tszczesn, naprawdę takiej nie widziałeś?
Słyszałem trzy hipotezy:
1) Klepano na eksport.
2) Klepano jako części zamienne do ściągniętych z zachodu OTVC.
3) Próbowano zrobić krajowy OTVC z zasilaniem uniwersalnym.
Załączniki
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498
futrzaczek2 pisze:tszczesn, naprawdę takiej nie widziałeś?
Słyszałem trzy hipotezy:
1) Klepano na eksport.
2) Klepano jako części zamienne do ściągniętych z zachodu OTVC.
3) Próbowano zrobić krajowy OTVC z zasilaniem uniwersalnym.
Nie widziałem. Ale fakt, tak późnymi lampkami się nie interesuję i mogłem ją po prostu przeoczyć. Za to na Ebayu była też ale nie zapisałem zdjęcia, szkoda) EL34 Polamu.
tszczesn pisze:Za to na Ebayu była też ale nie zapisałem zdjęcia, szkoda) EL34 Polamu.
Wszystko to już było w Twoim wątku z 2007 roku, łącznie z dwoma różnymi zdjęciami EL34 Polamu. Wstawiliśmy tam mnóstwo bardzo ciekawych zdjęć a teraz nowi członkowie Forum ekscytują się odkrywanymi na nowo lampami...
tszczesn pisze:Za to na Ebayu była też ale nie zapisałem zdjęcia, szkoda) EL34 Polamu.
Wszystko to już było w Twoim wątku z 2007 roku, łącznie z dwoma różnymi zdjęciami EL34 Polamu. Wstawiliśmy tam mnóstwo bardzo ciekawych zdjęć a teraz nowi członkowie Forum ekscytują się odkrywanymi na nowo lampami...
ZoltAn pisze:A RFT? Robili je i z otworami i bez, te bez otworów były najwcześniejsze - najpierw w wersji fiutowatej (jak by ją to określił pewien znajomy stary lampiarz... , to ta koślawka od lewej) potem z bardziej już spłaszczoną główką bańki.
Zastanowiła mnie ta pierwsza z lewej z dołu AZ12 Telamu, jest znacznie większa gabarytowo niż inne, to jeszcze można tłumaczyć innymi latami produkcji. Jednak zaraz obok niej jest z tego samego okresu produkcji, a nawet z tego samego roku i prawie tego samego miesiąca. Czyżby Telam robilł na jednej linii różne wymiarowo lampy w tym samym czasie? a jaki byłby tego sens?