Rozsądna cena za tarfo dobrej jakości.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Rozsądna cena za tarfo dobrej jakości.
Mam prośbe do użytkowników forum i osób zainteresowanych .
Jaka jest dla was rozsadna cena za pożadnie wykonanie tafa ew dławika poczawszy od standardowych układów po wynalazki według specyfikacji podanej przez zainteresowanego.
Czy będzie zbyt na trafa.??
Proszę o odpowiedz tzn
np PP el 34 i sugerowana cena.
PP el 84 >>>>>
Jaka jest dla was rozsadna cena za pożadnie wykonanie tafa ew dławika poczawszy od standardowych układów po wynalazki według specyfikacji podanej przez zainteresowanego.
Czy będzie zbyt na trafa.??
Proszę o odpowiedz tzn
np PP el 34 i sugerowana cena.
PP el 84 >>>>>
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Przede wszystkim musisz zrobić coś, co jest nudne i upierdliwe - oszacuj koszty wykonania określonego trafa - materiały itd. Sprawdź, ćzy te koszty plus Twoja robocizna + zysk są na poziomie cen traf np. Zatry (czyli traf w rozsądnych cenach). Jeśli tak możesz zaczynać i budując swoją markę na rynku zacząć oferować trafa o określonych parametrach i odpowiednio określonych cenach. Wiele zależy od posiadanego zaplecza technicznego - np. znajduje się odbiorca, któy chce nawiązć współpracę ale przedtem chciałby zobaczyć czym dysponujesz - nawet manufaktura może być dobra lub badziewiasta.
Jak będziesz miał takie typowe trafa daj ogłoszenie na Forum
Jak będziesz miał takie typowe trafa daj ogłoszenie na Forum

Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
> ampliman: moim zdaniem ceny f-my ZATRA są mało rozsądne: 110zł netto za transformator dla EL84 SE, to przesada. Rozbrajające jest też to x2 w cenniku, za modyfikacje lub realizację projektu zamawiającego. Lepsze ceny ma Telto. W obu przypadkach brak jest bardziej szczegółowych danych odnośnie liczby sekcji i pasma przenoszenia (chciałbym zobaczyć jakieś charakterystyki, a nie jedynie przeczytać "20Hz-20kHz").
> Andrzej Molicki : rozkręcenie takiego interesu jest możliwe, ale utrzymanie się z niego będzie trudne (jeżeli ograniczysz sie do klientów krajowych). W Polsce rynek wzmacniaczy lampowych i komponentów do nich jest malutki, a konkurencja spora, zwłaszcza ze strony chińskich producentów.
> Andrzej Molicki : rozkręcenie takiego interesu jest możliwe, ale utrzymanie się z niego będzie trudne (jeżeli ograniczysz sie do klientów krajowych). W Polsce rynek wzmacniaczy lampowych i komponentów do nich jest malutki, a konkurencja spora, zwłaszcza ze strony chińskich producentów.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Dochodza koszta testów do certyfikatów CE, dokumentacja, problemy zwiazane z dyrektywa ROHS (ciezkie metale: olow, chrom oraz rozne chemikalia) - to moze polozyc sporo mniejszych producentow sprzetu elektronicznego albowiem w dyrektywach nie pozostawiono mozliwosci wyjatku dla producentow marginesowych. Do uznanych wyjatkow naleza pewne grupy aparatury medycznej i wojskowej.
Aleksander Niemand
Zibi -> może być to oczywiście Telto, nie upieram się, chodzi mi po prostu o przyjęcia jakiegoś poziomu odniesienia, a takim mogą być ceny jakiegoś producenta, który już oferuje konkretny produkt.
Do wszystkich -> myślę, że informacje związane z problemami (np. znaki bezpieczeństwa itd) stanowić będą pomoc dla Kolegi Andrzeja z jakimi problemami moze się spotkać a nie są próbą przestraszenai go aby nie podejmował się tego zadania.
Więcej optymizmu. Mając zaplecze i chęci ja bym spróbował rozkrecić taką manufakturę (niestety mam tylko chęci).
Miłego weekendu

Do wszystkich -> myślę, że informacje związane z problemami (np. znaki bezpieczeństwa itd) stanowić będą pomoc dla Kolegi Andrzeja z jakimi problemami moze się spotkać a nie są próbą przestraszenai go aby nie podejmował się tego zadania.
Więcej optymizmu. Mając zaplecze i chęci ja bym spróbował rozkrecić taką manufakturę (niestety mam tylko chęci).
Miłego weekendu

Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
Telto niestety nie wysila sie w produkcji traf głośnikowych. Domyslam sie także że i Zatra produkuje podobne, poniewaz obie firmy wywodzą sie z jednego "pnia" ze tak powiem, sa to firmy powstałe na bazie dawnej, państwowej Zatry. Ich produkty zapewne powstaja na bazie archiwalnych projektów z dawnych lat, do tego w dziale handlowym ludzie sa niestety nidoinformowani, niewiele moga powiedzieć na temat swoich produktów. Podobnie jest w obu firmach (rozmawiałem, to wiem).
Np. TG08 Telto, do PP na EL84 ma 5 sekcji (w sumie), na rdzeniu bodajże E105 z uzwojeniem anodowym które mozna od biedy uznac za ultralinearne. W kazym razie odczepy sa mniej więcej w połowie. W dziale handlowym oczywiscie nie wiedza o co chodz z tym ultralinearem. Symetria uzwojen jest taka sobie, co uważam za sukces, jako ze uzwojenia nie sa dzielone (karkas nie jest dzielony).
Ale faktycznie, trafo przenosi założone pasmo, ze sprzężeniem ma nawet od ok 20 Hz do ok. 40 kHz.
Co zaskakujace gra dobrym basem, przestrzennie, łagodnie i dość szczegółowo.
R
Np. TG08 Telto, do PP na EL84 ma 5 sekcji (w sumie), na rdzeniu bodajże E105 z uzwojeniem anodowym które mozna od biedy uznac za ultralinearne. W kazym razie odczepy sa mniej więcej w połowie. W dziale handlowym oczywiscie nie wiedza o co chodz z tym ultralinearem. Symetria uzwojen jest taka sobie, co uważam za sukces, jako ze uzwojenia nie sa dzielone (karkas nie jest dzielony).
Ale faktycznie, trafo przenosi założone pasmo, ze sprzężeniem ma nawet od ok 20 Hz do ok. 40 kHz.
Co zaskakujace gra dobrym basem, przestrzennie, łagodnie i dość szczegółowo.
R
Transformatory głośnikowe stanowią nargines produkcji obu zakładów, stąd może takie , a nie inne podejście działów sprzedaży do pytających o nie. Oprócz tego widoczny jest brak wiedzy, ale trudno sie dziwić, ponieważ od lat lampy stanowią margines programu nauczania, a literatura, która pochodzi z lat 70-tych i wcześniejszych, nie jest wznawiana. Brak jest też nowych publikacji (wyjątek stanowi książka Aleksandra Zawady).
Być może , jakimś rozwiązaniem byłoby zlecanie TELTO wykonania własnych projektów transformatorów i dalsza ich odsprzedaż. Dzieki temu można ominąć problemy z certyfikacją, nie trzeba też ponosić nakładów na sprzęt.
Być może , jakimś rozwiązaniem byłoby zlecanie TELTO wykonania własnych projektów transformatorów i dalsza ich odsprzedaż. Dzieki temu można ominąć problemy z certyfikacją, nie trzeba też ponosić nakładów na sprzęt.
-
- 500...624 posty
To raczej było by posrednictwo sprzedaży a nie produkcja a mnie zależy na zrobieniu czegoś naprawdę dobrego bo ,,średniaki,, to juz kilka firm produkuje. Liczę się z sporymi trudnościami zarówno natury technicznej jak i biurokracją ale sądzę że da się to jakoś przeskoczyć.Zibi pisze: Być może , jakimś rozwiązaniem byłoby zlecanie TELTO wykonania własnych projektów transformatorów i dalsza ich odsprzedaż. Dzieki temu można ominąć problemy z certyfikacją, nie trzeba też ponosić nakładów na sprzęt.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma