Saba Meersburg Automatic Różnice
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
- Kontakt:
Saba Meersburg Automatic Różnice
Witam
Mam do Was pytanko.
Ostatnio zainteresowałem się radioodbiornikami saby z automatycznym strojeniem, a w szczególności modelami:
Saba Meersburg Automatic
rok 1954
lampy:
11: ECC81 EC92 ECH81 EF89 EM34 EBF80 EB91 ECC83 EL12/375 EABC80 ECL80
Liczba obwodów
11 AM, 13 FM
3 głośniki 18 ?! W mocy
-nigdzie poza Radiomuseum nie widziałem tego radioodbiornika
http://www.radiomuseum.org/r/saba_meers ... matic.html
Saba Meersburg Automatic 6-3D
rok 1955/56
lampy:
10: EC92 EC92 ECH81 EF89 EM71 EF89 EABC80 EABC80 ECL80 EL84
Liczba obwodów
10 AM, 13 FM
4 głośniki, 5W mocy
Wejście na pilot przewodowy i chyba w związku z tym 2 silniki- jeden do strojenia drugi do reg głośności.
http://www.radiomuseum.org/r/saba_meers ... _6_3d.html
Saba Meersburg Automatic 7
rok 1956/57
lampy:
10: EC92 EC92 ECH81 EF89 EM34 EF86 EL84 EABC80 ECL80 EBF89
Liczba obwodów
11 AM, 14 FM
4 głośniki, 5W mocy
http://www.radiomuseum.org/r/saba_meers ... tic_7.html
Saba Meersburg Automatic 8
rok 1957/58
lampy:
10:EC92 EC92 ECH81 EF89 EM34 EBF89 EABC80 EF86 EL84 ECL80
Liczba obwodów
8 AM, 1 FM
4 głośniki, 5,5W mocy
http://www.radiomuseum.org/r/saba_meers ... tic_8.html
Nowsze modele mi się nie podobają zewnętrznie.
Mam pyt dlaczego model 8 mimo tego, że jest najmłodszy ma słabsze parametry od np 7.
Czy model Meersburg Automatic ma naprawdę 18W mocy, czy to tylko błąd w opisie,
Czy ktoś z Was ma model 6-3D z pilotem.
Za wszystkie informacje dziękuję, bo bez znajomości niemieckiego zbyt dużo dowiedzieć się nie da, a na allegro ostatnio dość często pojawiają się te radia i chcę jakiś sobie kupić.
Pozdrawiam
Mam do Was pytanko.
Ostatnio zainteresowałem się radioodbiornikami saby z automatycznym strojeniem, a w szczególności modelami:
Saba Meersburg Automatic
rok 1954
lampy:
11: ECC81 EC92 ECH81 EF89 EM34 EBF80 EB91 ECC83 EL12/375 EABC80 ECL80
Liczba obwodów
11 AM, 13 FM
3 głośniki 18 ?! W mocy
-nigdzie poza Radiomuseum nie widziałem tego radioodbiornika
http://www.radiomuseum.org/r/saba_meers ... matic.html
Saba Meersburg Automatic 6-3D
rok 1955/56
lampy:
10: EC92 EC92 ECH81 EF89 EM71 EF89 EABC80 EABC80 ECL80 EL84
Liczba obwodów
10 AM, 13 FM
4 głośniki, 5W mocy
Wejście na pilot przewodowy i chyba w związku z tym 2 silniki- jeden do strojenia drugi do reg głośności.
http://www.radiomuseum.org/r/saba_meers ... _6_3d.html
Saba Meersburg Automatic 7
rok 1956/57
lampy:
10: EC92 EC92 ECH81 EF89 EM34 EF86 EL84 EABC80 ECL80 EBF89
Liczba obwodów
11 AM, 14 FM
4 głośniki, 5W mocy
http://www.radiomuseum.org/r/saba_meers ... tic_7.html
Saba Meersburg Automatic 8
rok 1957/58
lampy:
10:EC92 EC92 ECH81 EF89 EM34 EBF89 EABC80 EF86 EL84 ECL80
Liczba obwodów
8 AM, 1 FM
4 głośniki, 5,5W mocy
http://www.radiomuseum.org/r/saba_meers ... tic_8.html
Nowsze modele mi się nie podobają zewnętrznie.
Mam pyt dlaczego model 8 mimo tego, że jest najmłodszy ma słabsze parametry od np 7.
Czy ktoś z Was ma model 6-3D z pilotem.
Za wszystkie informacje dziękuję, bo bez znajomości niemieckiego zbyt dużo dowiedzieć się nie da, a na allegro ostatnio dość często pojawiają się te radia i chcę jakiś sobie kupić.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Re: Saba Meersburg Automatic Różnice
Co do Meersburga 8, to jest to błąd na stronie - w instrukcji podana liczba obwodów jest taka sama jak w siódemce.
Przeglądałem sobie schematy - one właściwie niczym się nie różnią. Zwróciłem uwagę, że Meersburg 8 ma przy silniku jeden kondensator w metalowej obudowie, w 7 były to dwa smolaki.
Przeglądałem sobie schematy - one właściwie niczym się nie różnią. Zwróciłem uwagę, że Meersburg 8 ma przy silniku jeden kondensator w metalowej obudowie, w 7 były to dwa smolaki.
-
- 500...624 posty
Co do pilota, to niełatwo dostępny a ceny powalają na kolana. A radia super,mam 7 , konkuruje z nią ( z tych co posiadam) jedynie Telefunken Concertino 55TS .
- gachu13
- 1250...1874 posty
Chyba raczej błąd - z opisu wynika że w końcówce zastosowaną jedną EL12 a więc z jednej takiej lampy (pracującej w klasie A) 18W na pewno nie będzie. Prawdopodobnie ktoś zasugerował się tym że maksymalna moc rozpraszana tej lampy to właśnie 18W.Czy model Meersburg Automatic ma naprawdę 18W mocy, czy to tylko błąd w opisie,
Z Automatic'ów mam tego: http://www.radiomuseum.org/r/saba_breis ... tic_7.html
Bardzo fajny sprzęt, szczerze mówiąc to chyba najlepiej brzmiące lampowe radio (ze zintegrowanymi głośnikami) jakie słyszałem i to pomimo "słabowitego" stopnia wyjściowego (tylko jedna EL84 - około 4W). Problematyczne są tylko gabaryty

Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 75...99 postów
- Kontakt:
Rzeczywiście ceny go pilota są masakryczne. Tutaj:
http://www.antikradio-restored.de/fb_fb6/album.htm
gościu chce 525$.
ostatninio na alledrogo licytowałem model 6-3D, ale poszedł za 655 zl a to do mnie troszeczkę za dużo.
Teraz jest aukcja z 8.
Tak patrząc na archiwum allegro jeszcze 2 lata temu radioodbiorniki tego typu "szły" za 50-100zł.
Teraz stały się modne (w szczególności Beethoven).
Naprawdę ta Saba gra lepiej od Beethovena?
pozdrawiam
http://www.antikradio-restored.de/fb_fb6/album.htm
gościu chce 525$.
ostatninio na alledrogo licytowałem model 6-3D, ale poszedł za 655 zl a to do mnie troszeczkę za dużo.
Teraz jest aukcja z 8.
Tak patrząc na archiwum allegro jeszcze 2 lata temu radioodbiorniki tego typu "szły" za 50-100zł.
Teraz stały się modne (w szczególności Beethoven).
Naprawdę ta Saba gra lepiej od Beethovena?
pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Ciężko powiedzieć.
Porównywałem sobie z ciekawości Beethovena, Grundiga 4090 i Meersburga 8 (stojące obok siebie, nastawione na tę samą stację - oczywiście każdy był ściszany), i naprawdę ciężko stwierdzić. Każdy brzmi inaczej, ale trudno określić, czy lepiej czy gorzej. Musiałbyś sam usłyszeć takie radia, by coś określić.
Ogólnie wszystkie niemieckie odbiorniki z wyższej półki spowodowały, że nie zajmuję się już polskimi.
Porównywałem sobie z ciekawości Beethovena, Grundiga 4090 i Meersburga 8 (stojące obok siebie, nastawione na tę samą stację - oczywiście każdy był ściszany), i naprawdę ciężko stwierdzić. Każdy brzmi inaczej, ale trudno określić, czy lepiej czy gorzej. Musiałbyś sam usłyszeć takie radia, by coś określić.
Ogólnie wszystkie niemieckie odbiorniki z wyższej półki spowodowały, że nie zajmuję się już polskimi.
-
- 75...99 postów
- Kontakt:
Szczerze, to z niemieckimi wogóle nie miałem do czynienia. Z zagranicznych mam tylko Balatona r656.
Jak na jeden głośnik to gra nieźle.
Mam pytanko czy w Twojej Sabie jest jeszcze gramogon, czy tylko szafka?
Jak na jeden głośnik to gra nieźle.
Mam pytanko czy w Twojej Sabie jest jeszcze gramogon, czy tylko szafka?
- gachu13
- 1250...1874 posty
Podejrzewam że to było pytanie do mnie? Gramofon jest, ale wymieniony na nowszy (chyba z lat '70), choć też Dual (niestety numeru z pamięci nie napisze). oczywiście wkładka piezo, 3 prędkości i automatyczne ustawiania i chowanie ramienia.Mam pytanko czy w Twojej Sabie jest jeszcze gramogon, czy tylko szafka?
Pozrawiam
SQ9KQZ
Ma ktoś może schemat do radia
SABA MEERSBURG AUTOMATIC 8
Nie mogę jakoś znaleźć.
pozdr.
Nie mogę jakoś znaleźć.
pozdr.
Jeśli jest nawet różnica w ilości obwodów to w tym przypadku nieznaczna. Dodam że do ogólnej ichczby doliczono obwody w układzie dostrajania (dwa detektory FM jeden na zakresy D-S-K drugi dla UKF). Niewielka zmiana w dobroci produkowanych filtrów plus może skompensować z nawiązką brak jednego obwodu. Tak więc to jeszcze o niczym nie przesądza.Stołek pisze: Nowsze modele mi się nie podobają zewnętrznie.
18W - błąd - ktoś kto wpisywał dane podał moc admisyjną anody i siatki ekranującej lampy mocy.
Co do późniejszych z tą automatyką - mi się podobają wersje a'la amplituner (Saba Studio A ????) - nie maja głośników (choć był produkowany wariant z wbudowanymi głośnikami) - ładne ale niestety cena dobijała - często grubo powyżej 1500 EUR za odrestaurowany egzemplarz. Jedyna wada to dekoder stereo tranzystorowy.
Warto wspomnieć że przez długi czas Saba w odbiornikach "stołowych" stosowała p.cz. FM równą 6.75MHz a nie 10.7MHz - to też przedkładało się na większe wzmocnienie.
Nikt z Państwa nie jest w posiadaniu tegoż schematu ?kgeorge pisze:Ma ktoś może schemat do radia
Nie mogę jakoś znaleźć.
pozdr.
To powiedzcie mi przynajmniej na jakich zasadach działa sprzęgło napędu UKF/AM.
U mnie nie wysprzęgla, przesuwają się obie wskazówki FM/AM j bez względu na wybór zakresu pracy z klawiatury.
Jak tę kwestię doprowadzić do normalności ?
U mnie nie wysprzęgla, przesuwają się obie wskazówki FM/AM j bez względu na wybór zakresu pracy z klawiatury.
-
- 75...99 postów
- Kontakt:
Pod przełącznikami zakresów jest wałek, który przez krzywkę łączy i rozłącza taki "dinks" na silniku.kgeorge pisze:To powiedzcie mi przynajmniej na jakich zasadach działa sprzęgło napędu UKF/AM.
Właśnie kupiłem to radio i dopiero go poznaję.
- zagore1
- 2500...3124 posty
A jak z "automatem" działa?Stołek pisze:Pod przełącznikami zakresów jest wałek, który przez krzywkę łączy i rozłącza taki "dinks" na silniku.kgeorge pisze:To powiedzcie mi przynajmniej na jakich zasadach działa sprzęgło napędu UKF/AM.
Właśnie kupiłem to radio i dopiero go poznaję.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 75...99 postów
- Kontakt:
No niestety
Silnik grzeje się, ciągle jest włączony (nawet gdy mam automatic aus się nie rozprzęgla).
Gdy stroi się ręcznie to jest opór i czuć drżenie zatrzymanego silnika.
Nie działa wyłącznik sieciowy.
Spalone 2 żaróweczki podświetlające klawisze.
Spadnięta linka od anteny ferrerytowej.
Nie działająca regulacja basu (ale już wyczyszczona i nasmarowana i jest dobrze).
Radio gra czysto na wszystkich zakresach.
Mam pytanko.
Czy wyłącznik wyłącza także włączone klawisze wyboru zakresu (tak jak w większości polskich radioodbiorników)?
Bo nie widzę nigdzie żadnej krzywki, która miała by to realizować.
Pozdrawiam
Silnik grzeje się, ciągle jest włączony (nawet gdy mam automatic aus się nie rozprzęgla).
Gdy stroi się ręcznie to jest opór i czuć drżenie zatrzymanego silnika.
Nie działa wyłącznik sieciowy.
Spalone 2 żaróweczki podświetlające klawisze.
Spadnięta linka od anteny ferrerytowej.
Nie działająca regulacja basu (ale już wyczyszczona i nasmarowana i jest dobrze).
Radio gra czysto na wszystkich zakresach.
Mam pytanko.
Czy wyłącznik wyłącza także włączone klawisze wyboru zakresu (tak jak w większości polskich radioodbiorników)?
Bo nie widzę nigdzie żadnej krzywki, która miała by to realizować.
Pozdrawiam