Łowca jeleni

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Ceny niektórych lamp są rzeczywiście porażające. Uważam jednak, że sprzedawca może sobie życzyć dowolną cenę, zaś kupujący może po prostu takiej lampy nie kupić. Chodzi mi o to, że ostra krytyka takich aukcji nie jest uzasadniona - nie chcemy chyba wprowadzenia cen regulowanych na lampy i elementy - w ostatecznym rozrachunku na pewno to się nie opłaci :wink:
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Jasne.Mamy przecież wolny rynek.Jeżeli nie będzie popytu na drogie lampy ,to sprzedawca aby coś sprzedać i zarobić,będzie musiał obnizyć cenę i zadowolić się mniejszym zyskiem.Ale na razie popyt jest spory i nie zanosi się na spadek cen a wręcz przeciwnie.Kiedyś aby kupić ciekawą lampę trzeba było wybrać się np.na Wolumen i płacić ile ktoś zaśpiewa.Dziś można włączyć internet i porównać ofertę i ceny.Jeśli chodzi o 300B to nie jest ich dużo na polskim rynku.Można kupić Elektro Harmonix,czasami trochę chińskiej czy koreańskiej produkcji oraz JJ.Najtaniej kupiłem parę 300B za ok.300zł.Może ktoś zna tanie źródła zakupu tych lamp.Będę wdzięczny za info.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

kotok pisze:kupić Elektro Harmonix,czasami trochę chińskiej czy koreańskiej produkcji oraz JJ.Najtaniej kupiłem parę 300B za ok.300zł.Może ktoś zna tanie źródła zakupu tych lamp.Będę wdzięczny za info.
Na łódzkim schaberplatzu była, jakieś pół roku temu, też za 150zł (i tak bałem się ją w łapy wziąć, żeby czasami nie upuścić :roll: ). Ostatnio jednak jej nie widziałem. Taniej to się chyba nie da kupić :(

Pozdrawiam
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Taniej, niz w Polsce nowe 300B można kupić tutaj: http://www.jacmusic.com/
Taniej, ale nie tanio - te 230 euro za parę chińskich lamp trzeba wydać ( + transport + koszty przelewu)
syrah
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: syrah »

Andrzej Molicki pisze:1).2).300B to straszny archaizm no i to wysokie napięcie anodowe
3).Odsłuchiwałem kilku wzmacniaczy na 300B i po prostu mi nie leżą . Jakoś im tego lampowego (jaja) brakuje.
4). Ja wolę lampy typowo prądowe 6s41s ,6s33s i z niezbyt wysokim napięciem anodowym no i konstrukcja samego trafa w warunkach chałupniczych jest dużo prostsza do wykonania.
300B to jedna z najbardziej liniowych lamp we wszechświecie; niby EL34 jest mniej archaiczna, bo ma dwie siatki więcej?, albo 6C33C- cud nowoczesnej techniki, bo ma pancerną anodę?

wysokie napięcie?- bez przesady

wzmacniacze na 300B nie mają lampowego "jaja"-Pan Panie Andrzeju z nas sobie robi jaja...?

Andrzej
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Popieram tym razem Kolegę syraha, co to znaczy, że 300B nie ma jaja ???
Byłem kiedyś na Audio Show w Sobieskim i właśnie cały prawie czas poświęciłem odsłuchom wzm na 300 B. Najlepszy dźwięk na tej wystawie był właśnie z wzm na 300B z Krakowa u P. Jaromira. I akurat dobrze wtedy trafiłem, bo puścił coś bardzo dynamicznego z ostrymi instrumentami perkusyjnymi.
W innym stoisku wybrałem sobie płytę, też dowalało pięknie.
Jeszcze w innym, gdy wszedłem, bardzo mnie zdziwko telepło, bo usłyszałem L.A. women The Doors, a nie jest to kawałek ulubiony przez audiofilów do testowania sprzętu - brzmiał wspaniale na lampach 300B.
MA JAJA WIELKIE I DYNAMICZNE !
pzdr apasio
p.s. proszę się nie denerwować cenami na allegro, nawet jak widać, że ktoś kupił, to może być lipa, po prostu kolega sprzedawcy "puknął", jak oni to mówią, licytację (podbił cenę). Gdyby był jakiś mechanizm, że MUSIAŁ by kupić, to, co wylicytował, inaczej by to wyglądało...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
pasio pisze:Popieram tym razem Kolegę syraha, co to znaczy, że 300B nie ma jaja ???
Byłem kiedyś na Audio Show w Sobieskim i właśnie cały prawie czas poświęciłem odsłuchom wzm na 300 B. Najlepszy dźwięk na tej wystawie był właśnie z wzm na 300B z Krakowa u P. Jaromira. I akurat dobrze wtedy trafiłem, bo puścił coś bardzo dynamicznego z ostrymi instrumentami perkusyjnymi.
Ja również byłem na Audio Show w Warszawie i miałem przyjemność rozmawiać z Panem Jaromirem z Anciend Audio. Pasio, kto wie może nawet byliśmy tam w tym samym czasie, bo też pamiętam te „instrumenty perkusyjne”. Tajemnica powalającego brzmienia jego zestawu leżała, między innymi w aktywnych monitorach, czyli lampowym wzmacniaczu na dwóch 300B o mocy bodajże 18W przenoszącym tony średnie i wysokie oraz wspomagającym go wzmacniaczu półprzewodnikowym (zamontowanym w kolumnie głośnikowej) o mocy prawie (a może i ponad) 200W wspierającym basy. Myślę, że to właśnie ten „półprzewodnik” w zestawie dodawał to „jajo”, które dało się słyszeć prawie z drugiego końca hotelowego korytarza, przy którym znajdował się pokój odsłuchowy Anciend Audio. Dla tych, którzy nie wiedzieli o istnieniu dodatkowego wzmacniacza tranzystorowego „schowanego” w kolumnie, widok maleńkiego wzmacniacza na lampach 300B w zestawieniu z potężnym uderzeniem dźwięku jaki wydobywał się z głośników mógł być prawdziwym szokiem.. :shock:

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

300B to jedna z najbardziej liniowych lamp we wszechświecie; niby EL34 jest mniej archaiczna, bo ma dwie siatki więcej?, albo 6C33C- cud nowoczesnej techniki, bo ma pancerną anodę?

wysokie napięcie?- bez przesady

wzmacniacze na 300B nie mają lampowego "jaja"-Pan Panie Andrzeju z nas sobie robi jaja...?

Andrzej[/quote]
Szanowny kolego trzeba umieć rozróżnić praktykę i pewne znane już od dawna zasady oparte na badaniach i postępie w technice od audiofilstwa .

Jedno z drugim niewiele ma wspólnego.

Każdy z nas szuka własnego brzmienia stosuje odmienne sposoby rozwiązania tego samego problemu ???/Co gra lepiej??? a może co lepiej wygląda ,??? lub więcej kosztuje. Jestem pewien że każdy z nas ma jakieś pewne kryteria brzmienia do których stara się dążyć i nie potępiam nikogo za to że podoba się komuś wzmacniacz na 300B. i nigdy nie mam zamiaru potępiać .Moje pierwsze wrażenia po odsłuchu 300b to rachityczne niskie tony i ogólny słyszalny brak mocy . Co do EL34 to wiele zależy od układu punktu pracy i producenta ,poza tym jest to pentoda więc jej brzmienie na pewno będzie inne niż triody.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
syrah
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: syrah »

.Moje pierwsze wrażenia po odsłuchu 300b to rachityczne niskie tony i ogólny słyszalny brak mocy . Co do EL34 to wiele zależy od układu punktu pracy i producenta ,poza tym jest to pentoda więc jej brzmienie na pewno będzie inne niż triody.[/quote]

Co do 300B, to oczywiście jej brzmienie absolutnie nie zależy od układu, punktu pracy, czy też producenta- nie, 300B to po prostu lipa bezwzględna

"Rachityczne niskie tony i ogólny brak mocy" to przebijają raczej z Pana wypowiedzi;
Moja rada brzmi: niech Pan posłucha wzmacniacza na 300B w push-pullu i albo Pan zmieni zdanie, albo jest Pan krową...

pozdrawiam,
Andrzej
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Moja rada brzmi: niech Pan posłucha wzmacniacza na 300B w push-pullu i albo Pan zmieni zdanie, albo jest Pan krową...

pozdrawiam,
Andrzej[/quote]

Witam .
Mamy nowego Trolla. :lol:
Albowiem forum bez trolla jest jak wóz bez konia .:wink:
Pozdrawiam i życzę wielu udanych konstrukcji
w szczególności na 300B

Utnij waść język
by poskromić mowę
Zanim owy język
utnie tobie głowę.

KROWA.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Romud !

Jednak jesteś audiofilem, o co dawno Cię podejrzewałem (któż inny zadał by sobie trud przejechania tyle kilometrów, znalezienia miejsca do parkowania itp.) Hotel Sobieski stoi w miejscu, gdzie kiedyś była budka (zielona) z piwem z beczki, do której regularnie biegałem z czajnikiem, po 5 l piwa warszawskiego, cienkiego, ale jedynego dla mnie i moich kolegów z ogólniaka ( mieszkałem blisko).
Nie chodziło mi o brzmienie i siłę basów, przed odsłuchem doskonale wiedziałem, że p. Jaromir uskutecznił kolumny na samochodowych głośnikach basowych firmy Hertz, bo ja takowe srobiłem w 1996 roku, tyle ,że na Rockford Fosgate, za co moi wszyscy koledzy odsądzali mnie od czci i wiary, (bo głośniki samochodowe), a mnie się podobało...
Po prostu była dobra średnica i góra na 300B.
Natomiast z tym playerem (bo jak to nazwać ?) grubo przesadził.
Tym bardziej, że wyłowił mnie wtedy z dużego tłoku i tylko mnie
wręczył prospekt z cenami (player za 48 000), toć kurde, ja samochód mam tańszy !
Może i wyglądam na idiotę, ale nie na wariata !
pzdr pasio i życzę jednej, a dobrej konstrukcji na 300B !
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Bardzo przpraszam za zniekształcenie nicka, pisałem do romekd
pasio, pzdr
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

;)

Post autor: ZoltAn »

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59967235

Zapewne Tesla made :wink: - naczelny "murzyn" tej firmy...

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Alek

Post autor: Alek »

Dyskusja nie jest zbyt merytoryczna, więc przenoszę wątek do znanego wszystkim działu...
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Propozycja: no to skleć ...

Post autor: ZoltAn »

Alek pisze:Dyskusja nie jest zbyt merytoryczna, więc przenoszę wątek do znanego wszystkim działu...
... ,Aleczku, dział "Ambona" (nie tylko do głoszenia kazań, także myśliwska) gdzie będzie jednoznaczne miejsce do zamieszczania takich dziwnych "trofeów" wyławianych z różnorodnych aukcji czy stron internetowych :roll:

Bo to - wbrew pozorom - do końca nie są śmiecie i dyskusje "w tym temacie" także nimi nie są - mimo faktu, że zaśmiecają istotne dyskusje.
Oczywiście z zachowaniem zasad: bez obsceny, inwektyw, obrażania ludzi...

Propozycja rzucona - co Onorevole Societas na to???

Przesuń tę odpowiedź do "działu wiadomego" - umieściłem ja tutaj z racji potencjalnych czytelników.

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/