Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: lukasz_t »

Mam to samo i jak chcę dokładnie zbadać lampkę,to ustawiam sam sobie parametry(jest parę wolnych miejsc na końcu), i mierzę z dodaniem jednego czy dwóch voltów Ua i Ug2.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

velsper pisze:[...]Jeżeli zaś chodzi o Ua/Ug2 to wyświetlacz zaniża wskazania o 1 i to zarówno przy ustawianiu enkoderem w trybie zasilacza, jak i przy pomiarach lamp. Czy to normalna sprawa?
Tak jak już pisałem - procesor nie stabilizuje tych napięć a jedynie "zadaje" i "mierzy" niejako "ufając" wzmacniaczowi błędu na LM358. Osiągnąłeś znacznie lepsze wyniki niż wynikałoby to z dokładności zastosowanych elementów.
Tomek
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

Pewnie przypadek, akurat tolerancje elementów się zgrały 8)

Pomiary sprawdzone na kilku różnych przyrządach (nie chińskich za 10 PLN) i jest praktycznie tak samo, dlatego nie będę już ruszał tego rezystora, zostanie jak jest. Zmniejszanie jego wartości prowadzi oczywiście do zgodności wskazań Ua/Ug2, ale pozostałe napięcia są już sporo poza swoją zakładaną wartością. Nie wiem jeszcze jak ze stabilnością termiczną, pewnie trochę odpłynie przy dłuższej pracy, jak się rezystory nagrzeją, ale na "zimno" jest całkiem nieźle.

Rozumiem, że Ua/Ug2 nie jest stabilizowane przez procesor, ale intryguje mnie sama procedura nastawy i pomiaru przy teoretycznie zaniżonym o 1V wskazaniu na LCD. W trybie zasilacza ustawiam np. 200V, puszczam przycisk : LCD pokazuje 199, wciskam SET (nie ruszam enkodera) i pokazuje 200... No, cóż da rady z tym żyć chyba, wszak zmiana Ua o 1V przy 250V nie jest tak mocno istotna dla pomiaru, jak zmiany Ug.

Jeszcze będę musiał sprawdzić pomiar Ig2 - pokazuje mi się 0.07 (gdy Ug2=0) praktycznie cały czas, bez żadnego obciążenia i trochę rośnie przy zwiększaniu tego napięcia. Przy 300V mam 0.14mA. Trza szukać MPSA94/KSP94, widocznie 2SA1625 średnio się tu nadaje. Przy Ia jest OK. Ale tego już się nie czepiam ;)
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

velsper pisze:Pewnie przypadek, akurat tolerancje elementów się zgrały 8)
Temu przypadkowi trochę pomaga zastosowanie rezystorów o jednakowych wartościach w dzielnikach pomiarowych.
velsper pisze:Rozumiem, że Ua/Ug2 nie jest stabilizowane przez procesor, ale intryguje mnie sama procedura nastawy i pomiaru przy teoretycznie zaniżonym o 1V wskazaniu na LCD. W trybie zasilacza ustawiam np. 200V, puszczam przycisk : LCD pokazuje 199, wciskam SET (nie ruszam enkodera) i pokazuje 200...
Chciałoby się krzyknąć: RTFM! :) "Przy wciśniętym przycisku wyświetlana jest wartość nastawiona wskazywanego parametru, po zwolnieniu - wartość zmierzona."
velsper pisze:Jeszcze będę musiał sprawdzić pomiar Ig2 - pokazuje mi się 0.07 (gdy Ug2=0) praktycznie cały czas, bez żadnego obciążenia i trochę rośnie przy zwiększaniu tego napięcia. Przy 300V mam 0.14mA. Trza szukać MPSA94/KSP94, widocznie 2SA1625 średnio się tu nadaje.
Nie ma tu reguły, ale w większości wypadków MPSA94 ma niższy prąd zerowy kolektora. Prąd wyjściowy jest mierzony przed tranzystorem regulacyjnym, więc ewentualna zmiana tego "prądu spoczynkowego" przy zmianie napięcia na wyjściu wynika raczej z nie-do-końca-idealnej korekty prądu dzielnika mierzącego napięcie na wyjściu (przy 300V pobiera prawie 1mA) lub prądu upływu kondensatora 1uF/400V.
Tomek
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Tomasz Gumny pisze:Chciałoby się krzyknąć: RTFM! :) "Przy wciśniętym przycisku wyświetlana jest wartość nastawiona wskazywanego parametru, po zwolnieniu - wartość zmierzona."
No tak rzeczywiście, jakoś zapomniałem, że uP mierzy te napięcia :oops:
Czy zatem można w jakiś sposób skorygować te wskazania? Boję się trochę manipulować przy dzielnikach pomiarowych, coby czegoś nie usmażyć albo nie rozjechać napięć na wyjściu.
Dodam, że bez względu na to czy miernik zawyżał Ua/Ug2 (bez rezystora równolegle do R2), czy zaniżał (R2 II 43k3k/1%), to pokazuje tak samo, czyli wolt w dół.
Tomasz Gumny pisze:Nie ma tu reguły, ale w większości wypadków MPSA94 ma niższy prąd zerowy kolektora. Prąd wyjściowy jest mierzony przed tranzystorem regulacyjnym, więc ewentualna zmiana tego "prądu spoczynkowego" przy zmianie napięcia na wyjściu wynika raczej z nie-do-końca-idealnej korekty prądu dzielnika mierzącego napięcie na wyjściu (przy 300V pobiera prawie 1mA) lub prądu upływu kondensatora 1uF/400V.
Spróbuję zmienić 1uF/400V - wstawiłem tu jakiś podejrzany i może mieć upływ.
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

velsper pisze:Czy zatem można w jakiś sposób skorygować te wskazania?
Zastanawiałem się nad tym i nie bardzo widzę proste rozwiązanie, bo ten sam dzielnik napięcia jest wykorzystywany prze procesor i wzmacniacz błędu. Chyba najprostsze byłoby minimalne obniżenie napięcia odniesienia AREF/AVCC (V5A) przy niezmienionym VCC (V5D). Możesz spróbować to osiągnąć przez włączenie między V5A i masę rezystora. W połączeniu z rezystancją dławika L1 powinno to dać pożądany skutek. Niestety obniży się również napięcie odniesienia AREF dla H i G1, więc ostatecznie i tak będzie trzeba nieco podwyższyć napięcie V5D na wyjściu stabilizatora.
Tomek
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Rzeczywiście sprawa nie jest wcale taka prosta.

Po eksperymentach z rezystorami na V5A udało mi się zmienić wskazanie, ale powyżej 160-170V na Ua, poniżej tego ustawienia problem wraca, w dodatku zaczynają uciekać napięcia Ug/Uh i to dość sporo. Korekcja wartości rezystancji równolegle do R2 pomaga w niewielkim stopniu, ale przypuszczam, że 442om między V5A a GND to i tak już trochę przesadzona wartość. Dlatego odpuszczam sobie ten temat i wracam do punktu wyjścia, bo już trochę PCB zaczyna się psuć od eksperymentów.

Myślę, że przy typowych wartościach punktów pomiarowych dla lamp na poziomie Ua=200V i wyżej, wskazanie o 1V niżej nie będzie generować jakiś specjalnie dużych błędów pomiarowych. I tak w sumie jest już dość dobrze.
Pozdrawiam
Marcin
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Dzisiaj pojawiała się mi się dziurka w Q11, co mogło być przyczyną. Pojawił się "pyk" po około 1-2s od włączenia zasilania ?? Po wymianie tranzystora na nowy i podłączeniu bez napięcia transformatora 240V, zasilacz żarzenia działa.
Co mogło być przyczyną tego zdarzenia ?? Nie podłączałem części 240V bo myślałem że jakieś przebicie z wysokiego nastąpiło, ale nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak i skąd.
Jak teraz postępować dalej ? Co robić by bezpiecznie uruchomić ?

Linia V15 raczej nie została potraktowana wyższym napięciem bo by poleciał od razu U4 TC4426
Pozostaje przebicie od strony podstawek, ale czy wtedy nie powinny najpierw polecieć elektrolity CE8 i CE9 (chyba że in się dostało, a ja tego nie zauważyłem; jak to sprawdzić ? ).
Albo zwarcie H1 z K, wtedy zabiłby go prąd. Ale przemierzyłem wszystkie kable i żaden nie miał zwarcia z innym.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

GeTe pisze:Dzisiaj pojawiała się mi się dziurka w Q11
Jeśli malutka, to nie jest źle. :twisted:
A poważnie, to sprawdź czy D22 nie dostała zwarcia. Nie bardzo widzę inną przyczynę... To chyba pierwszy taki przypadek.
Tomek
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Miernik już działa ;)
Na początku nie podłączyłem części 300V pod uzwojenie transformatora 240V. Natomiast uruchomiłem wszystko zasilając wejście 240V z oddzielnego transformatora 24V. Pozwoliło to na manipulowanie swobodne rękami i miernikiem po całej płytce. I jaki komfort psychiczny miałem manipulując końcówkami miernika :D
Do zabaw z zasilaniem 24V~ zamiast 240V~ R12 zbocznikowałem rezystorem 10k, co by mieć poprawne zasilanie U7.
Postanowiłem wlutować zamiast jednego z MPSA94 jego zamiennik 2SA1640 (jak się nie mylę w oznaczeniu), bo miałem problem z pomiarem prądu. Zamiennik parametrami może i jest ale nóżki ma inaczej, co sprawdziłem po uwalnianiu LM358 :twisted:
Po wlutowaniu następnego LM358 miałem "zimny" lut (a raczej za mało cyny dałem) na masie tego salaka (nóżka 4), czego wykrycie zajęło mi dłuższą chwilę.
Nie chciał działać mi na końcu zasilacz G1 oraz H, co ciekawe pomogło pogrzanie lutów wokół U4 TC4426.
Potem wsadziłem lampę PCC84 i wykonałem jej pomiary. Cała procedura przeszła poprawnie nie licząc tego że napięcie anodowe miało tylko 30V. Ale do testu działania układu według mnie wystarczyło.
Odłączyłem bocznik R12, następnie podłączyłem uzwojenie transformatora 240V i wykonałem ponowie pomiar. Wszystko poszło dobrze i miernik działa ;)

Tak więc przyczyny pojawienia się dziurki w Q11 IRF9540 nie znam. Może to że znalazłem jakąś kulkę cyny w obuwie, wyglądała na taką przegrzaną bo była szara i miała nie regularny kształt, będzie jakimś śladem.

PS.Edytowałem post po kompletnym uruchomieniu miernika
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Bardzo dobry pomysł z tym zasilaniem części wysokonapięciowej z 24V na czas naprawy.
Tomek
dino
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: dino »

Zabieram się za składanie (PCB i procesor kupiłem w AVT) - czy może komuś "zostały" jakieś elementy ?
SMD trzeba zamawiać w dużych ilościach i potem się "pałętają" po szufladach.
Z chęcią kupie/przygarnę nadwyżki.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Co konkretnie potrzebujesz?
Tomek
dino
25...49 postów
25...49 postów

Tomasz Gumny pisze:Co konkretnie potrzebujesz?
PCB jest czyste jak ..."żona Cezara". Przede wszystkim rezystorów SMD i półprzewodników (może poza diodami prostowniczymi).Elektrolity mam. Z trafem może być problem bo mam z odczepem 7V więc na razie zostanę przy lampach na 6,3V (nie wiem jak będzie z pomiarem lamp z podwójnym grzejnikiem np. ECC88). W sumie i tak zamówienie w TME mnie nie ominie ale jak ktoś może sobie wyczyścić szufladę to będę wdzięczny.

ps - ostała się może PCB pod podstawki ?
dino
25...49 postów
25...49 postów

Pytanko - czy zamiast MPSA94 mogę włożyć MPSA92 ? Wiem, że maja 300V zamiast 400V ale okazało się, że mam bardzo "porządne" MPSA92 Motoroli (złocone nóżki) i mogą się okazać lepsze niż "malowanki" z TME.
ODPOWIEDZ