Jak powinna być max pojemność? Sprawa prawie prosta.sppp pisze:Studi, nie podejmę z tobą polemiki....
Zakładając czyste 50Hz liczymy impedancję dla której popłynie prąd np. 0.3 mA, 1 mA. Itd. Jaki prąd przyjąć.... Są stosowne dane nt rażenia.
Generalnie nie więcej iż 3mA. Napięcie znasz - 230V skuteczne względem punktu zero, które powinno być w przybliżeniu zgodne z potencjałem ziemi.
Ja radzę przyjąć 0.5mA. (dane mówią 0.7 lub 1,1mA zależnie od płci... - czyt grubości skóry)
Czyli dla 50Hz dla 0.5mA mamy 6,9nF.
Musimy jednak uwzględnić harmoniczne - dziś to spory problem (np. spory odsetek sprzedawanych i stosowanych powszechnie różnicówek nie zadziała przy obecności 3-ej harmonicznej w przewodach). Czyli za próg odczucia możemy przyjąć około 4n7. (6n8 też będzie OK zważywszy ze przyjąłem niższą wartość prądu).
Obliczenie nie zakłada w ogóle rezystancji skóry. Czyli podana wartość z dobrym zapasem spełnia warunek braku dyskomfortu.
Ta pojemność od razu określa wymaganą impedancję wejściową proste.
Filtry przeciwzakłóceniowe mają kondesatory łączące przewody zasilające z obudową o większej pojemności niż te 7nF.
W telewizorach stosuje się kondesatory pozornej ziemi około 1n5 - 2n7.
Wiele sond pomiarowych wymaga zastosowania DODATKOWEJ separacji galwanicznej - np. sondy do pomiaru stężenie O2. Prąd w czujniki rzędu nA. Wszelkie prądy wyrównawcze masy będą o kilka rzędów wielkości wyższe.
Urządzenie bez pełnej separacji galwanicznej wymaga przede wszystkim porządnie przemyślanych kwestii zabezpieczeń przez rażeniem prądem. Staranność montażu, jakość materiałów i podzespołów. Dodam że wykonywane na zamówienie trafo może nie mieć wystarczającej izolacji.
Dziś nie ma problemu wyposażyć wejście zasilacz w układ kontrolujący bilans prądów w przewodach zasilających.
Nawet w przypadku klasycznego trafa względnie łatwo można zapewnić łagodne narastanie poboru mocy itp.
Dodam jeszcze era klasycznych transformatorów się kończy. Za niedługo będą to deficytowe produkty. Dziś rządzą zasilacze impulsowe.
Masz racje z asekuranctwem. Ale urządzenie zasilane transformatorowo można też wykonać tak że będzie niebezpieczne dla użytkownika.
Przypomnę jeszcze że gdy ew. rażenie może wystąpić w środowisku o zwiększonej wilgotności obowiązkowo stosuje się dodatkowe urządzenia zabezpieczające.
Na koniec to że ziemia nie ma stałego potencjału to ja już się przekonałem. Hala, na jednej ze ścian przyłącze od trafa ŚN. Tam połączenie PE, N z ziemią. 15 - 20 metrów dalej przyłącze wodociągowe. Wyłączone zasilanie na hali. Monter podłącza przewody do pompy. Zaczyna od PE. Dotyka przewód do zacisku (nic innego do pompy nie jest podpięte, wszystkie 4 przewody zasilające hala odłączone), a różnicówki - łup praktycznie wszystkie zadziałaly.....
Przewód ochronny - rura wodociągowa prąd większy od 30mA.
Pomijam też powszechne kwestie jak to jakie prądy płyną w zawilgoconych ścianach wielu kamienic.... Podłączasz komputer do sieci stojący na dywanie. Nisko, ciasno, wiec klęczysz i podpierasz się o dywan jedną ręką. Dotykasz druga ręką obudowę komputera i solidne silne kopnięcie.