Mam 2 problemy przy naprawie tego radia:
1. Radio wzbudza się gdy potencjometr od wysokich tonów jest blisko końcowej pozycji. Częstotliwość rośnie wraz ze "zwiększaniem" wysokich tonów. Dzieje się to tylko w pewnym zakresie na potencjometrze(gdy się da na max przestaje się wzbudzać).
Po zamienieniu EABC80 na inną zakres wzbudzenia przesuwa się w stronę końca zakresu potencjometru.
2. Oczko prawie się nie wychyla. Na kondensatorze za detektorem UKF napięcie przy silnej stacji wynosi -4V, na oczku -1,2V. Kondensatory podmieniałem i są ok.
Nie mam pomysłów co może być nie tak.
Radio ma średnio udaną konstrukcję, ponieważ przez całe radio idą sygnały m.cz nieekranowanym kablami do gniazda pilota...
Grundig 3033
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Grundig 3033
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1875...2499 postów
Re: Grundig 3033
Problem nr 1 rozwiązany- uszkodzony filtr RC na anodzie EL84.
Pozostaje problem z oczkiem.
Pozostaje problem z oczkiem.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Przy silnej stacji, przy detektorze niesymetrycznym napięcie na elektrolicie ma być poniżej -30V. Może być nawet -70V.Michał_B pisze: 2. Oczko prawie się nie wychyla. Na kondensatorze za detektorem UKF napięcie przy silnej stacji wynosi -4V, na oczku -1,2V. Kondensatory podmieniałem i są ok.
-4V przy odbiorze silnej stacji oznacza problem z detektorem (o ile tor p.cz. działa OK). Na anodzie ostatniej lampy p.cz. ma być przynajmniej 30V skut napięcia 10.7MHz przy silnej stacji. Na siatce sterującej ma się pojawić spore napięcie ujemne - przynajmniej -15V a nawet - 25V.
Podłącz się woltomierzem o wysokiej Rwe do dwójnika RC pomiędzy cewką wtórną filtru p.cz. FM a masą. Ten RC zazwyczaj jest w tym miejscu. czasem jest pomiędzy obwodem LC a siatką. W tym przypadku musisz zadbać o separację p.cz. (nie roztrajać miernikiem filtru p.cz.).
Jeśli sygnał dochodzący do ostatniej lamp yp.cz. jest OK to sprawdź kondesatory (wszystkie plus ten elektrolityczny) w detektorze stosunku. może być uszkodzona jedna z diod półprzewodnikowych (chyba ze tam jest EABC80, EBC91....). Elektrolit w detektorze wstaw na minimum 63V a lepiej na 100V.
Ponadto kondesator pomiędzy siatką sterującą oczka a masą może mieć upływność. Jeśli to papierowy zastąp go czymś porządnym (pojemność nie jest krytyczna).
-
- 1875...2499 postów
Na siatce występuje tylko -1,5V.STUDI pisze:Na siatce sterującej ma się pojawić spore napięcie ujemne - przynajmniej -15V a nawet - 25V.
Chodzi o filtr p.cz przed ostatnią lampą p.cz czy za nią?STUDI pisze: Podłącz się woltomierzem o wysokiej Rwe do dwójnika RC pomiędzy cewką wtórną filtru p.cz. FM a masą. Ten RC zazwyczaj jest w tym miejscu. czasem jest pomiędzy obwodem LC a siatką. W tym przypadku musisz zadbać o separację p.cz. (nie roztrajać miernikiem filtru p.cz.).
Kondensatory podmieniłem wcześniej bez żadnych zmian.STUDI pisze:Jeśli sygnał dochodzący do ostatniej lamp yp.cz. jest OK to sprawdź kondesatory (wszystkie plus ten elektrolityczny) w detektorze stosunku. może być uszkodzona jedna z diod półprzewodnikowych (chyba ze tam jest EABC80, EBC91....). Elektrolit w detektorze wstaw na minimum 63V a lepiej na 100V.
Ponadto kondesator pomiędzy siatką sterującą oczka a masą może mieć upływność. Jeśli to papierowy zastąp go czymś porządnym (pojemność nie jest krytyczna).
Radio gra nawet bez podłączonej anteny. Po podłączeniu wewnętrznej anteny lub nawet i zewnętrznego dipola sygnał rośnie maksymalnie 2 razy. Według mnie powinna być znacząca różnica. Kieruje to moje podejrzenia na głowicę UKF.
Pozdrawiam
Za ostatnią lampą p.c.z jest już tylko detektor stosunku....Michał_B pisze: Chodzi o filtr p.cz przed ostatnią lampą p.cz czy za nią?
Czyli na wejćiue ostatniej lampy p.cz. FM.
Nadal mi to wygląda na zwarcie w detektorze. miałem taką usterkę w Sabie. Poleciał jedem ceramiczny kondesator zaraz za diodami w detektorze. Po wymianie - radio zagrało pełnym głosem i oczko zaczęło coś pokazywać.Michał_B pisze: Radio gra nawet bez podłączonej anteny. Po podłączeniu wewnętrznej anteny lub nawet i zewnętrznego dipola sygnał rośnie maksymalnie 2 razy. Według mnie powinna być znacząca różnica. Kieruje to moje podejrzenia na głowicę UKF.
Uszkodzona głowica - nie miałbyś odbioru bwez anteny (chyba że nadajnik pod nosem...).
Sprawdź poziom sygnału na wejściu ostatniego stopnia p.cz. To chwila a wiele mówi.
Masz inny odbiornik lampowy z UKF pod ręką? - wykorzystaj go jako tester/miernik/generator.
-
- 1875...2499 postów
Znalazłem usterkę:
-Zwarty kondensator odfiltrowujący napięcie na S2 EF89.
Przed zmianą napięcie na S2 wynosiło 4V teraz jest 110V. Teraz oczko wychyla się na 100% przy najsilniejszej stacji.
Pozdrawiam
Przed zmianą napięcie na S2 wynosiło 4V teraz jest 110V. Teraz oczko wychyla się na 100% przy najsilniejszej stacji.
Pozdrawiam
On pełni jeszcze jedna b ważną rolę- neutralizację pojemności zwrotne Ca-g1. Jego wartość jest dość krytyczna dla AM na FM nieco mniej.Michał_B pisze:Znalazłem usterkę:
Pozdrawiam
Jeszcze sprawdź kondesator łączący g1 oczka z masą. Niewielka jego upływność zaniża wskazania oczka