Witam.
Remontuje radio Syrena i stanąłem przed problemem cewek jak na zdjeciu.
Druty są jakby porozrywane , niewiem jaka była tego przyczyna bo już takie dostałem ale prosze o podanie ile zwojów mają poszczególne cewki i jaka grubość drutu.
Drutu w bawełnie prawdopodobnie już nigdzie niema wię bedzie w emalii.
lub link : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/35e ... b7fbe.html
Pozdrawiam baki
Sprecyzuj, że są to cewki heterodyny.
Dane możesz znaleźć w ksiażce Borowskiego - Cewki do odbiorników, skany całej książki, jak i samej części o cewkach są gdzieś na forum.
Nawinięcie tych cewek nie jest proste, to nie tylko był drut w oplocie ale również lica w.cz (kilka drucików w emalii w oplocie) rozważ możliwosć zakupu nowych.
Ps. wygodniej będzie jeśli będziesz dodawał załączniki poprzez przycisk "dodaj załącznik", z serwisów typu Fotosik zdjęcia po jakimś czasie są usuwane i temat staje się bez sensu.
Cewki są tak zniszczone przez gryzonie. Niestety, nie można kupić takich nowych cewek, gdyż nie są one od dawna produkowane. Można je spróbować samemu nawinąć, ale to trudne do zrobienia w warunkach amatorskich.
baki pisze:Witam.
A gdzie można kupić takie cewki nowe? Jakby nie było to już trochę czasu upłynęło.
A co mogło spowodować takie uszkodzenia? Zaduży prąd?
Pozdr.
A gdzie można kupić takie cewki nowe? Jakby nie było to już trochę czasu upłynęło.
A co mogło spowodować takie uszkodzenia? Zaduży prąd?
Pozdr.
Wola odpada, całkiem inna konstrukcja cewek (przełącznik klawiszowy).
Takie cewki były w radiu Aga, Stolica, Syrena.
Typowe uszkodzenie przez myszy, możesz próbować nawijać ale jakie masz doświadczenie w grzebaniu z radiami?
Witam.
Doświadczenie mam bo jestem elektronikiem praktykujacym na bieżąco. W retro muszę
sobie trochę poprzypominać.
Książkę Borowskiego "Cewki do odbiorników "znalazłem pod poniższym linkiem http://www.fonar.com.pl/download/borowski_cewki.rar
Pozdr.
Witam.
Za bezcen (20zł)kupiłem inne chasis i cewki w takim samym stanie. Mam też radio Aga i tam też jest podobnie. Więc muszę już nawinąć dwa komplety bo Age też bym chciał zrobić.
Same nawinięcie to nie problem ,tylko samo zestrojenie .
Będę walczyć dalej. Jak wszystko zrobię to dam opis co i jak .
Pozdr
Za bezcen (20zł)kupiłem inne chasis i cewki w takim samym stanie. Mam też radio Aga i tam też jest podobnie. Więc muszę już nawinąć dwa komplety bo Age też bym chciał zrobić.
Same nawinięcie to nie problem ,tylko samo zestrojenie .
Będę walczyć dalej. Jak wszystko zrobię to dam opis co i jak .
Pozdr