Körting Supra Selector 39

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Körting Supra Selector 39

Post autor: czapa tranzystor »

Śłyszał ktos o korting supra selector 39w bo na allegro nie ma.Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Radziecki Elektrit -> Mińsk R7, remont

Post autor: gachu13 »

A co Cię na jego temat interesuje? Schemat masz tu lub tu. Ogólnie dość typowe niemieckie radio z końca lat 30 choć z wyższej półki (wzmacniacz w.cz., mocna lampa głośnikowa EL12, dość rzadkie - zwłaszcza do kupienia obecnie - magiczne oko zintegrowane z pentodą m.cz.).
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Mam go wziąłem się za obudowę,wszystko rozkręciłem na części pierwsze i wyczyściłem,skala w pięknym stanie zachowana,chasis trochę skorodowany ale wszystko orginalne oprócz zasilania było tam grzebane i ktoś zaaplikował dwa polskie kondziory przywiązane na drut.Głośnik jak nowy.
Czy to jest unikatowe radio bo nigdzie nie widać na sprzedaż?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Chcecie gadać o Kortingu to załóżcie osobny temat. To nie ma nic wspólnego z Mińskiem R7!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

To że jakiegoś radia nie widać na allegro to jeszcze nie znaczy że jest unikatowe. U nas zapewne ten model nie jest popularny (zresztą żadne przedwojenne radia nie są) ale z racji tego że niczym specjalnym się nie wyróżnia to nie wydaje mi się żeby był gdziekolwiek silnie poszukiwany. Ogólnie jak spojrzysz na to ile w miarę dobrze prosperująca firma wypuszczała rocznie modeli (zwykle 4-7 nowych w każdym sezonie, często w 3 wersjach zasilania) to zrozumiesz że podobnych (ale nie takich samych) radii jest mnóstwo.
Do Marcina - przepraszam za offtopic, prosiłbym moderatora o przeniesienie postów.
A co do Minska R7 to uważam (z całą świadomością) to radio za ścisłą czołówkę jeśli chodzi o jakość wykonania, zwłaszcza pod chasis (łączówki, niezniszczalne kondensatory - białe "czekoladki" itd). Z głośnikiem jest o tyle problem że wygląda całkiem jak ten z późnych Elektritów i pewnie będzie drogi jak się pojawi na allegro, także chyba musisz powalczyć z tą membraną.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Marcin K. pisze:Chcecie gadać o Kortingu to załóżcie osobny temat. To nie ma nic wspólnego z Mińskiem R7!
Może moderator by się włączył , bo coś ostatnio różne wątki są zaśmiecane!
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Körting Supra Selector 39

Post autor: tszczesn »

To średnio rzadki model radia z 1939 roku, była też wersja rok późniejsza. Dość ciekawie rozwiązane automatyczne strojenie (mówię o modelu 40W, nie wiem czy w 39W jest podobnie), z ARCz.
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Dziwna akcja rozdzielenie tamatu moja pierwsza taka jazda ale fajnie.

Dobra do rzeczy wiadomo że nie jest to nie wiadomo co ale też nie jest takie cieńkie.Na razie nie biorę się za naprawę bo nie czuję weny, do takich klimatów trzeba mieć ostrą cierpliwość.
Ale dam zdjęcia radia w takim stanie jak je wydoiłem w długopolu zdroju od kobiety która kiedyś pracowała w sanatorium i mówiła że zostawiła sobie te lepsze a te zwykłe wstawiła do suszarni :?:
Na dzień dzisiiejszy radio obudowa jest rozkręcona na części pierwsze i możę kiedyś dam ją specjaliście który przeprowadza szlifowanie i potem nakładanie kilkunastu warstw lakieru,podobnie jest ze starymi meblami, nie ma co się wypuszczać z pędzlem i puszką na takie klimaty.
A i jeszcze dziwna faza na temat lampy nie jako dosztukowanej polskiej ebl 21 zamiast el 12(potem dam zdjecia)tak że polska lampa jest jakoś nogami zlutowana do tego gniazda el12 a następnie całość wkładana do gniazda w chasis.
J kiedyś te radio działało.

Na dniach postaram sie dać zdjecia tego o czym mówiłem. :idea:

{
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty