Elementy z miekkiej gumy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Elementy z miekkiej gumy.
Witam !
Nie chodzi mi oczywiście o elementy z bardzo miękkiej i cienkiej gumki do używania w wiadomym celu, ale trafiające się od czasu do czasu gumowe elementy do łączenia schassis ze skrzynką. Na takie elementy nadziałem się ostatnio w Telefunkenie Polo i stoję w miejscu z problemem ich wykonania. O ile bez większego problemu wykonuję okrągłe podkładki z twardej gumy stosując proces skrawania tarnikiem do drewna i papier ścierny, o tyle ta metoda zawodzi w przypadku miękkiej gumy.
W ww Polo jest to element gumowy o trzech różnych średnicach naciągnięty na metalowy trzpień , żeby było weselej, a więc wymiary są dosyć krytyczne, a guma musi być elastyczna.
Czy Ktoś z kolegów dorabiał kiedyś takowe podkładki i może opisać proces ?
Pozdrawiam ed_net
Nie chodzi mi oczywiście o elementy z bardzo miękkiej i cienkiej gumki do używania w wiadomym celu, ale trafiające się od czasu do czasu gumowe elementy do łączenia schassis ze skrzynką. Na takie elementy nadziałem się ostatnio w Telefunkenie Polo i stoję w miejscu z problemem ich wykonania. O ile bez większego problemu wykonuję okrągłe podkładki z twardej gumy stosując proces skrawania tarnikiem do drewna i papier ścierny, o tyle ta metoda zawodzi w przypadku miękkiej gumy.
W ww Polo jest to element gumowy o trzech różnych średnicach naciągnięty na metalowy trzpień , żeby było weselej, a więc wymiary są dosyć krytyczne, a guma musi być elastyczna.
Czy Ktoś z kolegów dorabiał kiedyś takowe podkładki i może opisać proces ?
Pozdrawiam ed_net
Re: Elementy z miekkiej gumy.
Czy to jest twardości powiedzmy dętki rowerowej? Jeżeli to coś w rodzaju "normalnej" podkładki, to sprawa prosta. wewnętrzny otwór przeważnie normalnym ślusarskim dziurkaczem.Zewnętrzną srednicę zaś jakąś rurką stalką lub miedziawką czy nawet alu. Zawsze coś podejdzie rozmiarem.
-
- 125...249 postów
Mój śp. Ociec - z zawodu ślusarz-hydraulik, z zamiłowania majsterklepka - swego czasu dorabiał gumowe podkładki metodą wycinania ich specjalnymi narzędziami.
Niedawno widziałem w internecie takie wycinaki do otworów średnicy 2-30mm (nie wiem, czy nie za małe dla Ciebie).
Cena - kilka zł za szt. Na komplet wybijaków do większych średnic trzeba wydać ok. 200-300 zł. Są też w sprzedarzy dziurkacze rewolwerowe od otworów wewnętrzych (od 2 do 5 mm).
Załączam fotki tych narzędzi.
Niedawno widziałem w internecie takie wycinaki do otworów średnicy 2-30mm (nie wiem, czy nie za małe dla Ciebie).
Cena - kilka zł za szt. Na komplet wybijaków do większych średnic trzeba wydać ok. 200-300 zł. Są też w sprzedarzy dziurkacze rewolwerowe od otworów wewnętrzych (od 2 do 5 mm).
Załączam fotki tych narzędzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
stas2
-
- 625...1249 postów
Witam !
Nie chodzi o proste podkładki gumowe które można kupić ,czy też wyciąć dostępnymi narzędziami z gumy z dętki.
Chodzi o kształtki gumowe takie jak na fotkach poniżej , o różnych średnicach.
Ponawiam prośbę o podzielenie się z metodami na wykonanie takich elementów , jeżeli Ktoś je próbował wykonywać.
Pozdrawiam ed_net
Nie chodzi o proste podkładki gumowe które można kupić ,czy też wyciąć dostępnymi narzędziami z gumy z dętki.
Chodzi o kształtki gumowe takie jak na fotkach poniżej , o różnych średnicach.
Ponawiam prośbę o podzielenie się z metodami na wykonanie takich elementów , jeżeli Ktoś je próbował wykonywać.
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
A może spróbować zrobić 3 proste podkładki o średnicach 33, 16 i 23mm, a póżniej je skleić ze sobą?
Z rysynku wynika, że podkładki (nóżki) mają byś z otworami, chyba po to, żeby je przykręcić, a więc nie muszą być chyba koniecznie jednorodne.
Gdyby mogły mieć mniejsze średnice (poniżej 20 mm) to mógłym poszukać takich nóżek od starych telefonów.
Z rysynku wynika, że podkładki (nóżki) mają byś z otworami, chyba po to, żeby je przykręcić, a więc nie muszą być chyba koniecznie jednorodne.
Gdyby mogły mieć mniejsze średnice (poniżej 20 mm) to mógłym poszukać takich nóżek od starych telefonów.
stas2
-
- 125...249 postów
[quote="stas2"]A może spróbować zrobić 3 proste podkładki o średnicach 33, 16 i 23mm, a póżniej je skleić ze sobą?
To jest chyba jedyne rozwiązanie.A klej,to elastyczny butapren.
Albo zrobić odlewy w specjalistycznej firmie,a to jest całkowicie nieopłacalne.
To jest chyba jedyne rozwiązanie.A klej,to elastyczny butapren.
Albo zrobić odlewy w specjalistycznej firmie,a to jest całkowicie nieopłacalne.
-
- 1 post
Przy kilku sztukach odlewanie w specjalistycznym zakładzie faktycznie jest nieopłacalne.
Możesz sam zrobić formę gipsową lub silikonową i odlać w niej elementy z gumy lub silikonu do odlewów niskociśnieniowych.
Taką gumę można kupić np. w sklepach dla plastyków.
Wpisz w necie płynna guma lub guma odlewnicza ....
Możesz sam zrobić formę gipsową lub silikonową i odlać w niej elementy z gumy lub silikonu do odlewów niskociśnieniowych.
Taką gumę można kupić np. w sklepach dla plastyków.
Wpisz w necie płynna guma lub guma odlewnicza ....
-
- 625...1249 postów
Takie przelotki gumowe to sie za kilka groszy kupuje, przykład: http://www.ipkontakt.pl/oferta/przelotk ... ki-kablowe
Wojtek
-
- 1875...2499 postów
W TME też jest spory asortyment:
http://www.tme.eu/html/PL/przepusty-prz ... pelny.html
Tomek
-
- 3125...6249 postów
Podobne uzyskiwałem ze starych lodówek gdzie stosowano je do mocowania sprężarki.