12AX7 WA Sovtek uszkodzona czy ok?!!!

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marek.P

12AX7 WA Sovtek uszkodzona czy ok?!!!

Post autor: Marek.P »

Witam fachowców .
Zakupiłem kilka sztuk 12ax7 wa Sovtek w Thomann.de .
Na zdjęciu widać problem szare nieregularne smugi na dnie bańki : uszkodzona czy to normalne ???
ff.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Re: 12AX7 WA Sovtek uszkodzona czy ok?!!!

Post autor: Tomasz.W »

Miałem niedawno lampki 12AT7 które wyglądały jak tęcza. I to nie dno lampy a cała powierzchnia szkła. Pomiary nie wykazały żadnych "dziwnych" wartości. Po wstawieniu do wzmacniacza sprawują się bez zarzutu. Co prawda mnie to słoń na ucho nadepnął lecz właściciel naprawianego sprzętu żadnych "ale" nie zgłasza. A minęło już kilka miesięcy.
Alek

Post autor: Alek »

Po obejrzeniu zdjęcia stwierdzam to samo, co pisałem na PW:
Ten szary okrąg to wytrącony ołów ze szkła. Ołów ten wytrącił się podczas zatapiania talerzyka z przepustami ze szkła ołowiowego z bańką ze szkła sodowego. Takie wytrącanie ołowiu zachodzi, gdy palniki dawały płomień redukujący (niezbyt dokładnie były wyregulowane w fabryce). Nie wpływa to jednak na pracę lamp, choć może nie wyglądać zbyt estetycznie.
Ponadto należy stwierdzić, że lampy te powinny być zakazane, bo nie spełniają dyrektywy Rosh- zawierają ołów :mrgreen:
pierwszy

Post autor: pierwszy »

RoHS (Restriction of Hazardous Substances) :D
Z tym spelnieniem jednak nie jest tak do konca, jak elektronikom sie wpaja ( a przynajmiej sprobuje).
Wojsko od poczatku nie kupilo tego badziewia i uzywa tylko i wylacznie spoiwa na bazie olowiu.
Sprzet medyczny tez i po krotkim czasie przemysl samochodowy po cichu tez wrocil do Pb.
Kto zgadnie dlaczego?* :D

Pytanie dodatkowe:
Jak to jest ze mimo przepisow RoHS slobodnie i legalnie mozna kupic paste, cyne z normalna zawartoscia olowiu?
Czy nie prosciej zdelegalizowac olow, tak jak to sie dzieje z narkotykami, zamiast "kusic" legalnym dostepem?

*
niezawodnosc sprzetu ratujace zycie (w krajach cywylizowanych)
czujniki, komputer pokladowy sterujacy airbagem
a w wojsku to wiadomo, trzeba trafic za pierwszym razem

:arrow: Marek.P
Czy nie prosciej zamiast angazowac dookola wszystkich pomierzyc tych lamp?
Podobno masz sprzet pomiarowy.
Albo wtyknac do (dotychczas) dzialajacego sprzetu, jak to robia ludzie bez sprzetu pomiarowego, i stwierdzic ze jest dobrze (lub nie)?
Marek.P

Post autor: Marek.P »

Lampy są nowe zakupione w Thomann.de ,nie moge ich wlożyc do gniazd bo mi nie przyjmą jak bym zechciał odesłać że coś z nimi nie tak . Rozumiesz ?Po to jest chyba forum żeby się zapytać takiego gościa jak Alek np.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Rozumiem, ale podobno masz sprzet pomiarowy, oscyloskop i zasilacze, to w czym problem?
_idu

Post autor: _idu »

Marek.P pisze:Lampy są nowe zakupione w Thomann.de ,nie moge ich wlożyc do gniazd bo mi nie przyjmą jak bym zechciał odesłać że coś z nimi nie tak . Rozumiesz ?Po to jest chyba forum żeby się zapytać takiego gościa jak Alek np.
Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałeś? Jak masz stwierdzić że lampa jest dobra czy zła bez jej użycia(czy w układzie docelowym czy pomiarowym skleconym do przetestowania)?