SABA Wildbad 12 - "zatykanie" wzmacniacza (SE ECL86)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
SABA Wildbad 12 - "zatykanie" wzmacniacza (SE ECL86)
Witam
Mam problem ze wzmacniaczem w wyżej wymienionym odbiorniku. Jest to końcówka SE na ECL86. Radio gra normalnie, ale raz na jakiś czas - co kilkanaście-kilkudziesiąt minut pracy - wzmacniacz "zatyka" się, tzn. przestaje zupełnie grać, lub też słychać coś tam bardzo cicho i ze zniekształceniami. Pomaga "reset" - pstryknięcie wyłącznikiem, a czasem nawet otwarcie i zamknięcie drzwi lodówki (radio stoi w kuchni), czyli wywołanie jakiegoś "strzału" w układzie. Po takim "zabiegu" radio znowu gra 15-30 minut bezbłędnie.
Czym może to być spowodowane? Kiedyś, nie pamiętam gdzie, być może tu na forum, czytałem że może to być spowodowane uszkodzeniem ECL86 przez zawyżone napięcie żarzenia (rzeczywiście jest ok. 7V). Czy w takim wypadku lampa jest jeszcze do uratowania? Co jeszcze może powodować takie objawy?
Mam problem ze wzmacniaczem w wyżej wymienionym odbiorniku. Jest to końcówka SE na ECL86. Radio gra normalnie, ale raz na jakiś czas - co kilkanaście-kilkudziesiąt minut pracy - wzmacniacz "zatyka" się, tzn. przestaje zupełnie grać, lub też słychać coś tam bardzo cicho i ze zniekształceniami. Pomaga "reset" - pstryknięcie wyłącznikiem, a czasem nawet otwarcie i zamknięcie drzwi lodówki (radio stoi w kuchni), czyli wywołanie jakiegoś "strzału" w układzie. Po takim "zabiegu" radio znowu gra 15-30 minut bezbłędnie.
Czym może to być spowodowane? Kiedyś, nie pamiętam gdzie, być może tu na forum, czytałem że może to być spowodowane uszkodzeniem ECL86 przez zawyżone napięcie żarzenia (rzeczywiście jest ok. 7V). Czy w takim wypadku lampa jest jeszcze do uratowania? Co jeszcze może powodować takie objawy?
-
- 1875...2499 postów
Re: SABA Wildbad 12 - "zatykanie" wzmacniacza (SE ECL86)
A niekontakt lub zimny lut?Lampa tez może być wadliwa.Masz na podmianę "cuś"?
Pozdrawiam T
Pozdrawiam T
Do sprawdzenie obwody RC ne wejściu,
Szczególnie na wejściu wzmacniacza jeśli zastosowano polaryzację prądem siatki - rezystor siatkowy 10M lub 22M.
Głośniejszy trzask powoduje przeładowanie pojemności i chwilową zmianę punku pracy.
Inne możliwe problemy to kondesatory sprzęgające. Czasem pojawiające się zwarcie siatka-katoda w lampie.
Szczególnie na wejściu wzmacniacza jeśli zastosowano polaryzację prądem siatki - rezystor siatkowy 10M lub 22M.
Głośniejszy trzask powoduje przeładowanie pojemności i chwilową zmianę punku pracy.
Inne możliwe problemy to kondesatory sprzęgające. Czasem pojawiające się zwarcie siatka-katoda w lampie.
-
- 500...624 posty
Mam identyczny problem z tą samą lampą , też się zatyka wzmacniacz , dopiero puknięcie lub przesuwanie na max głośnośc po skali coś pomoże .
ECL86 produkcji RFN z jakiegoś tam okresu produkcji miały przypadłość polegająca na zwarciu siatka katoda po pewnym czasie od załączenia zasilania. Dotyczy to pentody mocy. Efekt - napięcie na rezystorze katodowym pentody zaczyna nagle rosnąć od około 6-7V do 12V. Potem wydolność zasilacza ogranicza dalsze narastanie prądu Ik.
Co mogę poradzić - wymiana lampy. Można zwiększyć wartość rezystora katodowego ze 130 omów do 220 - 270 omów. Moc spadnie Ale niezauważalnie. A katoda będzie mniej obciążona. Co ciekawe ponoć zachodnioniemieckie wersje P tej lampy nie miały tego fehleru (wersje P pracowały standardowo z większym Ik niż w wersji E i pewnie miały lepsiejsze katody - podejrzewam odkształcanie się katody).
Dodam to tylko jedna z wielu sugestii. Do sprawdzenia.
Co mogę poradzić - wymiana lampy. Można zwiększyć wartość rezystora katodowego ze 130 omów do 220 - 270 omów. Moc spadnie Ale niezauważalnie. A katoda będzie mniej obciążona. Co ciekawe ponoć zachodnioniemieckie wersje P tej lampy nie miały tego fehleru (wersje P pracowały standardowo z większym Ik niż w wersji E i pewnie miały lepsiejsze katody - podejrzewam odkształcanie się katody).
Dodam to tylko jedna z wielu sugestii. Do sprawdzenia.
Ja bym raczej stawiał na emisję z siatki sterującej. Wiele lamp zachowuje się w ten sposób, niestety większość z nich ma przy tym znakomitą emisję.STUDI pisze:ECL86 produkcji RFN z jakiegoś tam okresu produkcji miały przypadłość polegająca na zwarciu siatka katoda po pewnym czasie od załączenia zasilania. Dotyczy to pentody mocy. Efekt - napięcie na rezystorze katodowym pentody zaczyna nagle rosnąć od około 6-7V do 12V. Potem wydolność zasilacza ogranicza dalsze narastanie prądu Ik.
-
- 500...624 posty
Chyba mam w szufladzie jakąś polską ECL wydłubaną kiedyś z ZK120 - zacznę zatem próby od wymiany lampy. Dziękuję serdecznie za wszystkie wskazówki. Jak będę miał nowe informacje to dam znać.
OTLamp pisze:Ja bym raczej stawiał na emisję z siatki sterującej. Wiele lamp zachowuje się w ten sposób, niestety większość z nich ma przy tym znakomitą emisję.STUDI pisze:ECL86 produkcji RFN z jakiegoś tam okresu produkcji miały przypadłość polegająca na zwarciu siatka katoda po pewnym czasie od załączenia zasilania. Dotyczy to pentody mocy. Efekt - napięcie na rezystorze katodowym pentody zaczyna nagle rosnąć od około 6-7V do 12V. Potem wydolność zasilacza ogranicza dalsze narastanie prądu Ik.
Być może ale opisywano ten defekt jako wadę konstrukcyjną katody. Po rozgrzaniu następowała jej deformacja - wyboczenie.
-
- 500...624 posty
Ale z drugiej strony przeciw mechanicznemu uszkodzeniu pod wpływem temperatury przemawia fakt, że nie trzeba czekać na ostygnięcie lampy aby radio zaczęło grać normalnie - wystarczy jakiś większy stan nieustalony w układzie (np pstryknięcie wyłącznikiem) - i już to daje następne +- pół godziny grania.
-
- 1875...2499 postów
Czyli dobra lampka aż się prosi a założenie.
-
- 500...624 posty
A jednak rzeczywiście problemem była wadliwa (lub uszkodzona) lampa. Po podmianie radio gra już dwie godziny bez problemów.
Dziękuję wszystkim za porady
Dziękuję wszystkim za porady