Peavey Valveking

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kociflak
10...14 postów
10...14 postów

Peavey Valveking

Post autor: kociflak »

Witam!

Zrobiłem kiedyś foty temu piwejkowi przy okazji wymiany lamp.
Dodatkowo layout vk 112 i schemat końcówki 100w

Duże fotki w katalogu: http://adrianobajtek.x.pl/valveking/
http://adrianobajtek.x.pl/valveking/layout.pdf
http://adrianobajtek.x.pl/valveking/out.doc

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdro!
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

Re: Peavey Valveking

Post autor: kudłata zmora »

bardzo ładny!
też mam takie żółte kondensatory

teraz dzięki tobie każdy będzie mógł sobie poskładać wzmacniacz i wydać na części więcej niż on kosztuje w sklepie :D
bleeee...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A co będzie można zrobić dzięki Twojej odpowiedzi?
yellow_
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: yellow_ »

a co dzieki Twojej?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Zastanowić się co chce się napisać i czy w ogóle warto...
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam, chciałbym odświeżyć temat lub też nadać mu innego wyrazu - nie chce tworzyć własnego jak już temat o nazwie istnieje poco tworzyć chaos :) do rzeczy . Mam pytanie do grona forumowiczów , którzy jak wiem maja o wiele większe doświadczenie .Co można by było zrobić z tym wzmacniaczem ( tu spodziewam się odpowiedzi sprzedać i zapomnieć :D ) ale kontynuuję - by kanał "lead" "lepiej" zabrzmiał - może inaczej - aby zmienił charakter przesteru !?. Czy są jakieś propozycje ? jakieś modyfikacje ? Głównie zastanawia mnie V2 i te diody zapewne w roli clipingu. Dodaje plik ze schematem . Z góry dziękuje i pozdrawiam
Załączniki
pv_valveking_112.pdf
schemat
(280.95 KiB) Pobrany 384 razy
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Byłem ostatnio na próbie u znajomych. Gitarzysta ma combo 2x12" właśnie VK. Przester w nim to sam żwir. Sam się zastanawiałem czy ten wzmacniacz ma takie brzmienie oryginalnie czy gra tak bo jest styrany okropnie. Co można w nim poprawić? Nie wiem. I na razie nie mam pomysłów.
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

Na forach ludzie zmieniają w nich głośniki, podobno różnica jest zauważalna... Co do układu, zawsze można wywalić te diody obcinające, chociaż mam wrażenie że to dużo nie zmieni. Topologia nie wygląda na wyszukaną, może wystarczy trochę pobawić się dzielnikami pomiędzy stopniami? Np. C117 można wywalić albo połączyć z "górną" końcówką potencjometru VR5, żeby nie tłumił góry. Tylko zgaduję, trzeba by się pobawić.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Kiedyś trafiłem na coś takiego:
http://ultimate-guitar-valveking.wikisp ... lectronics
Powiem szczerze, że nawet się nie przyglądałem :)
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Witam

:arrow: Turgon wielkie dzięki :) super opisy , to na pewno mi pomoże w poprawieniu wzmaka
Dodam jeszcze że w swoim combie mam już wsadzone nowe głośniki Eminence Texas Heat 12'' 150W 8 Ohm(więcej warte niż ten wzmak :D) - rezultaty zmiany były słyszalne od pierwszego uderzenia - więcej basu i wysokich- oryginalne głośniki muliły strasznie . Wzmacniacz z tymi głośnikami brzmi pełniej , ale czegoś brakuje , spróbuje modyfikacji MESA/soldano :D . Czytając podaną stronę widzę że podobnie główkowałem . Chciałem zapytać o zmiany w tone stack i rezystorze katodowym V2 :) . no nic spróbuję coś pozmieniać wg podanych przykładów może coś z tego wyjdzie ( oceny osoby wykonującej modyfikacje są pozytywne , zależy jak mocno słoń mu na ucho deptał :D - ludzie rozmaicie słyszą )

dzięki i pozdrawiam
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Witam - wykonałem jedną modyfikacje tego wzmacniacza w celu uzyskania dźwięku "niby" soldano/mesa . Głównie w tym modzie nacisk kładziony jest na v3 czyli rezystor katodowy ma podniesioną wartość do 10k (usunięty dodatkowo rezystor r122 ) oraz zwiany w tone stack . Po wykonaniu czynności wg opisu nie zostałem powalony na łopatki :) wg autora tak miało się stać :D ...
Podłączałem wcześniej do czystego kanału peaveya sansampa gt-2 wg własnego projektu - przester gt2 na tlc2262 + lampowa końcówka zabrzmiała naprawdę potężnie , ani razu nie udało mi się czegoś takiego uzyskać na kanale lead .

Czy sensownym rozwiązaniem było by np wziąć się za v1a i otoczeniem lampy ? wg strony Toma amplitudowo-częstotliwościowa korekcja sygnału na wejściu układu (Tone Shaping) ma ogromne znaczenie . W peaveyu valveking wszystko wygląda z goła inaczej niż to co widzę w marshallu czy soldano .

Jaki wpływ na przedwzmacniacz ma w tym wypadku brak wtórnika katodowego ??

dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Trzeba było najpierw obejrzeć i porównać schematy obu, bo przeróbka VK na SLO czy nawet coś choćby podobnego to wyprucie jakieś 90% podzespołów (usuniecie lub wymiana wartości) + cięcie i zwieranie ścieżek. Innym słowem rzeźbisz w g...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kudlaty »

posiadam takowego przerobiłem w nim parę rzeczy i brzmienie mi pasuje dodam że gram już trochę lat.Jak koledzy podpowiedzą mi jak rysowac łatwo schematy to wrysuję wszystkie zmiany.Podam symbole ze schematu ze zmianami/R103 220k c114 2,2u do pota vr5 dodalem równolegle pot dla kanału crunch 1m przełączany przekażnikiem . R104 22ok\\470p po anodzie tego stopnia rozgałęzienie dla kanału crunch do datkowego przekażnika 4,7n ./c106 out R101 100k R122 out c115 1 u R116 4,7k można użyc pota nastawnego np.22k. R100 out d101 ,102 out do sitkiv2 470k do R111 1m\\1m do R102\\470p R118 2,7k napięci w p.B++ pobrane z B+ ok 265v [obniżenie napięcia zdecydowanie wpływa na sound jest wg mnie bardziej miekko] Przerobiłem sk103 załącza dodatkowy pot 1m solo ,funkcja działa w kanałach crunch lead r150 out . Oczywiście trzeba trochę powiercić na dodatkowe poty na sterowanie fs ale chyba warto. W zasilaczu dodałem szeregowo do R203 rezystor 100k przełącznikiem załączany mod obniżający napięcie dla sekcji preampu z ok 300v do ok 180v. Fs działa w ten sposób że dwukanalowy fs załącza kanał norm/ dirty drugi sw crunch/lead dodatkowy fs obsługuje funkcję solo.Jest to podane trochę chaotycznie ale jak narysuję schemat to napewno będzie czytelniej.Analizując wiele schematów trzeba zauważyc że topologia tego preampu nie odbiega od wielu uznanych marek tak że uważam że można dużo tutaj poprawic.Pomijam wymianę trafa wyjściowego jako opcję drogą ale oczywiście wykonalną. :

Są w tym poście jakieś zasady interpunkcji i stosowania znaków diakrytycznych? Zwracam tylko uwagę, nie poprawiam, bo użytkownik nie może poprawić swego postu.Szkoda więc mej pracy, bo wartość terapeutyczna żadna. Alek
Marek.P

Post autor: Marek.P »

bulabla pisze:Witam, chciałbym odświeżyć temat lub też nadać mu innego wyrazu - nie chce tworzyć własnego jak już temat o nazwie istnieje poco tworzyć chaos :) do rzeczy . Mam pytanie do grona forumowiczów , którzy jak wiem maja o wiele większe doświadczenie .Co można by było zrobić z tym wzmacniaczem ( tu spodziewam się odpowiedzi sprzedać i zapomnieć :D ) ale kontynuuję - by kanał "lead" "lepiej" zabrzmiał - może inaczej - aby zmienił charakter przesteru !?. Czy są jakieś propozycje ? jakieś modyfikacje ? Głównie zastanawia mnie V2 i te diody zapewne w roli clipingu. Dodaje plik ze schematem . Z góry dziękuje i pozdrawiam

Zmienić brzmienie ?

Ja bym zaczął od invertera i końcówki ,lub nawet na poczatku od samego głośnika .
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Kudlaty, wsadź oryginalny schemat do painta i nanieś poprawki.
ODPOWIEDZ