Fading na KF

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Fading na KF

Post autor: whwp »

Rapture -> "wzięcie" - taki przekład napotkałem. Chyba dobry.
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

OTLamp pisze:
zjawisko pisze:
Są dwie rzeczy które mnie naprawdę przerażają - ludzka głupota i fanatyzm religijny.
Często pierwsze idzie z drugim w parze: http://www.youtube.com/watch?v=XqflhC6JPKA
"Wschodnie sztuki walki", "Pozytywne myślenie"... Nie mam więcej pytań, poprostu lina na szyję i baj baj :roll:
Wracając do Tematu. Posłuchajcie ChRMN (Chińskie radio międzynarodowe), komuna przemawia za każdym słowem ale posłuchać warto, można się nie tylko ucieszyć z treści ale i z akcentu :lol:
Kiedyś jeszcze nadawało radio Białoruś. Koledzy piszą że jeszcze nadaje, ja jednak nie mogę tego znaleźć. Co ważne może źle szukam bo złapałem to na Pionierku na falach średnich, moc sygnału była gigantyczna, odbiór lepszy jak Jedynki, czysto, zrozumiale. Może na KF nadają ale gdzie? Chciałbym posłuchać.
Ma ktoś również dokładną f tej hamerykańskiej "chrześcijańskiej" stacji oraz w jakich godzinach nadają? Chyba zacznę DX-y, to fajna zabawa :lol:
Pozdrawiam!!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Marcin K. pisze: Ma ktoś również dokładną f tej hamerykańskiej "chrześcijańskiej" stacji oraz w jakich godzinach nadają? Chyba zacznę DX-y, to fajna zabawa :lol:
Pozdrawiam!!!
Masz jakikolwiek tunera cyfrowy sat FTA?
Kilka stacji z rodziny Family. Nie tylko ich.
Nadają na HotBird'zie odkąd tylko miałem w łapach pierwszy tuner cyfrowy sat.

12597 V 27500 3/4 QPSK 8233 (8191, 2025) FTA -> Family Radio Int 1
12597 V 27500 3/4 QPSK 8234 (8191, 2027) FTA -> Family Radio Int 2
12597 V 27500 3/4 QPSK 8221 (8191, 2113) FTA -> Family Radio Europe

Przeżywają kryzys tylko 3 stacje obecnie... Mieli ich kiedyś chyba 3 razy wiecej...
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

STUDI pisze: Masz jakikolwiek tunera cyfrowy sat FTA?
Kilka stacji z rodziny Family. Nie tylko ich.
Nadają na HotBird'zie odkąd tylko miałem w łapach pierwszy tuner cyfrowy sat.
Można też przez Internet, ale to nie to samo co słuchanie radia na KF. ;)

BTW ktoś z was wspominał o słuchaniu KF na starszych radiach w rodzaju Pioniera. Możecie porównać jakość odbioru do współczesnych radyjek "światowych" z syntezą, np. takiego mojego Yacht Boy'a 80?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

:arrow: STUDI mam tylko dekoder n-ki :roll:
Wczoraj przeprosiłem się z VEF242 i śledziłem stacje nadawcze gadające po naszemu i złapałem między innymi:
- TWR Europe (z Monako) na 5.915MHz (50.7m) oraz na 7.220MHz (41,5m), treści religijne dla dzieci, 15 minut gadania,
- Polskie Radio dla zagranicy na 15.265MHz (19.6m) ale nie znalazłem na 11.790MHz (25.4m) nadającego z GB, treść typowo informacyjna,
- Familly Radio (udało się złapać z miejscowości Samara ale z USA nie, za daleko) na 9.615MHz (31.2m) no i treść jak wcześniej wspomniano typowo kaznodziejska, aż żona z mamą usiadły i posłuchały z czystej ciekawości. Można się przestraszyć :evil: Nadają na tej fali od 20-21 godziny.
- Watykanu nie szukałem bo tego można posłuchać na Jedynce po 17tej czy 18tej godzinie.
W pliku załączam nagrania dźwiękowe z komórki to sobie możecie posłuchać.
Kto utrzymuje takie stacje jak Familly Radio? Chyba jakaś "sekta" jak słuchacze radia M...
Aha, jeszcze pytanie: jaka jest różnica między zwykłą stacją radiową a stacją broadcastingową?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Marcin K. pisze:Kto utrzymuje takie stacje jak Familly Radio? Chyba jakaś "sekta" jak słuchacze radia M...
Żeby to zrozumieć musisz zrozumieć specyfikę religii w USA. Tam obowiązują normalne reguły wolnorynkowe. Poszczególne "kościoły" walczą ze sobą o klientów i stosują normalne zagrywki marketingowe, żeby ściągnąć do siebie ludzi. Reklamy w mediach, billboardy, spotkania z wiernymi organizowane jak koncerty rockowe. Pomiędzy wielkimi graczami są też maleńkie wspólnoty, które u nas nazwałoby się sektami. ;)
Konkurencja nakręca koniunkturę.

Poza tym zdziwiłbyś się w jakie brednie ludzie są w stanie uwierzyć (i zapłacić za nie). Mamy się za cywilizowanych, a to przecież w naszym kraju w latach dziewięćdziesiątych ludzie gapili się na faceta, który machał rękami i wytrzeszczał oczy na ekranie telewizora "energetyzując" butelkę wody przyłożoną do ekranu. To u nas ludzie są w stanie zapłacić niemałe pieniądze za seans "medycyny alternatywnej" opierającej się na sprzecznych z nauką założeniach (homeopatia, meridiany, równowaga "kosmicznych energii"). Ci sami ludzie mają przecież za sobą całe lata państwowej szkoły, gdzie na biologii tłumaczono im jak działa ludzki organizm i skąd biorą się choroby...
Spotykam nieraz ludzi po studiach, którzy są w stanie uwierzyć w teorie spiskowe o rewolucyjnych źródłach energii blokowanych przez koncerny naftowe. Gdy zagłębiłem się w szczegóły okazało się, że delikwent nie miał pojęcia o zasadzie zachowania energii i łykał każdą bzdurę wyczytaną w Internecie, choćby był to w istocie opis perpetuum mobile. ;)

Aha, jeszcze pytanie: jaka jest różnica między zwykłą stacją radiową a stacją broadcastingową?
A co to jest "zwykła" radiostacja? Radiostacje mogą być różne: nadawcze, odbiorcze, nadawczo-odbiorcze, wojskowe, cywilne, amatorskie, komunikacyjne, nawigacyjne, radiofoniczne itp. Możliwe są oczywiście kombinacje kilku powyższych. :)
Broadcasting to po prostu angielskie określenie radiofonii.
Ostatnio zmieniony ndz, 15 maja 2011, 10:55 przez Atlantis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Żadna, to kwestia czysto językowa.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

OK, już kumam, spotykałem się w internecie z dwojakim określeniem radiostacji toteż musiałem zapytać :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

BTW ktoś z was wie gdzie mogę znaleźć aktualną rozpiskę transmisji radiofonicznych na SW?
Jakiej instalacji potrzeba do słuchania Ameryki? Wystarczy Grundig i 20 metrów kabla rozwieszonego za oknem w roli anteny, czy jednak potrzeba czegoś bardziej wyrafinowanego?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Kolega podawał juz tą stronkę, naprawdę polecam, jest genialna:
http://www.short-wave.info/index.php
Możesz wybrać stację, w jakim języku i pokazuje czy aktualnie nadaje. Ponadto podaje częstotliwość, moc nadajnika, lokalizację...
Wejdź też na radiopolska.pl, tam również jest spory spis stacyj.
Ameryki nie posłuchasz (jeśli chodzi o Familly Radio) bo mają nadajnik tylko 100kW, chyba że propagacja pozwoli. Ale wątpię bo u nas noc, u nich dzień i propagacja inna w dzień i w nocy. Ale próbować można jednak im dłuższa i wyżej antena tym lepiej. Niestety ale zrobisz dobrą antenę to będziesz zaskoczony efektami.
Czy słyszeliście o UVB-76 na 4625kHz? Po co to nadaje?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Marcin K. pisze: Ameryki nie posłuchasz (jeśli chodzi o Familly Radio) bo mają nadajnik tylko 100kW, chyba że propagacja pozwoli. Ale wątpię bo u nas noc, u nich dzień i propagacja inna w dzień i w nocy. Ale próbować można jednak im dłuższa i wyżej antena tym lepiej. Niestety ale zrobisz dobrą antenę to będziesz zaskoczony efektami.
Jakąś stację z Nashville (kierując się danymi ze wspomnianej strony) udało mi się dzisiaj odebrać poziom szumów był dość znaczny (odbiornik oczywiście ustawiony na DX) ale dało się zrozumieć treść wypowiedzi, szczególnie przy wykorzystaniu słuchawek.
BTW jak powinienem wykonać antenę do słuchania broadcastów na KF? Wiem jak to wyglądało przed wojną (wtedy zewnętrzna antena otwarta wraz z porządnym uziemieniem była standardem, nie tylko przy odbiorze detektorowym). A jak używało się odbiorników z lat pięćdziesiątych, sześćdziesiątych i siedemdziesiątych do odbioru tych zakresów? W końcu nie tylko lampowce z epoki Pioniera, ale również późniejsze półprzewodnikowe "klocki dzierżo0niowskie" miały gniazdka do podłączenia uziemienia i anteny AM.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Zasady wykonywania anten są cały czas takie same, fizyki nie zmienisz. Możesz sobie zrobić specjalną antenę obliczoną na daną częstotliwość jakiś dipol, możesz zastosować dłuuuuuugi kabel i też będzie dobrze. Zasady napisałem w poście powyżej (długa i wysoko->lepszy odbiór). Zobacz jakie anteny mają krótkofalowcy. Mój znajomy ma na działce 30m drutu rozcigniętego między drzewami na izolatorach i robi takie QSO że szok :) Złap jakąś stację na KF, słabą, podłącz uziemienie i zobacz czy poprawi się odbiór. Jeśli nie to uziemienie nie jest potrzebne.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Do nasłuchów KF jak i prowadzenia QSO polecam antenę G5RV [ http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... v_1061.gif ].
Używam takiej już od kilku lat z powodzeniem, prosta w budowie i dobrze się stroi na KF, co prawda do nasłuchu małym odbiorniczkiem to trochę overkill ale może zdobędziesz kiedyś np. Wołnę czy R250 i zacznie się zabawa na całego.
Awatar użytkownika
WLODZIMIERZ FURKA
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: WLODZIMIERZ FURKA »

Nie proponujcie młodym takich anten.
Taka antena może zabić.
Jeżeli ktoś nie ma uziemienia z zakopanej bednarki niech nie próbuje.
Podczas burzy iskrownik tej anteny cały czs strzela.
Jak ktoś podłączy uziemienie do rury wodociągowej,to może zabić kilku lokatorów.
Pozdrowienia dla Teściowych
Włodzimierz
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

WLODZIMIERZ FURKA pisze:Nie proponujcie młodym takich anten.
Taka antena może zabić.
Jeżeli ktoś nie ma uziemienia z zakopanej bednarki niech nie próbuje.
Podczas burzy iskrownik tej anteny cały czs strzela.
Jak ktoś podłączy uziemienie do rury wodociągowej,to może zabić kilku lokatorów.
Oczywiście gdybym zabrał się za robienie porządnej instalacji antenowej wykonałbym też odpowiednie uziemienie. Warunki są raczej dobre - grunt jest wilgotny już na stosunkowo niewielkiej głębokości. Musiałbym tylko wykopać dół i zakopać w nim kawał blachy. Jest też (nieczynna już) studnia w postaci ręcznej pompy połączonej z metalową rurą siedzącą w ziemi.

Tak swoją drogą jak dzisiaj wygląda taka instalacja? Przed wojną instalowało się przełącznik uziemiający antenę na czas burzy - najlepiej za oknem. Dzisiaj da się to zrobić jakoś prościej, ale tak, żeby uniknąć niebezpieczeństwa w przypadku bliskiego uderzenia pioruna (albo nawet trafienia w samą antenę)?

Czy budynek musi posiadać instalację odgromową, żeby można było uznać, że antena nie stwarza żadnego zagrożenia?