Transformator 50 watt ala Marshall poejmnośc vs indukcyjnoś
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformator 50 watt ala Marshall poejmnośc vs indukcyjnoś
Wiem że jest dział transformatory ,ale to trafo jest gitarowe więc dałem temat tu .
Mam od pewnego czasu pewien kłopot którego nijak nie mogę okiełznać
dlatego że poprawa jednego parametru ciągnie za sobą pogorszenie innych , konkretnie chodzi mi o pojemność vs indukcyjność upływu
Taki oto transformator : ma łącznie zwojów anodowego 1745 i stosownie po przełożeniu z Raa 3400 60/85/121 do 4,8,16 Ohm .
Chodzi o to że pojemności na załączonym obrazku są za duże jeśli chodzi o 700 pikofaradów pomiędzy sekcją A1 i głośnikowym 8/16ohm
druty nawojowe to 0,25 i 0,8 mm 2DNE rdzeń standardowo o grubości 38mm EI96 .
Izolacja - taśma poliestrowa 0,05mm 4kV ,pomiędzy zwojami anodowego 0,2mm ,między sekcjami 0,4mm
problem w tym w jaki sposób zmniejszyć te pojemności nie oddalając zbytnio sekcji od siebie ? ,bo pojawia się drugi problem .
Ma ktoś jakiś pomysł ? może inny dielektryk ? ale jaki ??
Mam od pewnego czasu pewien kłopot którego nijak nie mogę okiełznać
dlatego że poprawa jednego parametru ciągnie za sobą pogorszenie innych , konkretnie chodzi mi o pojemność vs indukcyjność upływu
Taki oto transformator : ma łącznie zwojów anodowego 1745 i stosownie po przełożeniu z Raa 3400 60/85/121 do 4,8,16 Ohm .
Chodzi o to że pojemności na załączonym obrazku są za duże jeśli chodzi o 700 pikofaradów pomiędzy sekcją A1 i głośnikowym 8/16ohm
druty nawojowe to 0,25 i 0,8 mm 2DNE rdzeń standardowo o grubości 38mm EI96 .
Izolacja - taśma poliestrowa 0,05mm 4kV ,pomiędzy zwojami anodowego 0,2mm ,między sekcjami 0,4mm
problem w tym w jaki sposób zmniejszyć te pojemności nie oddalając zbytnio sekcji od siebie ? ,bo pojawia się drugi problem .
Ma ktoś jakiś pomysł ? może inny dielektryk ? ale jaki ??
-
- 3125...6249 postów
Re: Transformator 50 watt ala Marshall poejmnośc vs indukcy
Ten problem nie jest w żaden sposób specyficzny dla transformatora gitarowego. Przenoszę.
-
- 6250...9374 posty
Jeśli już mowa o parametrach (jakości trafa) to transformator PP na niedzielonym karkasie uważam za kompletne nieporozumienie, dobra symetria uzwojeń w takim trafie to senne marzenie.
A czy nawijał ktoś z was w ten sposób jeśli chodzi o trafko gitarowe ?
i co mógłby mi o tym powiedzieć . Taki pomysł mi wpadł do głowy
i co mógłby mi o tym powiedzieć . Taki pomysł mi wpadł do głowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Te dwie kreski na dole to rdzeń? Jeśli tak to indukcyjność rozproszenia będzie spora...
ale czy na tyle będzie spora żeby górne pasmo gitarowca przy pełnej mocy lub nawet wcześniej uległo zniekształceniom ,czyli pojawił się przesterek którego nie chcę .
trafo obliczone na 50 watt 2xel34
W języku polskim nie ma takiego słowa jak "watt". Jednostką mocy jest wat, z jednym "t" na końcu!
R.
trafo obliczone na 50 watt 2xel34
W języku polskim nie ma takiego słowa jak "watt". Jednostką mocy jest wat, z jednym "t" na końcu!
R.
-
- 1875...2499 postów
Jezeli obliczasz transformator na 50W i ciagniesz pelna moc z przesterowanej koncowki 50-watowca to jest tu dosc spora rozbieznosc w dopasowaniu jednego do drugiego.
Aleksander Niemand
Nie o to mi chodzi Aleksandrze , może źle się wyraziłem , porównywałem trzy sekcyjne trafo A/G/A z tym 5 sekcyjnym z obrazka na górze i zniekształcenia górnego pasma pojawiły się jakieś 40% wcześniej na trzy sekcyjnym przy clean , w ogóle to było do d....
Przepraszam jestem już troszkę zniemczony , miejcie jakąś wyrozumiałość dla ludzi spoza granic kraju , ja na co dzień mówię więcej po niemiecku i angielsku niż po PolskuW pisowni języka polskiego nie ma takiego słowa jak "watt". Jednostką mocy jest wat!
R.
-
- 3125...6249 postów
No ale po co chcesz tak robić. Przecież symetria rezystancji uzwojeń anodowych nie jest krytyczna.Marek.P pisze:ale czy na tyle będzie spora żeby górne pasmo gitarowca przy pełnej mocy lub nawet wcześniej uległo zniekształceniom
Dla zabawy ,chcę popróbować czegoś innego niż sprawdzone standardy .
Nie chodzi mi o symetrię tylko pojemności i przyzwoitą indukcję upływu do gitarowca i jak to się będzie miało do efektu końcowego czyli dźwięku w głośniku . Dlatego pytam czy ktoś próbował czegoś takiego ,ale widzę że będę musiał sprawdzić na własnej skórze bo jak na razie widać że nikt z tym (nie walczył) .Zobaczym .
Nie chodzi mi o symetrię tylko pojemności i przyzwoitą indukcję upływu do gitarowca i jak to się będzie miało do efektu końcowego czyli dźwięku w głośniku . Dlatego pytam czy ktoś próbował czegoś takiego ,ale widzę że będę musiał sprawdzić na własnej skórze bo jak na razie widać że nikt z tym (nie walczył) .Zobaczym .
-
- moderator
Nie, bo to nie ma najmniejszego sensu.Marek.P pisze:A czy nawijał ktoś z was w ten sposób jeśli chodzi o trafko gitarowe ?
Przewidywane pasmo poniżej 1kHz.Marek.P pisze:i co mógłby mi o tym powiedzieć .
-
- 3125...6249 postów
Tak przy okazji, niedawno znalazłem taki dokument: "Real-Time Audio Transformer Emulation for
Virtual Tube Amplifiers" http://downloads.hindawi.com/journals/a ... 347645.pdf
Może się przyda bardziej umnym.
Virtual Tube Amplifiers" http://downloads.hindawi.com/journals/a ... 347645.pdf
Może się przyda bardziej umnym.

_
a taki ?Piotr pisze:Nie, bo to nie ma najmniejszego sensu.Marek.P pisze:A czy nawijał ktoś z was w ten sposób jeśli chodzi o trafko gitarowe ?Przewidywane pasmo poniżej 1kHz.Marek.P pisze:i co mógłby mi o tym powiedzieć .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czy Pan wie, do czego służy sekcjonowanie uzwojeń? BTW - ewidentny błąd w podłączeniu uzwojeń, rozumiem, że to "literówka".