PP 300B

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: PP 300B

Post autor: traxman »

To jest polaryzacja mieszana, spotykana sporadycznie, bo zwiększa złożoność układu, ale w jednostkowym wykonaniu można stosować, chociaż wielkich zalet nie będzie posiadała.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: malaczek »

To, że mieszana to już wiadomo. To , że wielkich zalet nie będzie, to tak jak i brak kondensatora równolegle ze wspólnym rezystorem katodowym (wpływ na symetrie minimalny a w wielu rozwiązaniach stosowany). Nie czepiam się tylko próbuję znaleźć najbardziej optymalne rozwiązanie. Mam wzmacniacz SE 300B z rezystorem w katodzie i wiem jaka ilość ciepła wydziela się z niego ( duża ). Mam kondensatory sprzęgające wrażliwe na temperaturę, które z ciekawości chciałbym użyć ( na bazie wosku pszczelego ), takie tam, jak również fakt, że rezystory dużej mocy w obudowie z radiatorem są cenowo porównywalne z innymi rozwiązaniami ( dodatkowy zasilacz napięcia ujemnego).
traxman

Ten rezystor to nie jest jedyne źródło ciepła, znacznie lepszą wydajność ma sama 300B (grzejnik+anoda wydzielają n razy więcej ciepła niż rezystor katodowy)... jeżeli jest zbyt ciepło to pozostaje tylko wentylator.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Lampa jest na zewnątrz obudowy a to już wielki "wentylator".
traxman

W Leakach i w Dynaco kondensatory z woskiem były obok lamp i żyją po 50 lat bez awarii, ale widocznie to była technologia za kilka pensów a nie jakieś tam Audio Note za wiadro dolarów....
Trzeba rozepchać i oddalić elementy i powinno dziać.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

To nie Audi note coś tam tylko niedrogie kondensatorki. Producent zaleca 50* celsjusza w otoczeniu. Ale to nie o to już chodzi. W takim razie użyję polaryzacji automatycznej jak większość rozwiązań standardowych. Jutro Dzień Dziecka. Dobrej zabawy :D
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Witam
który rodzaj połączenia lamp jest sensowniejszy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Zrób symetryczne uzwojenie żarzenia i raz, że będzie po kłopocie, a dwa, że to najprostszy i najskuteczniejszy sposób na pozbycie się przydźwięku od żarzenia.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Witam
Pomimo długiej przerwy temat wciąż aktualny.
Wzmacniacz jest już w fazie końcowej (obudowa i część elektryczna).
W związku z wątpliwościami o efekty,jakie mogę osiągnąć zrobiłem dwa różne wzmacniacze wstępne,tj. jeden kanał 6SN7 i drugi 6SL9 i sprzężenie zwrotne.
Pomiary obu kanałów zadowalające, pasmo 3dB przy 6SN7 od 10 Hz do 100, 6SL9 i sprzężenie zw. od 10Hz do 120kHz. Teraz będę próbować porównywać różnice brzmieniowe, może coś usłyszę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Gratuluję bardzo zgrabnej i estetycznej konstrukcji!

Szczególnie podoba mi się kolor malowania metalowych elementów chassis, nadaje całości charakteru retro. Jedyna rzecz która mnie trochę razi to novalowa 5687, wizualnie lepiej w towarzystwie lamp oktalowych i 300B wyglądała by pewnie 6BL7, która jest dobrą lampą sterującą jeśli chodzi o uzyskanie odpowiednio wysokiego napięcia mcz. potrzebnego do wysterowania triodowego stopnia mocy.

Panel przedni będzie jeszcze jakoś wykańczany czy jest to już wersja finalna?
Posiadasz może jakieś zdjęcia od strony montażu?
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki Maciek1.
Przód będzie dopracowany. Lamp nie zmienię,gdyż nie da się już powiększyć otworów. Zresztą myślę,że to kwestia gustu ale przede wszystkim brzmienia. Lampy sterujące to w tej chwili 6N6P. Jak już wcześniej wspomniałem, stopień wstępny to dwie różne lampy i konfiguracje. W odsłuchu nie czuję różnicy bo mam "standardowe ucho" , natomiast wyniki pomiarów przemawiają za 6H9C z zapiętą płytką pętlą sprzężenia zwrotnego (szersze pasmo, lepszy prostokąt).
Wnętrze to pająk, nie jest arcydziełem.Jak już dopracuję to załączę zdjęcia.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Krzysiek16 pisze:Zrób symetryczne uzwojenie żarzenia i raz, że będzie po kłopocie, a dwa, że to najprostszy i najskuteczniejszy sposób na pozbycie się przydźwięku od żarzenia.
Po uruchomieniu wzmacniacza okazuje się ,że lampy 300B mają jednak nawet przy symetrycznych uzwojeniach duży przydźwięk. Jedyne,co zmniejsza go znacznie, to żarzenie napięciem stałym.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Zamień kierunek połączenia grzejnika jednej lampy z pary. W ten sposób można ich używać nawet bez symetryzacji przy żarzeniu prądem zmiennym.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Ok,sprawdzę to rozwiązanie.
Natomiast nurtuje mnie następny problem a nawet dwa. Pierwsze to jak w najprostszy sposób ustawić prądy spoczynkowe lamp(wyrównać w parach), a drugi problem to pływanie napięcia. Nie wiem skąd się bierze. Może ktoś ma jakąś radę, gdzie szukać przyczyny? Zwiększanie kondensatora W filtrze nic nie daje.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

1. Podkówka 100R między Rk i katodą dla każdej z lamp osobno.
2. Jakiego rodzaju pływanie?