Odbiornik EKV i wszystko na ten temat

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Odbiornik EKV i wszystko na ten temat

Post autor: Marcin K. »

Witam. Siedzę drugi dzień nieprzerwalnie przy tym odbiorniku i mi witki opadają. Przejrzałem wszystkie płytki w syntezie, tranzystory, elektrolity nowe, diody posprawdzane i nadal bez zmian. Ale zauważyłem pewne ciekawostki.
Podpiąłem się z f-miarką na wyjścia syntezy bo są tam:
- 1MHz (generator wzorcowy na kwarcu),
- 3MHz (to wyjście z filtra 3-ciej harmonicznej po wzmocnieniu),
- 200kHz (to wyjście z dzielnika przez 5),
- 39.8-67.8MHz (pierwsze VFO),
- 31.7-30.8MHz (drugie VFO).
Pierwsze 3 częstotliwości (czyli 1MHz, 3MHz, 200kHz) są stabilne, nie mam zastrzeżeń. Częstotliwości generatorów VFO 1 i 2 szaleją. Pierwszą częstotliwość VFO ustawia się kondensatorem zmiennym w skoku co 1MHz (od 0 do 29MHz) a częstotliwość drugiego VFO ustawia się również kondem zmiennym w skoku co 100kHz tyle że ta częstotliwość idzie w dół (od 0 do 0.9MHz). Z resztą wszystko szczegółowo jest opisane w tekście załączonym przez Darczara...
Cały wic polega na tym, że te częstotliwości pierwszego i drugiego generatora VFO to harmoniczne 1MHz pochodzące z kwarcu. Co się okazuje jak wyciągnę kwarc z podstawki (czyli nie ma go fizycznie w radiu) giną mi przebiegi 1, 3 i 0.2MHz (zrozumiałe) natomiast cały czas mam takie same częstotliwości na obu VFO :shock: Czemu tak jest? Przecież nie ma kwarcu to nie ma też harmonicznych! Co ciekawe ów częstotliwości zmieniają się tak samo podczas strojenia jakby był kwarc wsadzony. Może jeszcze jakiś tranzystor jest do d... a ja tego nie widzę :roll:
Co jeszcze zauważyłem to że po podłączeniu zewnętrznego generatora zamiast oryginalnego VFO-1 radio odbiera bez żadnego faddingu :shock:
Tutaj cały poklejony schemat syntezy: http://zapodaj.net/5c19aa835ff8.jpg.html
Dodatkowo wklejam schematy blokowe po naszemu i ichniemu. Zaznaczone są na nich częstotliwości.
Załączniki
blokowy po niemiecku.PNG
blokowy po polsku.PNG
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Opisane przez Ciebie objawy wskazują na brak synchronizacji pętli fazowych obu oscylatorów.
Czy porównywałeś oscylogramy w układzie z tymi na schemacie?
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Oscylogramów nie porównywałem, jest to bardzo kłopotliwe żeby je zdjąć w ogóle, ponieważ nie posiadam kabli serwisowych (a poprzedni właściciel je gdzieś ma tylko znaleźć nie może). Są one konieczne aby wyciągnąć całą syntezę z budy i tam gmerać. Żeby coś w niej zrobić za każdym razem trzeba wykręcać kabelki i wyciągać moduł. Spróbuję wyprowadzić zwykłymi kabelkami na zewnątrz sygnały z pp (punkty pomiarowe). Tylko że mój oscyloskop szwankuje i dużo nie pooglądam powyżej 5MHz :roll: Jak to zrobię to napiszę co i jak.
73!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Niezależnie od tego tematu ,wśród danych jest i info o "triodzie"
http://www.mydarc.de/dl6lim/schaltplan.html
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

:arrow: Darczar i Kwazor, jeśli macie jakąś dokumentację, błagam podeślijcie mi na e-mail :cry: Moja synteza już żyje, naprawił mi ją pewien Pan, który pracował przy tym ale w zamian potrzebuje właśnie dokumentacje w rodzimym naszym języku.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dzień dobry!
Synteza uratowana, naprawił ją jeden z kolegów krótkofalowców ze Świnoujścia, teraz radio działa jak należy :wink: Na paśmie 14MHz udało mi się odebrać stacje (ruscy, włoskie, chyba mają niezłe PA...) za pomocą anteny około 8m wywalone za okno. Telegrafia na wszystkich pasmach odbierana jest super, nawet na 7MHz i 3,5MHz też udało mi się posłuchać (choć radio odbiera ino górną wstęgę ale na odbiorze DSB słychać tylko dość szeroko, zakłócenia są) nawet nasze stacje wieczorem.
Przedstawiam po kolei co było zrobione w syntezie, ja bym tego nigdy nie naprawił:
- na płytce regulacji 1MHz powinny być 2 kondensatory tantalowe 10uF a były zwykłe i to 20uF,
- na płytce dzielnika 2 opory miały luz na lutach,
- polutowano prawidłowo przewody, trzeba było podregulować dzielnik bo fiksował,
- w cewce na płytce generatora lużny był rdzeń i się przesuwał wewnątrz karkasu co dawało spadek częstotliwości generatora,
- dokładna regulacja śróbek przy mechnaiźmie zegarowym kondensatora zmiennego od MHz, przy okazji kilka śrubek trzeba było wymienić, bo zajeżdżone,
- wymienienono kilka kondensatorów na takie dziwne metalowe NRDowskie oryginały w układach regulacji, zestrojono te układy,
- wymieniono jeden kabel (wąż) od setek kHz,
- wymieniono płytkę układu regulacji MHz, stara była tak zajeżdżona, że druk miejscami odchodził.

To by było na tyle, jeszcze będę chciał dorobić odbiór dolnej wstęgi, trzeba się dobrać do BFO :roll: Ale to kiedyś, narazie postawię antenę jak należy, z dala od osiedla i tam posłucham :)
Pozdrawiam serdecznie!
PS. Mam instrukcję obsługi po polsku, to towar deficytowy, również dostałem od tego Kolegi wraz ze schematem z naniesionymi komentarzami co do strojenia. Służę pomocą...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! Wklejam film z pracy odbiornika: http://www.youtube.com/watch?v=VI538u1CcqI
Odbiór na antenie od CB :lol:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ