Czy to naprawde Elektrit?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Czy to naprawde Elektrit?

Post autor: Kawa T »

Witam.
Jak w tytule 1611827890 ALLEGRO
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Re: Czy to naprawde Elektrit?

Post autor: jurek968 »

Co prawda w katalogu radio - retro brak kilku fotek Elektritów z lat 1932/1933 ale wątpię aby to był jakiś z tego okresu.
W sumie nic się nie zgadza ( poza logo na głośniku)
Znamienne ,że w aukcji brak fotki chassis ,na której powinno być logo i numer seryjny.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Aktualny nr aukcji 1618797553. Dodaję zdjęcia, co by były także po usunięciu (czasowym - np.) aukcji. A co do tego, czy to Elektrit to ja myślę tak:
Jeśli to Elektrit, to bardzo rzadki, może jedyny, Minerva nie miała radia w podobnej skrzynce. Pod chassis są polskie elementy, napisy na chassis też są polskie (np. AD - Adapter, Z - Ziemia), głośnik na pewno Elektrit. A może to jest radio polskie, ale nie Elektrit (głośnik np. dosztukowany albo z innej wytwórni radio, która kupowała elektritowskie głośniki)? Przypomina nawet Elektrita ES3P (chassis), blok kondensatorów przypomina mi blok w Elektricie Rivalu, ale... Mi się wydaje nie podobnym do Elektrita takie bakelitowe chassis! Ale może to jest radio z najwcześniejszych produktów Elektrita, nieseryjnych?
Podsumowując - albo ktoś kupi coś na prawdę unikalnego i pięknego, radio - na prawdę skarb, jednego z pierwszych Elektritów, albo ktoś kupi jakieś zwykłe polskie przedwojenne radio, ale za to ładne i z pierwszej połowy lat 30.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 17 maja 2011, 20:30 przez tetroda, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Zdjęcia - c.d.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: maciekb44 »

Nie ma się co zastanawiać. Oczywiste i pewne jest, że to nie Elektrit.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

maciekb44 pisze:Nie ma się co zastanawiać. Oczywiste i pewne jest, że to nie Elektrit.
Mnie to na samodział jakiś wygląda...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Niekoniecznie samodział.

W samej Łodzi w okresie międzywojennym było ponad 30 małych nieznanych firm wytwarzających radioodbiorniki. Były to głownie montownie skręcające radia z podzespołów kupionych od innych producentów. Bądź też małe zakłady jak Audiofon, Elekros-Radio, Buki, czy Zakłady MP samodzielnie wytwarzające większość podzespołów. Produkcja wynosiła zwykle od 1 do 10szt odbiorników miesięcznie.
Radia takie były głównie sprzedawane na terenie miasta w którym mieścił się zakład.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

maciekb44 pisze:Produkcja wynosiła zwykle od 1 do 10szt odbiorników miesięcznie.
A ta informacja skąd się bierze?
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze: A ta informacja skąd się bierze?
Wystarczy trochę poszukać, no może trochę bardziej niż trochę 8)
Gdy znajdę chwile by to ogarnąć, umieszczę w internecie.

Jako ciekawostkę dodam, że w 1932r Weisenberg otworzył w Łodzi przy ulicy piotrkowskiej 152, filie zakładów Natawis w której to produkowano radia (nie tylko sprzedawano produkcje fabryki macierzystej w Warszawie).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

maciekb44 pisze:Wystarczy trochę poszukać, no może trochę bardziej niż trochę 8)
Gdy znajdę chwile by to ogarnąć, umieszczę w internecie.
Umieść, umieść. Bo skąd bierzesz informacje o skali produkcji? Próbowałem znaleźć to w jakimś archiwum (obrót niektórymi częściami był rejestrowany), ale nie znalazłem nic.
maciekb44 pisze:Jako ciekawostkę dodam, że w 1932r Weisenberg otworzył w Łodzi przy ulicy piotrkowskiej 152, filie zakładów Natawis w której to produkowano radia (nie tylko sprzedawano produkcje fabryki macierzystej w Warszawie).
Może to była metoda na wykorzystanie czasu nudzących się techników w sklepie/serwisie, gdy nie było klientów?
Inna rzecz, że Natawisy były strasznie badziewnie zmontowane, zwłaszcza późniejsze.