Oscyloskop OSA

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

buczor
20...24 posty
20...24 posty

Oscyloskop OSA

Post autor: buczor »

Witam:
Panowie, dostałem propozycję przygarnięcia oscyloskopu lampowego OSA(niestety jeszcze go nie widziałem a właściciel nie pamiętał który to typ OSY). Proszę Was o informację czy warto zainteresować się tym starociem(nie wiem czy jest sprawny, ale bacząc na to, że pracował po raz ostatni pewnie ze dwadzieścia pięć lat temu to raczej mało prawdopodobne). Zakładając niewielką jego przydatność jako wiarygodne urządzenie pomiarowe (nawet jakbym go uruchomił pozostaje sprawa kalibracji) to pewnie posiada w sobie wiele elementów przydatnych dla lampowych konstrukcji. A więc jak myślicie: warto?, jak tak - to jakie przydatne elementy do wzmacniaczy akustycznych można z niego wyciągnąć? Jako oscyloskopu, to chyba w dobie przystawek do komputera, nie ma sensu tego stosować (a swoją drogą ciekawe za jakie pieniądze taką przystawkę do PC z pasmem do 1MHZ można kupić?)
Niby niewiele mam do stracenia bo przecież mam go przygarnąć a nie kupić ale jest to tylko pozorne. Po pierwsze: to chciałbym wykonać sobie jak najbardziej własnymi siłami wzmacniacz HiFi a nie zebrać z cąłej okolicy wszystkiego co ma jaką kolwiek lampę lub transformator (podoba mi się podejście do tego zagadnienia Forumowicza Pasio) a poza tym moja piwnica nie ma nieograniczonych rozmiarów.
Z góry dzięki za jakiekolwik informacje, pozdrawiam BUCZOR.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Jeżeli to OSA 150 to w srodku siedzi kilka nuvistorów.
Pasmo oscyloskopu to 150 MHz (o ile pamietam)
Jego watpliwa zaleta jest waga,chyba jakies 20 kG.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Jeśli to OSA150 to była też wkładka stroboskopowa do pomiaru sygnałoów do 1GHz ( ma ktoś może schemat tej wkładki ? ). A co do części lampowych to jest tam trochę nuwistorów. Ja bym brał ale nie na rozbiórkę, bo to całkiem porządny oscyloskop i żadne przystawki do PC tego nie zastąpią. Oscyloskop do 1MHz to wg mnie nie oscyloskop.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

OSA - troche offtopic

Post autor: sergiusz »

czy przypadkiem nie jest tak, ze oscyloskopy z pasmem powyzej okreslonej czestotliwosci (nie pamietam ile) sa objete kontrola exportu i jako takie bardzo trudno jest je kupic? Wydaje mi sie ze cokolwiek co pracuje na 1GHz dawno przekroczylo ta granice... Tak jakos mi sie tylko przypomnialo - raczej ciekawostka :)
Moj wykladowca kiedys powiedzial ze ma to zwiazek z tym ze wylacznosc na takie urzadzenia zarezerwowalo sobie "towarzystwo milosnikow czystego nieba" :)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Jezeli już mówimy o OS150.
W srodku przecież siedzi całkiem przyzwoity wzmacniacz napi.ęciowy.
Czy nie dałoby się go wykorzystać??
Tylko dorobić stopień mocy.
Być może moje pytanie jest głupie ale nie mam schematu a zaocznie trudno ocenić.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Gdybym miał ten oscyloskop to nigdy bym go nie rozebrał ! To jest ekstra sprzęt, a do tego lampowy. Jak chcesz kolego buczor to się zamienię z tobą za ten oscyloskop. Dam Ci w zamian trochę lamp audio, jakieś trafo głośnikowe, może sieciowe. Hifi z tego nie będzie, ale całkiem przyzwoity wzmacniacz jak najbardziej. Co ty na to ? Pewnie się nie zgodzisz, ale cóż trudno. Oscyloskop bardzo ciekawy i do tego ma duszę, bo jest lampowy.
buczor
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: buczor »

Witam
maciej_333 pisze:Gdybym miał ten oscyloskop to nigdy bym go nie rozebrał ! To jest ekstra sprzęt, a do tego lampowy. Jak chcesz kolego buczor to się zamienię z tobą za ten oscyloskop.
Kolego Maciej_333: Aby zadecydować co z nim zrobić musze go najpierw dostać. Obiecuję, że wezmę pod uwagę twoją propozycję.(jeśli będziemy się zamieniać dam ci znać na prywatną wiadomość) Narazie muszę ocenić z czym mam doczynienia, zobaczyć, spróbować go uruchomić itd.
Jeśli da się go reanimować i choć trochę będzie wiarygodny we wskazaniach- to pozbywanie się go byłoby błędem.
pozdrawiam Buczor.
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

OS 150

Post autor: sp5hbt »

Oscyloskop OS 150 produkowany w latach 70-tych w Zakładach Kasprzaka
był "mało lampowy"
Tylko wkładka jednokanałowa o ile pamiętam miała nuvistor w stopniu
wejściowym i gdzies w układzie podstawy czasu był jeszcze jeden nuvistor. Do tego lampa oscyloskopowa DG13.... lub jej odpowiednik.
"Lampowym" można było nazwać oscyloskop OS 102 z ZRK, ale jego konstrukcji nie pamiętam.
Były też produkowane oscyloskopy OSA..... przez o ile pamietam Elektronikę Wrocław lub firmę Kabid ale to juz inna bajka.
Mietek