Pewien pomysł odnośnie Biasu

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ivo
25...49 postów
25...49 postów

Re: Pewien pomysł odnośnie Biasu

Post autor: ivo »

Posługując się logiką to zalet jak i sensu takie rozwiązanie nie ma żadnego... Jeżeli już chce się mieć dwa potki, to najrozsądniej jest chyba użyć jednego do balansu,a drugiego do poziomu. Mi przynajmniej jest tak najwygodniej, choć funkcjonalnie wychodzi na to samo jak w układzie przedstawionym przez Marka. Niby szczegół a jednak...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Chcialbym moze tylko uscislic, ze uklad ten pozwala na dokladne wyregulowanie pradow spoczynkowych. Natomiast lampy, jesli beda niesparowane, to moga miec zupelnie inne nachylenia co bedzie prowadzilo do powstawania zupelnie innych znieksztalcen (niekoniecznie pozadanych).

Reasumujac, lampy w PP powinny byc parowane (dobierane w 4. etc.) pod wzgledem tak nachylenia jak i jak najmniejszych rozbieznosci w pradach spoczykowych. Aczkolwiek, te ostatnie moze ew. wyregulowac korzystajac z przytoczonych ukladow czego niestety nie mozna zrobic z nachyleniami. Takie moje dwa grosze...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Marek.P

Post autor: Marek.P »

Kiedyś w latach 90 tych widziałem we wzmacniaczu SUNN zamontowany taki układ ,oczywiście modyfikacja i zaaplikowane niesparowane lampy . Jedna z nich (lamp ) po około 5 minutach od włączenia miała anodę w kolorze już pomarańczowym , powiedziałem Muzykowi że to niebezpieczne dla jego wzmacniacza ,w odpowiedzi usłyszałem że lampy były dobierane pod kątem brzmienia przez fachowca który zmodował mu ten wzmacniacz i tak jak jest to mu jeszcze nigdy tak dobrze i cieplutko nie brzmiało , w sumie miał racje bo ta jedna lampa chyba 6550 oddawała sporą temperaturę do otoczenia . Po kilku latach spotkałem tego muzyka i zapytałem się jak tam wzmacniacz . Spalił się odpowiedział .
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Niektórych stać na brzmienie, którego cena może być dla innych za wysoka.
ODPOWIEDZ