Przyszedł czas na wykonanie transformatora głośnikowego, tak więc obrałem kształtkę EI120, karkas o wysokości 7cm i zabrałem się do liczenia w oparciu o artykuł: http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... rafgl1.htm. Ma być to transformator SE dla EL34 o Z=2500 Ohm. Przekrój rdzenia wynosi około 28cm^2 więc nie przesteruję transformatora.
Pasmo przenoszenia od dołu obrałem za 20Hz i zgodnie ze wzorem
indukcyjność uzwojenia pierwotnego wynosi około L=20H. Kolejno zgodnie ze wzorem
obliczyłem objętość czynnego żelaza w trafie V=637cm^3. Prąd spoczynkowy lampy wynosi I=100mA=0,1A. Obliczyłem wartość [(L*I^2)/V]=3,13 E-4. Średnia długość strumienia magnetycznego wynosi Lż=22,28cm. Z wykresu Hanna odczytałem wartość Lp/Lż równą 0,00105. Z tego wynika że szczelina powietrzna w trafie powinna wynosić około Lp=0,23mm. Potem odczytałem wartość (I*Z/Lż)=7,3 i obliczyłem liczbę zwojów uzwojenia pierwotnego Z=1664. Przez to uzwojenie płynie prąd 100mA, więc minimalna średnica wynosi 0,25mm. Zakładam impedancje obciążenia 16 Ohm(zrobię też odczepy dla 8 i 4 Ohm)więc przekładnia wynosi n=(2500/16)^0,5=12,5. Zakładam prąd tam płynący 2A(dla odczepu 4 Ohm). 1664/12,5=133 <==tyle zwojów będzie w uzwojeniu wtórnym.Jeżeli wykonam 1 uzwojenie pierwotne i 3 wtórne połączone równolegle zajmie to 7,75cm^2. Okno ma pole przekroju 12cm^2.Pytania:
1.Czy moje obliczenia są poprawne?
2.O paśmie przenoszenia od góry decyduje indukcyjność rozproszenia. Jak ją obliczyć?? Gdzie można o tym poczytać?
3.Jakie pasmo przenoszenia od góry będzie miał ów transformator przy następującym, podziale:
1/4 pierwotnego-> I wtórne-> 1/4 pierwotnego-> II wtórne->1/4 pierwotnego->III wtórne->1/4 pierwotnego??
interesuje mnie uzyskanie najmniej 40kHz(gdyż w połowie pasma trafo odwraca fazę??).