podwyższały kilkukrotnie napięcie. Problem w tym że żeby odpowiednio pracowały musiały mieć duże indukcyjności a to oznacza tylko jedno - duuuużo cienkiego drutu
.
Od biedy możesz spróbować założyć jakieś małe trafo sieciowe z napięciem wyjściowym rzędu 40-60V. Jak nie no to szukaj podobnego trafa z innego radia, najszybciej chyba z VE301W (tam było 1:4). Można też dać rezystor i kondensator sprzęgający ale czułość radia spadnie, no i przerobisz układ.
Pozdrawiam

Od biedy możesz spróbować założyć jakieś małe trafo sieciowe z napięciem wyjściowym rzędu 40-60V. Jak nie no to szukaj podobnego trafa z innego radia, najszybciej chyba z VE301W (tam było 1:4). Można też dać rezystor i kondensator sprzęgający ale czułość radia spadnie, no i przerobisz układ.
Pozdrawiam
SQ9KQZ